Nutitelefonid saavad juba enamuse reisijate fotovajaduse rahuldamisega hakkama. Isegi selfie ehk iseendast pildi tegemine on ilma kõrvalise abita võimalik: fotopoodidesse ilmusid aasta alguses müügile uutmoodi statiivid, nn selfie stick´id ehk enesest pildi tegemise "vardad".

Selline abivahend aitab kinnitada nutitelefoni statiivi otsa, sättida selle eesmise kaameraga õiges suunas pildistama ja et kõik oleks mugav ja lihtne, on kaasas ka "kaugjuhtimispult", mis mobiili kaamerapäästikuna töötab. Mõned statiivid pakuvad päästikut sisseehitatuna, mis saadab signaali näiteks käepideme nupust üle Bluetoothi telefoni, teistel on olemas eraldi patareidega pult, mis samuti üle Bluetoothi pildistamist telefonis juhib - kuni 10 meetri kauguselt.

Selliste abivahendite hinnad algavad paarikümnest eurost 70 euroni. Käepikendus asetab telefoni pilti tegema statiivi otsast kuni meetri kaugusel pildistajast.

Ajakiri Time kirjutab, et need uued abivahendid rikuvad aga senise selfie ühe põhitunnuse - et pildilt oleks näha, et see on tehtud pildilolija enese poolt väljasirutatud käega. Selfie-statiiviga nimelt võib jääda liiga ekslik mulje, nagu pilt oleks kellegi teise poolt tehtud.

Selfie-statiivid nutitelefonidele ilmusid välja alles selle aasta alguses. Tõeline selfie-buum sai samuti alguse sel aastal, levides ka Hollywoodi tähtede hulka. Maailma kuulsaim enesest tehtud Hollywoodi staaride grupipilt on allpool.

See pole aga ainus viimase aja reisipildimood. Nutitelefonid on kaasa toonud ka teise moeasja - nn mullipildid ehk täispanoraamid, mida varem fotograafid spetsvarustusega üles võtsid. Nüüd on võimalik täispanoraami ehk pilti, mis salvestab kõik pildistaja ümber, üles võtta ka tavalise nutitelefoniga. Google´il on selleks rakendus - Google Camera (leia menüüst "Photo Sphere") ja ka Microsoft on teinud sarnase lahenduse nimega Photosynth. Mõlema tööpõhimõte on lihtne - pildistaja teeb enda ümber hulga pilte rakenduse soovitatud suundades ja hiljem paneb nutitelefon selle kokku üheks sfääriliseks pildiks. Nii on võimalik kodus oma reisipilte vaadata pildistuskohast igas suunas: mis jääb ette, taha, kõrvale, üles või jalgade ette.

Selline näeb näiteks välja nutitelefoniga tehtud sfääriline reisipilt Lottemaast: