Võttes lähtepunktiks soovi ravida oktoobris sügismasendust nädalase puhkusega Eestis või välismaal, on võimalik leida palju variante iga eelarve jaoks. Ent kui otsida võimalikult soodsat reisi, on tõepoolest odavam puhata välismaal kui Eestis.

Näiteks Estraveli kaudu reisi valides on kõige odavam variant veeta seitse ööd Hurghadas kahetärnihotellis Golden Rose, mille hind koos lennupiletite ja hommikusöögiga algab 285 eurost*, ent seda ainult kindlatel kuupäevadel. Küprosele saab sõita alates 389 euro* eest ja Kanaaridele alates 479 euro* eest.

Kodumaa puhkusepaikadest üks populaarseim, Saaremaa, pakub lähemal reisida soovivale inimesele piisavalt laia valikut spaasid, kus basseinis sulistades nädal mööda saata. Kui spaas on solaarium, saab ka puhkusepäevituse kätte. Ent kui loodusliku päikese alla lendamine maksab umbes 300 eurot*, siis nädalase spaapuhkuse hind on Eestis vähemalt 350 eurot* (arvestades, et enamiku spaade tuba maksab ühele inimesele umbes 50 eurot* ja sellele lisandub sihtkohta sõitmise kulu). Kusjuures ka toit on mitme hinnavaatluse järgi Egiptuses ja Türgis odavam võrreldes sellega, mis kulub väljas söömisele Eestis.

Keskmine eestlane kulutab reisile poole keskmisest palgast

GoAdventure'i turundusjuhi Jevgenia Kask Savchenko sõnul kulutavad kliendid puhkusele keskmiselt 450–500 eurot* inimese kohta. „Suurem osa meie klientidest on noored lastega pered ja eakad inimesed, kes enamasti valivad reise, kus on kõik hinnas, et ei peaks mõtlema selle peale, kus ja kuidas lapsed süüa saavad. Meil on ka püsikliente, kes valivad eksootikareise, nagu Bali või Kambodža.” Kõige populaarsemad sihtkohad on tema sõnul Bulgaaria, Türgi ja talvehooajal Egiptus.

Keskmine Estravelist ostetud välismaine puhkusereis kestab seitse-kaheksa päeva ja maksab 594 eurot* inimese kohta, kinnitab Estraveli pressiesindaja Janika Ritson. Eestis puhatakse tema sõnul üldjuhul lühemalt: keskmine siseturismipakett kestab kaks-kolm päeva ja maksab 73 eurot* inimese kohta.

„Kõige suurem nõudlus on lennupiletite ja hotellimajutuse järele, neile järgnevad puhkusereiside paketid, laevapiletid, seejärel siseturismipaketid, millest populaarseimad on spaapuhkused. Oluliselt on kasvanud eestlaste huvi kruiisipuhkuse vastu,” lisas Ritson. Kõige rohkem puhkavad eestlased suvel, eriti juulis ja augustis – siis käiakse välismaistel puhkusereisidel ja sõidetakse ka mööda kodumaad ringi.

Ritsoni sõnul on Eesti tarbija valikut tehes ja ostu sooritades hinnale orienteeritud, kuid viimastel aastatel on näha trendi, et reisijad on pakkumisi võrreldes teadlikumaks muutunud. „Näiteks lennupiletit ostes ei võrrelda enam ainult hindu, vaid ka hinnas sisalduvaid teenuseid ja lennufirma pakutava teenuse kvaliteeti,” märkis ta.

Allikas: Arhiivilugu (hinnad on märgitud 2016. aasta sügise seisuga).

Keskmised palgad on ­Eestis ­suuremad kui Egiptuses või ­Türgis ehk tööjõud on nendes riikides odavam. Teiseks on ­seal toitlustus odavam. Odavamad on ka kõik majapidamiskulud nagu elekter ja vesi.

Lisaks mängib rolli see, et näiteks Egiptuse turismi­valdkonnas on suur konkurents, mis hoiab hinnad tasemel, kus kõik võivad omavahel konkureerida. Selle tõttu on ka turismiäri neis piirkondades massiline.
Kui me võrdleme nende turismipiirkondade olukorda meie oma spaadega, kus majas on umbes 50 tuba, siis Egiptuse puhul on keskmised hotellid 300- kuni 400-toalised.
Ärgem unustagem, et igal ­riigil on oma maksusüsteem ja oma prioriteetsed valdkonnad, mida riik toetab-arendab.
Praegu ei ole sellist tunnet, et Eestis turismi kuigi palju toetatakse. Egiptuses on turism riigi majanduses number üks, kõik sõltub turismist ning just siit tulevad ka atraktiivsed hinnad.
Jevgenia Kask Savchenko