22. detsembrist kuni 6. jaanuarini pakutakse peredele erilist jõulumenüüd nii söökide-jookide kui tegevuste vallas — uuri lähemalt SIIT! Läbitud seiklustest sotsiaalmeediasse postitusi teinud pered võivad arvestada ka lisaüllatustega-kingitustega!

Meil, kes me täiskõhutunnet ja lookas toidulaudu elunaudingute ainsaks mõõdupuuks ei arva, tasuks selle aasta viimasel ja tuleva aasta esimesel nädal kaitsvate koduseinte vahelt uusi emotsioone hankima suunduda. Just Ida-Virumaale. Ja see pole mingi nali! Sest sellest aastast Eesti Seiklusmaa nime kandvas maakonnas ei oodata meid enam lihtsalt ammulisui midagi vahtima, vaid lastakse endil ikka käed külge panna, isekeskis jõudu proovida ja nutikuses võistelda. See ongi nüüd uus tase, mille poole kõik „seiklusmaa“ turismiettevõtted püüdlevad.

Põhjaõue päkapikukool Narva kindluses:

Aastasadu peamiselt Saksa aadli, lühikest aega Eesti kaupmeeste ja lihtrahva, kuid viimasel sajandil peamiselt Vene sisserändajate poolt asustatud Narva ja Ida-Virumaa külastamine on Tallinnast-Tartust saabujatele juba iseenesest kultuuriseiklus. Teist sellist paika oma mitmekesisuses Eestis lihtsalt pole. Seda kinnitab ka Kadri Jalonen, Ida-Viru turismikordinaator. „Paljud Eesti inimesed ei ole kas üldse või vähemasti mitte viimasel kümnendil meie maakonda sattunud ja neil on jäänud pilt aegadest, mis on praktiliselt hääbunud ajalooraamatutesse. Neile, kes pole meiekandis ammu käinud, võib tulla üllatusena, kuivõrd ilusaks on muutunud Narva kindluseõu ja jõeäärne promenaad, Toila park ja mitmed teised magnetid,“ selgitab Jalonen. Selleks, et nende kohtade külastamine ei tunduks tavaline, on 14 seiklusmaa ettevõtet lubanud, et pakuvad oma külalistele midagi „ekstra“.

Korvipunumisest Avinurmes kuni põgenemismängudeni Viktoria bastionites

Seekordsed jõuluseiklused on kokku pandud tavalist toredat Eesti pere silmas pidades. Lastega Eesti pere! Näiteks Avinurme puiduait ootab külla neid peresid, kes soovivad koos meisterdada pühadekorve. Või miks mitte puidulaastudest mobiiltelefoni kotikesi! Poolteist tundi kogenud instruktor-päkapiku valvsa pilgu all võivad muuta tänavused jõulud just teie perele erilisteks ja meeldejäävateks.

Korvipunumine kogu perega Avinurmes:


Võis siis Toila Valgevilla. Tulete Toila parki jalutama ja teatate endast ette. Valgevilla paneb valmis kõik vajaliku, et saaksite nende juures valmistada maagilisi piparkooke. Eri retseptid, uhked kaunistused, kõik veidi erilisem kui teil kodus tavaks.

Muidugi ei saa üle ega ümber Narva linnusest, kus 27.detsembrist alates pääseb perepaketiga sisse linnuse Põhjaõue ja seal asuvasse 17.sajandi käsitöölinnakusse. Tegevust jätkub soovi korral tundideks. Vaid kilomeetri kaugusel Narva jõe ääres tasub lastega laskuda kunagistesse Rootsi sõjaväe bastionitesse, et mängida haaravat põgenemismängu. Olen oma laste peal testinud — täiuslikult põnev!

Ning kindlasti ei maksaks mööda tuisata Kiviõli seikluspargist, kus saab suusatada Eesti pikimal tuhamäest slaalominõlval (mitte põlvekivi koksil vaid puhtal valgel lumel!) ega ka sealt vaid kiviviske kaugusele jäävast Kohtla-Nõmme Eesti Kaevandusmuuseumist. Viimases on jõuluajal täiendavalt eksponeeritud Mutipere talvekorteri miljöö: mutimamma köök, mutiplika üllatuslabor, maa-alune jõusaal ja muud salakäigud. Parim hetk oma laste viimiseks maa alla!

Kolme koha külastajaid ootavad üllatused

Põhja-Eesti Pankranniku üheks pärliks peetav Saka Mõis on jõuluseiklusena pakkunud välja jalutuskäigu imekaunis mõisapargis, kuhu on ära peidetud Saka mõisa kassi Sancheze pilt. Kas te selle leiate või mitte, polegi nii tähtis. Olulisem on, et kui just siin juhtub olema teie kolmas seikluspunkt, millest ka vastavalt mängureeglitele sotsiaalmeedias teada olete andnud, võite rinna ette ajada ja omale mõisavalitsejatelt tasuta cappuccino ja pannkoogid välja nõuda! Iga seikluspunkt pakub mõistagi erinevaid üllatusi. Kes veel kodus konutada tahaks?

Seevastu Kukruse Polaarmõis peaks sobima sisseastumiseks neile, keda huvitab baltisakslaste ajalugu või kes soovivad Eduard von Tollil aidata üles leida müstilist Sannikovi maad! Mäletatavasti von Toll ühel sellisel polaarretkel ka hukkus, kuid Kukruse polaarmõisas jäävad kõik seiklejad kindlasti ellu.

Gurmeeseiklused õlle ja kokteilidega

Gurmeeseiklejate jaoks on Ida-Virus sel aastavahetusel ootusähmis kaks suurepärast toidumajakat. Purtse kindluselamu ja Narvas asuv kohvik Muna. Kui esimene rõhub keskaegsele miljööle ja taevalikele käsitööõlledele, siis Munas peate olema valmis multikomponentidel põhinevate jõulukokteilide degusteerimiseks. Kusjuures kulinaarsed maiuspalad on välja mõeldud ka lastele!

Mugavamat ja soojemat äraolemist otsival perel tasub ilmtingimata pärast päevast rümpamist-meisterdamist-mäkerdamist soovitada Meresuu SPA saunaseikluseid. Pool tunnikest ja hulk erinevaid saunu ja rituaale. Sealt väljute uue ja parema inimesena.

Saunaseiklused Mereruu SPAs Narva-Jõesuus:


See pole kaugeltki kõik! Kellel huvi tekkis, saab ise kõiki seiklusi lähemalt uurida SIIT!

Nagu ütleb Ida-Virumaa turismikoordinaator Kadri Jalonen, siis on Rakvere tagune rahvas täis entusiasmi ja teotahet ning soovib sellega aastaringi täitudes nakatada ka oma külalisi. „Paljud teavad, et meil on Ida-Virumaal ainulaadne loodus ja unikaalne arhitektuur, vähem mõeldakse sellele, et kõik see mitmekesisus asub ju koos väga väikesel territooriumil, kus ühe päevaga saab vabalt tutvuda viie ja enama erineva vaatamisväärsusega. Sisuliselt asuvad kõik need 14 seiklust teineteisest 5-15 minutilise autosõidu kaugusel.“ Abiks on ka kaart mille saab veebis välja trükkida!

Ainult üks tähelepanek veel: enne kui autole hääled sisse puhute, helistage ja andke enda tulekust pererahvale teada. Sest nii osatakse valmis olla ja te ei pea kusagil kurvalt ootama! See on väikeste kohtade paratamatus, et päris 24/7 nad uksi lahti hoida ei suuda! Telefonid ja kontaktid leiate seikluste lehelt internetist — SIIT!