Royal Caribbean — Symphony of the Seas


Ehitusaasta: 2018
Korruseid: 18
Pikkus: 362 m
Mahutavus: 5400 reisijat

Sõidab: Esimesel suvel (2018) Vahemerel (stardiga Barcelonast), talveks siirdub Kariibi merele (stardiga Miamist)


Maailma suurim kruiisilaev, kus olemas kõik, millest unistad. Puhkajat on ootamas lugematu arv restorane, kus on arvestatud kõige nõudlikuma gurmaani, väikelaste kui veganitega.


Laevas on New Yorgi Central Parkist inspireeritud ja sama nime kandev kaunis roheala enam kui 12 000 taimega. Lisaks leiab laevalt kohvikuid ja kaupluseid. Lapsi ja teismelisi võõrustavad Adventure Ocean Club ja mängutoad, soojad basseinid ja veeliumäed.


Laevas on ronimissein, liuväljak, seiklusrada, surfisimulaator, kino ja karusell, kuid ka jõusaal, jooksurada. Harrastada saab joogat ja rühmatreeninguid, mängida korvpalli.


Nautida saab ilu- ja spaaprotseduure, toita hinge jää- ja veesõuga. Bionic Baris valmistavad klientidele parimaid kokteile inimkäte asemel robotid.


Kes puhkuse ajal kuidagi internetist loobuda ei taha, siis mõistagi on kruiisilaeval kvaliteetne WIFI igal hetkel saadaval.

Celebrity Cruises — Celebrity Edge


Ehitusaasta: 2018
Korruseid: 16
Pikkus: 306 m
Mahutavus: 2918 reisijat.


Sõidab: Reis algab Floridast Fort Lauderdale’ist ning sõidab Kariibi meres

Celebrity Edge jõuab merele küll alles 2018. aasta detsembrikuus, kuid on juba selge, et modernne laev meenutab oma olemuselt pigem glamuurset butiik-hotelli.


Alusel on suur basseiniala, spaakeskus erinevate lõõgastusprotseduuridega ning spordisaalid. Mõistagi on puhkajat ootamas meelelahutussõud, kino, kasiino, raamatukogu, kunsti- ja fotogalerii, ööklubi jpm.


Celebrity Edge on üks esimesi Celebrity laevu, kus valmivad muuhulgas ka kajutid üksinda reisivale inimesele. Uksekaartide asemel hakkavad uksed avanema spetsiaalselt loodud telefoniäpi abil. Laeval on palju valgust, klaasi ja avarust ning sobib suurepäraseks puhkuseks kõigile.

The Rooftop Garden ehk stiilne katusepealne aed kõige kõrgemal tekil on roheala, kus saab lõõgastuda või nautida kohviku parimaid palasid. The Magic Carpet nime kandev lokaal on aga suur ja avar kohtumispaik, mis asub laeva välisküljel ning mis justkui liftina üles-alla sõidab ning ka täitsa mere piiril kulgedes unustamatuid vaateid pakub.


Silversea — Silver Muse


Ehitusaasta: 2017
Korruseid: 8
Pikkus: 213 m
Mahutavus: 596 reisijat
Sõidab: Sügisest kevadeni stardib Floridast Fort Lauderdale’ist, maikuust septembrini alustab kruiisidega Euroopa erinevatest suurlinnadest ning pärast seda Aasiast ja Austraaliast


Silver Muse on merel seilanud vähem kui aasta, ent oma vajalikkust igati tõestanud. 
Selle väiksemat sorti laeva suurimaks plussiks on igas sviidis (väiksem neist 37ruutmeetrine) leiduv rõdu. 
Restorane on laevas ühtekokku kaheksa. Kuna tegu on väiksemat sorti lõbusõidulaevaga, on lähenemine igasse reisijasse isiklikum ja detailsem. Muuhulgas jõutakse arvestada kõikide toidusoovide ja eripäradega.
Pastelsetes pehmetes konjakitoonides Silver Muse mahutab endas spordisaali, kohvikuid, spaad ja saunad. 


