Tihtipeale ei teata veepuhastuse vajalikkusest enne, kui kimbutab düsenteeria. Veepuhastusvahendite valimisel tuleb arvestada mitmeid asju: kaal, suurus, puhastamisele kuluv aeg, aga ka tehnilisemaid argumente, nagu veefiltri ehitus, kasutusiga ja filtri efektiivsus.

Miks üldse puhastada vett?

Vett tuleb tundmatus kohas reisil olles või matkates ouhastada sellepärast, et igapäevaselt surevad ja roojavad sinna nii vee- kui maismaaelukad.

Tõsi, Eestis on veekogud üsna puhtad ning paljudes veekogudes on düsenteeriaoht väike. Paraku on silmaga võimatu kindlaks teha, kas vesi on reostunud või mitte. pealegi ei pruugi rändaja saastunud vett juua mitte teadlikult veekogust juues, vaid ka kraanivesi või pakutud pudelivesi võib olla saastunud.

Peamisteks ohuallikateks on algloomad ja parasiidid - need on kõige levinumad. Enamasti põhjustavad nad kõhuhädasid kahest päevast kahe nädalani. Levinumad on Giardia (fekaaliga vette leviv) ja Cryptosporidium. Ka bakterid võivad reisi ära rikkuda - E.coli, enterokokid ja Clostridium on sellised bakterid, kelle leidumine vees viitab fekaalsele reostusele. Samuti on vees varitsemas viirused - näiteks A-hepatiit, rotaviirus. Viirused ei ole väga suur oht liikudes Eestis ja nn arenenud maades, kuid arengumaades on probleemid nendega tunduvalt suuremad.

Veepuhastamise meetodid

Keetmine on üks vanim ja kõige tuntuim puhastamise meetod. Paraku hävineb keemistemperatuurile jõudes vaid osa organisme ning ülejäänud vajavad juba pikemat, rohkem kui kolmeminutilist keetmist.

Samuti kulub keetmisele palju kütet, jahutamisele ja kuumutamisele kulub ohtralt aega ning see ei eemalda võimalikku ebameeldivat maitset, sadet ega kemikaale.

Filtrid eemaldavad veest bakterid ja mustuse mehaaniliselt, mõned vähesed filtrid peavad kinni ka viirused. Osad parandavad maitset ning eemaldavad isegi kemikaale.

Keemilised puhastajad tapavad nii viiruseid kui baktereid, kuid ei eemalda veest füüsilist mustust ja osade algloomade eemaldamiseks (Cryptosporidium jt) vajavad pikaajalist töötlust (tabletid näiteks 4 tundi, tilgad tund, jood aga ei toimigi). Lisaks jääb veele juurde ebameeldiv keemiline maitse.

Ultraviolettvalgus (UV) on efektiivne suurema osa haigusetekitajatega: viirused, bakterid, parasiidid. Kuigi tegelikul UV ei tapa haigusetekitajaid, vaid lööb sassi nende DNA, et nood ei saaks edasi paljuneda.

Vett tuleks peale puhastamist kohe tarbida, kuna seistes võivad kahjulikud organismid vees jälle aktiivseks muutuda.

Samuti ei eemalda UV mustust ega ebameeldivat maitset, kuid ei muuda vee maitset ka halvemaks nagu keemilised puhastajad.

Veepuhastamise vahendid

Veepuhastusfiltritena saab kaasa võtta näiteks Kadayn Hikeri või MSR-i veepuhastustilgad. Paraku pole ideaalset süsteemi olemas ning paljud tootjad soovitavad kasutada nii filtrit kui puhastustilkasid koos või filtritele lisaks UV-puhastajat.

Kahe süsteemi kaasaskandmine on muidugi kohmakas, kuid võttes arvesse oma reisisihtkoha ohutust just vee puhtuse osas, võib tõenäoliselt kaasa võtta ka vaid ühe vahendi.

Üldiselt eelistan ma ise filtreid, kuna reaalset ohtu arvestades teeb see põhitöö ära ning ei ole mõtet end veesaaste asemel omakorda keemiaga mürgitama hakata. Enamikes voolavates veekogudes ei ole ka maitseprobleeme.

Mida veel arvestada

Kaal: kui liikuda seljakotiga, kus iga gramm loeb, on kaal üks tähtsamaid tegureid peale efektiivsuse. Enamasti algab puhastussüsteemide kaal mõnekümnest grammist ning suuremad liginevad kilole.

Pikematel matkadel soovitan kaasa võtta kas puhastustilgad, Sawyer Mini filtri või Lifestraw filtri.
Sawyer Miniga vee puhastamine käib nii.
Samas on näiteks Lifestraw ainult isiklikuks tarbeks ning sellega ei ole võimalik vett ette puhastada kasvõi tühja taarasse või joogipauna (Camelback, Platypus vms).
Katadyn mini.

Kui suurema seltskonnaga pikemalt laagrisse jääda, on mõistlik võtta näiteks Platypus´e gravitatsioonifilter, Katadyn camp või mõni Sawyer´i modifikatsioon.

Töötlemisele kuluv aeg: UV-pulkadel kulub liitri vee jaoks umbes 2 minutit, Tabletid ja tilgad teevad oma töö ära sõltuvalt tootjast 15 minutist kuni nelja tunnini. Kui tegu on liikuva matkaga, kus veevarud piiratud, on ilmselt vaja vett kohe. Üldiselt on filtrid pumbaga kiiremad, kui keemilised meetodid, kuigi enamasti on keemia kergem ja väiksem kaasas kanda, nagu ka UV-seadmed. UV-seade ise on üsna kiire, kui mõni hea eksemplar õnnestub hankida.

