Wildfoods Festival (Hokitika, Uus-Meremaa)

Festivali tavapärane toimumisaeg on märtsikuu keskel ja see võtab aset kummalises ja omamoodi väikelinnas nimega Hokitika, mis asub Uus-Meremaa läänepoolsel kaldal. Festivali külastajatele pakutakse eriskummalisi toite, millest paljudel pole tõenäoliselt aimugi. Pakutava hulka kuuluvad näiteks merikajaka munad ja austrid. Kui see tundub aga üsnagi tavaline, siis kahtlemata on uudne kuskusist kotletid, mille kõrvale saab rüübata astelherneveini. Lisaks kuuluvad valikusse ka vihamaussid, vaglad, konnajalad ja teod küüslauguga.

Golden Spurtle ehk Kuldne Pudrukulp (Cairngorms, Šotimaa)

Šotimaale väga iseloomulik hommikusöök on puder. See võib olla paks nagu kört või mõnus nagu müsli. Šotlaste toidufestival toimub Carrbridge’i külas, mis asub Cairngormsi rahvusparkis. Just seal korraldataksegi pudruvalmistamise maailmameistrivõistluseid. Võitja saab autasuks kuldse pudrukulbi. Üritust korraldatakse kas septembrikuu lõpus või oktoobrikuu alguses.

Golden Spurtle

The Onion Market (Bern, Šveits)

Tegemist on Šveitsi suurima folkfestivaliga, kus müüakse meeletus koguses sibulat nii vanikuna, rõngastena kui ka niisama tavaliselt kujul. Samuti on müügil tekstiil, ehted, keraamika ja laste mänguasjad. Sündmuse tipphetk on täpselt kell neli peetav konfetisõda. Festival algab kell kuus hommikul, kuid juba kella viiest on tunda tugevat sibulalõhna, sest valmistama hakatakse esimesi sibulasuppe.

Onion

Watercress Festival (Hampshire, Inglismaa)

Festivali mõtteks on tõsta au sisse ja tähistada ürt-allikkerssi olemasolu. Nimelt kasutatakse taime traditsioonilistes Inglise köögi toitudes, milleks on näiteks supid, salatid ja kastmed. Üritust peetakse maikuu kolmandal pühapäeval ja see võtab aset New Alresfordi küla peatänaval. Samuti on seal farmerid, kes müüvad kohalikke tooteid ja erinevad kokad valmistavad erinevaid roogasi ürt-allikkerssiga. Lisaks kasutatakse toidutegemisel ka punapeeti ja õunu, kuid menüüst ei puudu ka ürt-allikkerssiga valmistatud šuši ja beef Wellington. Ürituse tipphetk on kell 10.30 kui festivalile saabuvad ürt-allikkerssi kuningas ja kuningannna, keda saadab ka bänd.

Salon de Chocolate (Quito, Ecuador)

Maailmas on küll palju erinevaid šokolaadifestivale, ent Quitos toimuv üritus väärib erilist äramärkimist. Üheks põhjuseks on see, et Ecuadoris toodetakse kõige rohkem kvaliteetseimat šokolaadi maailmas. Just seetõttu on võimalus Salong de Chokolate’i külastades saada parimaid šokolaadielamusi. Agaramad kohalikud saabuvad juba kell 10 hommikul. Parem aeg kohale tulemiseks on aga mõni tund hiljem, kui suured massid on eest ära liikunud ja samuti on ka järjekorrad väiksemad. Juunikuu keskel toimuv üritus koondab kokku umbes 15 000 külastajat. Ürituse tipphetk on aga viimasel päeval, sest just siis kuulutatakse välja võitjad ja erinevad auhinnad. Rahva üks lemmikumaid võistlusi on šokolaadist skulptuuri tegemine.

Bacon Festical ehk Peekonifestival (Sacramento, California)

Loomulikult on festivali peamiseks söögiks peekon, mida võib osta kas või otse tänavalt, kuhu on kogunenud erinevad kokad ja toitlustajad, kes pakuvad ka orgaanlisest toorainest valmistatud peekonit. Festivalil pakutav peekon on üldiselt kvaliteetne, sest lihakombinaatidest tulevast lihast peekonit ei tehta. Peekoni kõrvale pakutakse ka kohalikku käsitööõlut. Toitu on samas mitmesugust, kuid kõik on peekoniga.

Blue Food Festival (Blood Bay, Tobago)

See festival võtab aset ühel väiksel 300 ruutmeetrisel saarel, mis asub Kariibi meres Lääne Indias. Üritust on korraldatud 18 aastat ja toidud põhinevad taro taimel. Nimelt saab seda taime kasvatada ka üleujutuste ajal. Festival toimub oktoobrikuu keskel ja meelitab kohale tuhandeid osalejaid, kelle seas on nii rikkaid kui ka vaeseid. Kõigi peamiseks eesmärgiks on tutvuda huvitavate maitsetega. Huvitaval kombel tuleb aga ürituse nimi sellest, et kui taro taime jahvatada ja küpsetada, muutub see siniseks. Üritus kestab aga nädala ja kohal on erinevad bändid, tantsijad ja külalistele pakutakse ka rummi.

PoutineFest (Ottawa, Kanada)

Üritus kestab kolm päeva ja peamiseks roaks on poutine ehk friikartulid, juustutükid ja lihakaste. Loomulikult aitavad rahva tuju ülal hoida ka erinevad bändid ja festival leiab aset maikuu keskel. Samas pakutakse lisaks friikatele ka erinevaid Tai toite, kana, vinnutatud liha, suitsutatud lõhe ja rebitud liha.

Vegetarian Festival (Phuket, Tai)

Üritus kestab üheksa päeva ja selle eesmärgiks on mõtete ja keha puhastamine. See on suurim üritus, mis Phuketi saarel aset leiab ja millal tänavad on kaunistatud ilusate laternatega ja samuti templid ning tänavatel toimub ka rongkäik viimaks eemale kurjasi vaime. Mõned üritusel osalejad on aga lausa sellises transis, et kõnnivad kuuamdel sütedel, võtavad kuumaõli vanne ja lasevad enda keha augustada. Nad usuvad, et nad ei tunne sellel hetkel valu ja on jumalate kaitse all. Toidu osas tasub aga mainida, et kokad kasutavad söögitegemiseks sojaubadel ja proteiinil põhinevaid asendajaid liha asemel.

Pildid on illustratiivsed.

Allikas: CNN