Kui Eestit on vaimustanud Valdur Mikita metsaarmastus ja kõik on ninapidi raamatus, siis Mārtiņš Sirmais on inimesed ka tegelikult metsa saanud. Ta lihtsalt ei kirjuta meis uinunud korilastest ja küttidest, ta laseb inimestel proovida, kuidas mets maitseb - ja armastus käib ka Lätis kõhu kaudu.

26.-28. novembril toimub Tallinna restoranis Farm gurmeefestival „Riga. Your flavourite city”, mis on pühendatud Riia kaasaegse köögi, restoranide kultuuri ja Läti traditsiooniliste toiduainete tutvustamisele. Möödunud nädalal lubas Mārtiņš Sirmais Eesti ajakirjanikel jälgida oma päeva köögis - Sirmais on Riia restoranide tippkolmikusse kuuluva restorani „3 pavāru restorāns” ning ka uue, kuid juba väga populaarse restorani „Restaurant 3” omanik ja peakokk.


3 Pavaru köögis käib töö.

Mis siis on sügushooajal lätlaste laual? Peamiselt sammal, kui vaadata Sirmaisi kööki. Seda saab friteerida, flambeerida, seda saab külmutada ja niimoodi krõmpsutada. Tal kulub vaid mõni minut samblast ülimaitsva suupiste valmistamiseks, mida ta astelpajukreemiga serveeris. Sirmaisi töölaud näeb välja kui võluri oma, kus kõik kohad on täis erinevaid söödavaid taoimi ja aegajalt mattub kogu köök valgesse pehmesse uttu - vedel lämmastik on üks “võluaineid” mida restorani 3 Pavaru köögis palju kulub toitude väga kiireks jahutamiseks.


Restaurant 3 asub Riia vanalinnas.

Läti metsad ja põllud tunduvad ammendamatu varasalvena, kui teda kuulata. Pearoaks valmistab ta hõrgu liharoa. “See on Bambi,” naeratab ta hirveliha serveerides. Taimetoitlaste vastu pole tal ka midagi, eriti hästi kohtleb ta neid, kes on loobunud ainult lihast ja mitte kalast - Läti kaladest annab teha väga hõrke roogi.

Sirmais muidugi teab, kust ja kuidas parimad toiduained üles leida. Ta on neli aastat vedanud Läti ühte vaadatuimat saadet - kokasaadet, mille käigus on täiuslikku toitu otsides sõidetud läbi juba mitukümmend riiki. Viimati, muuseas, viibis võttegrupp Eestis kaheksa päeva erinevates restoranides ja kodudes kamatoite degusteerides.

Oma restorandes jääb ta peamiselt Läti maitsete juurde, ehkki tema kokakunst miksib maitseid kogu maailmast, kohandades need Läti toodetele ning luues ebatavalisi ja kaasaegseid maitsete ühendusi.

Kui toidu osas pole meil naabrites põhjust kahelda, siis teades ka Eestis valmistatavaid veine ja muid alkoholiga marjajooke, on sketilisuseks põhjust. Kui Sirmiais on leidnud isegi kohalike tootjate marjadest valmistatud ja täiesti joodavaid vahuveine ning Läti oma kalvadose. Ja vaadates inimesi täis restorane, on tema pakutavad maitsed inimestele meelt mööda.

Sel nädalal pakub ta Tallinna gurmaanidele hooajatooteid, mis iseloomustavad Läti kööki kõige paremini - menüüst leiab nii kohakala kui ka kopraliha, samuti eriliselt valmistatud kõrvitsa ja ebaküdoonia.

Kuid kõige paremini maitseb see kõik ikkagi Lätis, mis muuseas on Lonely Planeti järgmise aasta reisisoovituste edetabelis 5. kohal. Kes seni mõistatas, et miks, leiab restoranidest vastuse!