Oceania Cruises — Marina


Ehitusaasta: 2011

Korruseid: 15
Pikkus: 238 m
Mahutavus: 1250 reisijat

Sõidab: Johtuvalt hooaegadest igal pool maailmas

Foto: Shutterstock/Estravel

2012. aastal vette lastud Marinat peetakse üheks elegantseimaks valgeks kaunitariks. Kajutid on sisustatud luksusliku Ralph Laureni disainmööbliga. Lisaks suurepäraste toitude nautimisele, saab iga huviline kaasa lüüa kokandusklassides ning teha tippkokkade abiga tutvust erinevate maade köökidega. Kel huvi kunsti vastu, saab kätt proovida Artist Loft saalis, kus spetsialistid nõu ja jõuga abiks on.
Laevas on ohtralt baare ja restorane, pisikesi butiike ja raamatukogu. Ülemiselt tekilt leiab soojendatud basseini ja saab nautida spaamõnusid. 



Crystal Cruises — Crystal Esprit


Ehitusaasta: 2015

Korruseid: 5
Pikkus: 85 m

Mahutavus: 62 reisijat
Sõidab: Vahemeres, Kariibidel


Privaatsust hindavale inimesele sobib luksusjaht Esprit ideaalselt. Kõigest 62 inimest mahutav alus pakub personaalset lähenemist. Põhjaliku selekteerimise järel kokku pandud meeskond on oma ala parim. Michelini tärni restoranis ei pea pettuma ka kõige nõudlikum gurmaan.


Crystal Spirit on väike, kuid kompaktne ja luksuslik. Seal on olemas väike jõusaal, võimalus koos spetsialistidega snorgeldada või veesuusasõitu proovida. Et spetsiaalselt lastele mõeldud tegevused jahil puuduvad, siis väikelastega reisimiseks pole Crystal Esprit parim valik.

Aktiivseid sõusid ja tegevusi jahil pole. Seega sobib see eelkõige neile, kes hindavad luksust, head sööki ja külastusi linnades, kus vahepeatusi tehakse.



Sea Cloud Cruises — Sea Cloud II


Ehitusaasta: 1999
Korruseid: 5
Pikkus: 117 m

Mahutavus: 94 reisijat

Sõidab: Talvisel ajal Kariibidel, soojal ajal Vahemeres ja Põhja-Euroopas.


Saksa ettevõte Sea Cloud Cruises on spetsialiseerunud väikestele veealustele. 
Kõik Sea Cloud II 23 kajutit on aknaga ja täis luksust. Vannitoas näeb kulda kui marmorit, detailirohkust, mida suurtes kruiisilaevades sellel sajandil enam pole. Meeskond ja reisijad näevad üksteise tegemisi lähedalt ning seetõttu on tegu mõnusalt emotsionaalse, ent samas luksusliku merereisiga.


Jahil on võimalik nautida mõnusat massaaži, virgutada keha ja vaimu jõusaalis ning snorgeldada.
Jaht sobib ideaalselt mesinädalateks või miks mitte hoopis pulmapeo korraldamiseks.


Seabourn — Seabourn Encore


Ehitusaasta: 2016

Korruseid: 12
Pikkus: 210 m
Mahutavus: 604 reisijat
Sõidab: Vahemerel, Aasias, Ameerikas, Austraalias


Seabourn Encore pakub modernset luksust. Hästi koolitatud meeskond kannab hoolt selle eest, et reisijad saaksid nautida vaid esmaklassilist teenindust. Laevas korraldatakse ka pisut peenemaid õhtuseid vastuvõtte, mistõttu võiks reisikohvrisse kaasa pakkida ka soliidsemad rõivad. 
Kõik Encore’i kajutid on sviidid, millest kõige väiksem 28 ruutmeetrit.

Laevalt leiab nii uhkemaid kui peenemaid söögipaiku, sealhulgas kiidetud sushirestorani. 
Laev sobib rahulikku puhkust ihkavale inimesele. End saab hellitada basseinis ja spaa-keskuses, tunda mõnusalt ilusalongis ja eksklusiivses ritriit-alal. Meelt saab lahutada kasiinos, kohvikutes, teatris ja muusikale nautides.


Regent Seven Seas Cruises — SEVEN SEAS EXPLORER


Ehitusaasta: 2015
Korruseid: 13
Pikkus: 224 m

Mahutavus: 750 reisijat

Sõidab: Vahemeres, Kariibidel


Seven Seas Explorerit on nimetatud maailma avaraimaks reisilaevaks. Laeva suurim, 360-ruutmeetrine sviit, sisaldab muuhulgas sauna, spaa-ala ja aurusauna. 
Laeva sisekujunduses on kasutatud ohtralt kristalllühtreid, marmorit ja teisi luksusmaterjale, seintel leidub Chagalli ja Picasso loomingut. 
Exploreri pardal on hulk restorane ja baare. Et puhkusest maksimaalselt võtta, on kõiki sööke võimalik iga kell ka kajutisse tellida. Samuti on võimalik osa võtta kokanduskursustest.


