Ühes asjas on kõik reisijuhid ühel meelel: ära mine Jaapanisse augustis. Mine kevadel, kui kirsid õitsevad, või sügisel, kui rikkalik rohelus muutub leegitsevaks vaseks. Väldi kuuma ja niisket augustit. Kuid möödunud aasta 9. augustil asusime sõbranna Emmaga siiski teele.

Kui me Tokyosse jõudsime, oli suurlinna tabanud supertaifuuni saba. Pärast pikka reisi mõjus jalutuskäik läbi vihma tõeliselt värskendavalt.

Kiirrong toimetas meid edasi Fukuokasse – n.ö Lõuna-Jaapani väravasse.

Õhtul viidi meid kahe Michelini tärniga restorani kurikuulsat fugu kala sööma.

See on meelemürgina mõjuv väljavaade (rõhuga mürgil), sest matsaka kala liha on mürgisem kui tsüaniid. Ainult väike osa sellest on söödav.

Meile näidati fugut, mis saabus ettevalmistatuna karbis nagu kingad.

Siis aga jälgiti meid söömise ajal hoolikalt, nagu ettevaatlik monarh vaatab toidumaitsjaid.

Fugu serveerituna Hakata Izumi restoranis.

Kerakala ise oli aga maitsetu. Seda serveeriti ülipeente viiludena ja oli vikerkaarekarva nagu teele sattunud bensiin. Kuid lisandid (sibulapealsed, kevadsibulad, risotto) olid suurepärased ning üks käik saabus üllatuslikult tainas, nagu kiirtoiduketis.

Fugu maitsmismenüüsid pakub kahe Michelini tärniga Hakata Izumi restoran: lõuna algab 26 eurost, õhtusöök 75 eurost. Kohtade reserveerimine käib Fukuoka hotelli vastuvõtus. Lisainfot leiab veel ka Jaapani turismiveebist.

Katkend.

© Guardian News & Media 2015