Kuna Eesti sügis ei ole just paljude lemmikaastaaeg, siis otsivadki päikeselembesed puhkajad praegu septembri algusest kuni novembrini puhkamisvõimalusi. Kõigepealt täituvad muidugi need reisid, mis toimuvad koolivaheajal, kuid üsna populaarsed on ka kõik teised hilissügisesse jäävad ajad. Ennekõike seepärast, et sel ajal valitsevad näiteks Türgis ja Egiptuses küll suviselt soojad, kuid mahedad ilmad keskmise õhutemperatuuriga 25 °C, mis on üsna sarnane traditsioonilisele Eesti suvele. Lastega peredele tähendab see rahulikku puhkust, sest ei pea muretsema ei ülekuumenemise ega päikesepiste pärast.

Kõige värskemad viljad

Lisaks sellele on nii Türgis kui Egiptuses sügisel ka pisut vähem turiste kui suvel, mis tähendab mõnevõrra madalamaid hindu ja paremat valikut. Kuid mitte ainult seda. Ka puuviljade koristusaeg algab just septembris — valmis saavad apelsinid (türgi keeles portakal), mandariinid (mandalina), granaatõunad (nar) ja küdooniad (ayva). Lisaks jääb septemberisse ka kastanite valmimise aeg. Järgmine võimalus neid tõeliselt värskena nautida on alles detsembrist veebruarini. Magusate ja värskete viinamarjade (uzum) koristus algab küll augustis, kuid september on selle kõrgaeg.

Ka värske kala, näiteks kefaal (kefal), huntahven (levrek) ja sinikala (lüfer), on turul saadaval ainult sügisel. Värske makrell (uskumru), mida Eestis pole kunagi võimalik värskena osta, on Türgi bazaaridel müügil oktoobrist jaanuarini.

Olenemata sellest, kas lähete turule ostma nahktagi, pähkleid või granaatõunu, tuleb alati valmistuda tingimiseks — see on Türgi ja ümberkaudsete maade omapära ning kui te enne ostmist hinna üle ei kauple, siis solvate müüjaid.

Nagu ikka kõrghooaja möödudes, on ka Türgis vaatamisväärsused sügisel vähem ülerahvastatud ja olemine mõnusam tänu lahedamale õhutemperatuurile. See on aeg, mil toimub hulganisti populaarseid kultuuri- ja kunstifestivale, turismi- ja käsitööüritusi ning peetakse viinamarjasaagi koristamise pidusid. Septembris on hooaeg vahetunud ja lisaks turistidele on lõbustusi väisamas ka kohalikud elanikud. See annab hea võimaluse nautida Türgit nagu türklane — käia hommikul turul värsket kraami ostmas ning õhtul koos kohalike elanikega külastada näiteks kultuurifestivali.

Hille Kibits on 
Kidy Touri 
partnersuhete juht. Kidy Tour korraldab ka perereise Türki, uuri nende kodulehelt.