Iga päev võib alata näiteks jooga-, pilatese või aeroobikatrennis või hoopis golfi mängides. Laevas on ka ilusalong, kus pakutakse ka massaaži. 
Õhtu naelaks on ülipopulaarne Observation Lounge, kus klaasist katuse ja klaasseinte tagant saab nautida linnatuledest priid tähistaevast. 
Laevas on muuhulgas veel ka teater, kasiino ja spordiväljak.

Foto: Shutterstock/Estravel


Cunard Cruise Line — Queen Mary 2 


Ehitusaasta: 2003
Korruseid: 18
Pikkus: 345 m
Mahutavus: 2695 reisijat
Sõidab: Peamiselt Atlandi ületus mõlemal suunal

Legendaarse Queen Mary 2 pardal saad osa kõige klassikalisemast Atlandi ookeani ületamisest Inglismaalt Southamptonist New Yorki. 
Pardalt leiab 15 restorani ja baari, viis basseini, tantsusaali, kasiino ja teatri ning esimese veepealse planetaariumi. Laeva seinu ehib ühtekokku 5000 kunstiteost. 
Laeval jagub tegevust ka pere pisematele. Seal on lasteaed, kuhu lapsed saavad jääda ajaks, mil vanemad ülemisel tekil tennist mänivad või spaamõnusid naudivad. Samuti on laevas erandlik koerahoid.
Queen Marys leidub nii peenemaid kui tagasihoidlikumaid butiike. Õhtusöögile võiks selga tõmmata veidi kaunimad rõivad. Kui enda reisikohvrist sobivat ei leidu, saab kauneid tualette laenutada kohapealt.


Kogu luksuse juures ei ole Queen Mary 2 hinnaklass kõige kõrgem ning sobib keskmise eelarvega reisijale. Muide — laev on 45 meetrit kõrgem, kui Eiffeli torn!


Norwegian Cruise Line — Norwegian Escape

Ehitusaasta: 2015
Korruseid: 12
Pikkus: 326 m
Mahutavus: 4266 reisijat

Sõidab: Miami — Ida-Kariibid

Norwegian Escape on laevafirma Norwegian Cruise Line’i seni kõige suurem ning uhkem laev.


Kajuteid leidub igas hinnaklassis ning erinevate suurustega seltskondadele. 
Restoranivalik on kirju ning söögipoolist leidub ka kõige kapriissematele puhkajatele. Laevas on nii jäätisekohvik kui uhke koogivalikuga kohvik. Õhtu võib mõnusamaks muuta veini- ja konjakibaaris elavat muusikat või koomikuid nautides või hoopis spordisaalis sportides. 
Laev sobib eriti hästi neile, kes veelõbude fännid — liumägesid ja erinevaid lustimispaiku on siin küllaga. Olemas on basseinid nii täiskasvanutele kui lastele, seiklusrada ja isegi soola- ning lumekamber, kui igatsus kodumaa järele eriti näpistama hakkab.

Foto: Shutterstock/Estravel

Holland America Line — ms Koningsdam


Ehitusaasta: 2016
Korruseid: 12
Pikkus: 297 m
Mahutavus: 2650 reisijat

Sõidab: Euroopas, Ameerikas, Kariibidel

MS Koningsdam on küll suur ja võiks võtta pardale veelgi rohkem inimesi, ent esikohale on seatud hoopis see, et jaguks avarust ning ruumi. 
Laeva keskmine reisija on keskeas või pisut vanem inimene, ent laev sobib ka rahulikkust hindavale noorele või perekonnale. Laevas ei ole ööklubi, mistõttu on õhtune olemine vaiksem kui reisilaeval tavaliselt. 
MS Konginsdamil jagub siiski küllaga mõnusaid baare ja restorane ning laev ongi teada-tuntud just eelkõige oma eriti kvaliteetsete roogade poolest. 
Ka siin saab osa võtta kokanduskursustest, vaadata teatrietendusi ning nautida muusikalisi ülesastumisi. 
Ülemisel tekil on suur ja avar bassein ja välikino. Halva ilmaga välimõnude nautimine ära ei jää — siis tuleb appi liikuv klaaskatus, mis peade kohale “sõidutatakse”. Koningsdamil on jõusaal ja spaa ning mänguplats lastele.

Artikkel ilmus ajakirjas Traveller, mis on alates 2000. aastast ilmunud Estravelleri järeltulija.

Allikas: Estravel