Bram Stokeri ilukirjandusliku tegelase Krahv Dracula kodus Transilvaanias toimuva Untold Festivali korraldajad loodavad, et nende Pay With Blood (Maksa Verega) kampaania populariseerib doonorlust Rumeenias.

Juuli lõpus Cluj-Napoca linnas toimuval neljapäevasel festivalil astuvad muuhulgas üles Avicii, David Guetta, Armin van Buuren, John Newman ja Boney M, kirjutab news.com.au.

Transilvaania vajadus vere järele

Rumeeniat seostatakse tihti verd imevate vampiiridega. Tuleb välja, et Rumeenial on tõepoolest vajadus vere järele. Nimelt on selles riigis suur veredoonorite puudus.

Rahvusliku Vereülekande Instituudi andmetel loovutavad kõigest 1,7% rumeenlastest verd, peamiselt siis kui mõni lähedane vajab vereülekannet. Samas on nõudlus vere järele väga suur: 2014. aastal jõudis haiglatesse 110 000 ühikut verd, vaja oleks 200 000 ühikut.

Festivali korraldajate sõnul olid kampaania esimese päeva lõunaks ennast kirja pannud 45 inimest, paljud neist polnud varem verd loovutanud.

Edukas PR kampaania

Festivali avalike suhete juhi Stefana Giurgiu sõnul on tema telefon alates omapärase kampaania välja kuulutamisest lakkamatult helisenud.

„Me arutasime, kuidas ühendada Dracula meie festivaliga ja kui me nägime Rumeenia madalat veredoonorluse populaarsust, tekkis meil idee," selgitas Stefana ning lisas, „Arvestades, et paljud Rumeenia noored, kes on ka meie sihtgrupiks, ei loovuta verd, nägime võimalust kampaaniaks."