Keskmiselt läheb filtritest läbi 1-2 liitrit minutis. Suurema tihedusega filtritel on see kogus väiksem, kuna ka vee läbilaskeava on peenem.

Suuremate veekoguste töötlemine

Üksi matkates ja paari kopsikutäie vee puhastamisel saab iga vahend hakkama. Isegi keetmine ei ole siis liiga tülikas. Kui aga puhastada 4-5 inimese jaoks või on veeallikaid vähe ning vaja ette töödelda suurem kogus, on teema aktuaalsem.

Tablettide või UV-seadmega võib liitrite kaupa solberdada, nii et lõpuks ikka soga sees. Kõige mugavam on aga seda teha gravitatsioonifiltritega, mis enamasti on ka suuremad ja raskemad kaasas tassida.

Enamikel filtritel on siiski kasutusjuhendis kirjas, kui kiiresti saab puhta vee kätte.

Millest filtrid koosnevad?

Vaatame ka asja sisse - ikka on ju huvitav teada, millest eluliselt vajalik asi on tehtud. Söefiltrid on kõige lihtsamad ja tuntumad, kuid moodsaid vahendeid on juurde tulnud muidki.

Süsi ei eemalda baktereid, mikroorganisme ega viiruseid, kuid on väga efektiivne keemia, väetiste ja halva maitse eemaldamiseks. Näiteks sobib Katadyni söekassett. Keraamiline filter on suhteliselt pikaealine ning regulaarse puhastamisega kestab küllalt kaua.
Kahjuks vajab see ka üsna tihedat puhastust, kuna ummistub kergesti. Õnneks on selline filter lihtsalt puhastatav. Näiteks on selline toode Katadyn mini - pista voolik vette ja pumpa omale puhas vesi pudelisse.

Fiiberklaas on küll luliselt õrnem kui keraamiline, kuid siiski efektiivne osakeste eemaldamiseks. Otsi näiteks sellist toodet nagu Katadyn Hiker.

Kiudfilter (hallow fiber) koosneb U-kujulistest väikestest torukestest. Vesi läbib väikesed boorid, kuni jõuab filtrisügavusse, kus mustuseosakesed eraldatakse. Näiteks võiks ringi vaadata, kust saab endale mõne Sawyer mini nimelise toote.

Filtri tihedus: peaasi, et bakter läbi ei tule

Peamine näitaja, mis määrab filtri efektiivsuse, on selle tihedus. Mida väiksem on pooride läbimõõt, seda rohkem see filtreerib. Väikseim bakter on 0,2 mikromeetrit. Seega filter peaks need kinni pidama. Samas näiteks 0,02 mikromeetriste avadega filter on juba võimeline eemaldama mehhaaniliselt ka viirused. Sellised on näiteks Sawyer Point Zero Two ja Lifesaveri pudelid.

Vastupidavus ja eluiga: vähem liikuvaid osi

Olles mitmepäevasel matkal või reisil, on üsna oluline, et filter ei ummistuks või oleks võimalikult lihtsalt puhastatav. Samuti on rusikareegel, et mida vähem liikuvaid osi, seda vähem saab midagi katki minna.

Näiteks keraamilised filtrid on üsna tihti puhastamist vajavad, kuid seda on lihtne teha.

Muidugi tasub jälgida ka filtri eluiga. Keraamilised filtrid peavad vastu kuni 2000 liitrit, kuid ülejäänud on töökorras umbes 500 liitri vee läbilaske jooksul, osad vähemgi. Küsida tasuks ka filtrikassettide hindu, mis enamasti on mõnekümne euro ringis. Sawyer annab oma suuremale filtrile garantii 3,78 miljonit liitrit ja väiksemale 345 tuhat liitrit).

UV-puhastajate eluiga sõltub suuresti lambi ja patarei elueast. Lamp võiks vastu pidada 5000-10000 veepuhastust ja patareid võivad vajada vahetust juba 40-100 kasutuskorra järel. Seega kergesti saadaolev või ühine patarei pealambiga oleks eeliseks.

Kogemused matkalt ja minu isiklikud eelistused

Olen proovinud erinevaid veepuhastajaid ning järelduseks on, et filter peab olema piisavalt kerge, väike ja lihtsasti kasutatav, et see ei jääks riiulisse koos ülejäänud emotsiooniostudega tolmu koguma.

Pumbaga filtrid on head suvalisest lombist vee kättesaamiseks, kuid enamasti üsna kallid, suured ja rasked. Pikema eluaega seamete hinnad algavad umbes 100 eurost ja kaal on neil umbes 400 grammi.

UV-filtrid on päris atraktiivne valik, kuid patareid vajavad tihti vahetamist ning tegu on regulaarse kuluga, nagu on ka keemilistel vahenditel, mis pidevalt otsa saavad ja vajavad täiendamist. Kahjuks ei ole enamjaolt tegu ka "tavaliste" taskulambipatareidega, vaid n.ö nööpidega, mida igas poes võib-olla polegi. Seega võib välisreisil olla eriti keeruline neid kuskilt taga ajada.

Meie reisiseltskonna isikliku komplekti on püsima jäänud Sawyer mini Filter, mis on oma 35-eurose hinnaga ja 80-grammise kaaluga konkurentsitult üks väikseimaid ja odavaimaid, sealhulgas elueaga üle 300 000 liitri.

Maitse parandamiseks oleme voolikujuppidega lisanud puhastusahelasse söe-elemendi, mille saab seljakotti 100 grammi võitmiseks ka koju jätta.