Paraku ei saa soovitada nende 67 vaatamisväärsuse juures kiiresti ära käia, kuni nad kaovad või muutuvad, sest üks põhjus mõnede ohtu sattumises on ka liiga intensiivne turism. Kuid ka loodus teeb oma töö ja näiteks Süüria või Egiptuse vaatamisväärsused on ohtu sattunud kohaliku poliitilise olukorra pärast.

Ohustatud mälestusmärke leidub kokku 41 riigis. Nende seas on nii väga kuulsaid (näiteks Veneetsia) kui ka vähemtuntud, aga olulisi (Pokfulami küla Hong Kongis), nii linnasasuvaid (Yangoni ajalooline keskus Birmas) kui kaugeid ääremaal olevaid (Gran Pajatén, Peruu). Ajaloolistest vaatamisväärsustest on näiteks ohustatud antiiksed Battiri terrassid okupeeritud Palestiina territooriumil, kuid ka moodsad monumendid, näiteks Jeffersoni Riikliku Laienemise memoriaali monumentaalne kaar St Louisis, USA-s.

Pokfulami küla kalmistu Hong Kongis.

Põhjuseid, miks mõni maailmas oluline mälestusmärk ohtu sattus, on palju: sõjaline konflikt, looduskatastroof, vaesus, turismi või kinnisvaraarenduse mõju, kultuuritraditsioonide hääbumine või muutumine.

Nimekri koostatakse sellepärast, et kõige ohustatumatele vaatamisväärsustele vajalikku tähelepanu tõmmata.

Sõjalise konflikti tõttu on sattunud ohtu Süürias asuvad maailmakuulsad ajaloolised vaatamisväärsused (Aleppo, Crades Chevaliers, Qa’lat al-Mudique). Majandusmõju näitena tuuakse ära Veneetsia, mille külastajate arv on kasvanud 400 protsenti viimase viie aasta jooksul. Kruiisilaevadega saabuvad turistid ohustavad nii kohalikku keskkonda kui ka linna elukvaliteeti. Tipphooajal külastavad Veneetsiat 20 tuhat kruiisituristi päevas.

Veneetsia karneval

Näitena kinnisvaraarendusest ja kultuuritraditsioonide muutustest, mis ohustavad ajaloolist maamärki, on toodud Yangon, mis on Birma ajalooline keskus. Yangon oli kunagi piirkonna juhtiv kaubanduskeskus ja kultuuride segunemiskoht. Seal oli ka suur hulk 19. sajandi lõpu ja 20. sajandi alguse koloniaalehitisi. Praeguseks on paljud neist lammutatud, et teha ruumi uutele kinnisvaraarendustele. Tansaania ajaloolist linna Dar es Salaami ohustab kinnisvaraaendus samamoodi.

Yangon

Nimekirja on sattunud ka Saksamaa, üks ajalooliste vaatamisväärsuste säilitamise eest seisja, kuid ka seal on majanduslikud argumendid ajaloolisi vaatamisväärsusi ohustamas: Berliinis tahetakse asendada allesjäänud ajaloolised gaasilaternad tavaliste tänapäevaste valgustitega, mis on odavamad ülal pidada.

Berlini laternad

USAs St Louisis asuv hiiglaslik kaarmonument aga laguneb mitmel põhjusel - kõigepealt on teda remontida väga keeruline ja kallis ning sellest tuleneb kohe ka rahapuudus remonditöödeks. Kaare metallkonstruktsioone ähvardab korrosioon.