Kuidas meeldiks sööa toitu, mis on valmistatud ehtsal operatioonilaual? Või kobada pimedas, et uurida, mida seekord lauale toodi? Süüa võib ka joa all, sügavkülmas, kraanaga taevasse tõstetuna või veealuses klaastunnelis keset kalaparve. Need on söögikohad, mis kohe kindlasti pole tavalised.

1. Restoran nagu haigla: The Clinic, Singapur

Tegemist on molekulaargastronoomia restoraniga, kus erinevad söögid segatakse kokku mitte tavalises köögis, vaid külastajate ees operatsioonisaalis. Askeldatakse tüüpilise haiglainventariga, valmis saanud toidud serveeritakse roostevabast terasest kausikestes. Külastajad aga istuvad kuldsetes ratastoolides (avapildil).

Paraku ei saanud kliinik-restoran kaua lahti olla ja on praeguseks suletud.

Sarnane restoran nimega Hospitalis tegutses mõned aastad tagasi ka Riias, kuid on kuulduste järgi nüüd samuti suletud. Sealgi liikusid ettekandjad ringi arsti- ja õekitlites, söödi operatsioonilaua taga ning interjöörist ei puudunud ka süstlad ja skalpellid. Tundub, et kliinikus ikkagi väga tihti söömas käia ei taheta.

2. Vaadata pole vaja - ainult maitse

Pimerestoran Pariisis - mustade akendega.

Pimedas saab süüa nii Pariisis, Londonis kui Moskvas. Isegi Tallinnas on võimalik pimedaid õhtuid nautida vaid maitsemeele abil. Dans le Noir on pimerestorane avanud paljudes kohtades ja see trend on levimas igale poole. Pimedas Londoni restoranis näiteks asub 60 istekohta, enne söömaminekut saab natuke aega veeta hämaras kokteilibaaris. Restorani söögisaalis aga ei näe enam midagi, mis annabki maitsemeelele võimaluse domineerida.

Montreali pimerestoran kannab nime O’Noir (seal, nagu ka Moskva pimerestoranis töötavad pimedad ettekandjad), Zürichis Blindekuh, Berliinis Unsicht-Bar, lisaks on Dans le Noiri restoranikett esindatud Kölnis, Hamburgis, Barcelonas, Pariisis ja Moskvas. New Yorgi pimerestoran aga sulges hiljuti uksed.

Eestis on pime-einestamisi korraldanud Pimedate Ühing, Hotell le Baroni restoranis saab samuti nautida pimeda õhtusöögi seansse.

3. Täisautomaatne toitlustamine - ’s Baggers

Nürnbergis on tulevikku vaatav restoran - ’s Baggers pakub täisautomaatset teenindust, justnagu tootmisliini taga. Keegi ei tule kliendiga näost näkku suhtlema, kui just väga ei taha. Köögis askeldavad aga ehtsad inimesed, kes tegelevad ainult toiduga, mitte kliendiga suhtlemisega.

Toidu saab tellida puuteekraanilt, oodates on võimalik saata e-kirju ja surfata Internetis. Kui roog valmis, liugleb see spiraalset konveierit pidi nagu "ameerika mägedes" sööja ette lauale.

Täisautomaatne teenindus oli näiteks ka Eestis nõukogude ajal olemas. 60-ndatel ilmusid automaatsed õllesaalid, kus asusid püstijala-lauad ning seina ääres ridamisi õlleautomaate. Midagi muud polnudki vaja. Kuri koristaja istus vaid tagaruumis ja käis vahetevahel õllesaali puhtaks nühkimas.

4. Eine kraanakonksu otsas - Dinner in the Sky

Dinner In The Sky Tallinnas.

22-kohaline platvorm tõstetakse hiigelkraanaga 50 meetri kõrgusele, kraana all on turvatud ligi 500 ruutmeetri suurune plats. Kokk ja abipersonal asuvad laua keskel, sööjad istuvad ümber laua, turvavöödega toolide küljes. Maitsvad road saavad täienduse kordumatu vaate näol. Tualetiskäik on aga kõrgelt õhust raskendatud - kui üks tahab minna, peab taevast alla tulema kogu seltskond.

Taevarestoran tegutseb 45 riigis, juba õige mitu suvehooaega on kohal oldud ka Eestis.

5. Einestamine tualetis - ekstremistidele

Moodsa tualeti restoranis süüakse ilma tseremoonitsemata väikestest WC-pottidest.

Kui haiglastiilis restoranid kipuvad kõik kiiresti uksi sulgema, siis Taipei Modern Toilet Restaurant tundub edukalt edasi tegutsevat. Lääne turistid küll seda kohta erilise heameelega ei külasta, kuid kohalikud turistid naudivad. Interjööris on kasutatud WC ja vannitoa elemente, külastajad istuvad (suletud) tualetipottidel ja söövad vannile asetatud klaasist plaadiga laualt. Nuudliports tuuakse lauale väiksemas roosas "pissipotis", magustoiduks on kahtlase välimusega šokolaadi-jäätis.

Eestis midagi sellist veel pole - küll on aga mõni pubi oma tualetti pissuaari kohale pannud sildi, milles deklareerib, et nad ei müü õlut, vaid ainult rendivad seda.

6. Söök voodisse - ka restoranis

Söök otse voodisse - mitte ainult kodus, vaid restoranis on see ka võimalik.

Kui hommikusööki võib üks pereliige teisele hommikul voodisse serveerida, siis restoranides pole see tavaliselt võimalik. Kuid ühes kohas siiski on - Superclubi restoranis San Franciscos. Külastajad seavad end sisse laias voodis, kuhu on asetatud ka laud ja seal süüaksegi. Endises laohoones läbi kahe korruse tegutsev restoran on avatud köögiga saali keskel, mida ääristavad seinte ääres laiad voodid. Isegi massöör on kohal.