Seesami poolt läbi viidud reisiuuringu andmetel on reisimise puhul üheks suurimaks riskiks enda või pereliikme haigestumise tõttu ära jäänud või katkenud reis. Eriti selgelt mõjutab see lastega peresid, kes üha enam reisivad ning reisimise erinevaid riske kaaluma peavad.

46 protsenti uuringus osalenud lastega peredest usub, et reis võib enda või pereliikme haigestumise tõttu ära jääda, samas kui vallaliste ja lasteta reisijate arvates on selle riski tõenäosus vaid 28 protsenti. Kuidas aga käituda, kui mõni pereliige reisi ajal haigestub või õnnetusse satub ning olete sunnitud arstiabi otsima või sootuks reisi katkestama?

Seesami reisikindlustuse tootejuht Jonatan Jõks selgitas, et kindlustuselt abi saamiseks on eelkõige oluline kõik toimunuga seotud dokumendid, tõendid, arved ja ostutšekid alles hoida.

„On arusaadav, et pereliikme haigestumise või õnnetuse korral keskendutakse eelkõige kannatanule ning paberimajandus tundub sel hetkel väheoluline, kuid reisimisel tasuks juba sisse harjutada tava, et kõiki dokumente tuleb alles hoida, et hiljem oleks juhtunut kindlustusele lihtne tõestada ning hüvitise saamist kiirendada,“ rääkis Jõks.

Perega reisides tuleb reisikindlustus vormistada kõikidele pereliikmetele ning jälgida, et kindlustuskaitsete summad oleks piisavalt suured. Reisides Euroopa piires tasuks enne reisi eesti.ee riigiportaalis vormistada Euroopa Ravikindlustuskaart, millega on õigus saada arstiabi EL territooriumil asuvates riiklikes meditsiiniasutustes, kuid tuleb silmas pidada, et ravikindlustuskaart ei kehti erakliinikutes, samuti tuleb ise tasuda haigla visiidi- ja voodipäevatasusid ning ravimite kulu

„Lastega reisides võiks juba enne reisi välja selgitada, kus asuvad reisisihtkohas olulisemad punktid, nagu näiteks arstiabi. Lisaks soovitame läbi lugeda, välja printida ning kaasa võtta kõik reisikindlustusega seotud dokumendid, et saaks kohe järele vaadata, kuidas kindlustusjuhtumi puhul käituda ning blankette vajadusel juba kohapeal täita,“ rääkis Jõks.

Käitumine reisi ajal õnnetusjuhtumi või haiguse korral:

1. Õnnetusjuhtumi tagajärjel või haiguse korral pöörduge kiiresti arsti poole ning küsige diagnoosiga tõend.
2. Toimige arsti ettekirjutuste kohaselt.
3. Makstes ravimite, arstivisiitide jms eest, hoidke alles kõik makset tõendavad originaaldokumendid.
4. Kui olete langenud kuriteo ohvriks, pöörduge kohalikku politseisse ja paluge vormistada protokoll.
5. Eestisse naastes saatke kindlustusse reisikindlustuse hüvitistaotlus ja muud vajalikud dokumendid vähemalt ühe kuu jooksul.

Reisi ajal tehtud ravikulude hüvitamiseks esitage:

1. reisikindlustuse hüvitistaotlus;
2. reisi ajal kehtinud poliisi koopia;
3. juhtumit tõendav dokument (arsti tõend, millel on märgitud diagnoos, esmane visiit ja ravi aeg);
4. kulutusi tõendavad dokumendid (originaalarved ravikulude, transpordi ja ravimite ostmise kohta).