570 meetri pikkune sild üle Vitimi jõe on vaid kaks meetrit lai ning sel puuduvad piirded ja muud ohutusabinõud, mis takistaksid sõidukeid jääkülma vette pudenemast.

Silla roostetavat metallkarkassi katavad vanad puidust raudteeliiprid, mis jää ja lumega kattudes väga libedaks muutuvad. Jää ja lumi katavad silda aga suurema osa aastast, kuna asub see ju sügaval Siberis.

Sild rajati omal ajal osana Baikali-Amuuri magistraalraudteest ehk BAM-ist (БАМ; Байкало-Амурская магистраль), 4324 kilomeetri pikkusest rööbasteest, mis ühendab Siberi idaosa Venemaa Kaug-Ida piirkonnaga.

Kuandinski ehk Kalarski silda pole kunagi ametlikult avatud, mistõttu lähedalasuva, umbes 1500 elanikuga Kuanda küla inimesed hakkasid seda kooskõlastamatult Vitimi jõe ületamiseks kasutama.

Kuna ametlikes dokumentides pole sild kirjas funktsioneeriva maanteesillana, pole seda ehitamisest möödunud umbes kolme aastakümne jooksul praktiliselt remonditud.

Aeg ja karm ilmastik on puitliipreid kõvasti räsinud, mistõttu need suuremate autode raskuse all sageli murduvad, jättes endast maha auke, mille juhid peavad teisele poole pääsemiseks ise laudadega üle lööma või muul moel „lappima“.

Kuandinski silla ületamine hiliskevadel ja suvel on küll ohtlik väljakutse, eriti suuremate veokite jaoks, kuid alles talvel muutub rajatis tõeliselt hirmutavaks.

Nagu oleks kitsusest, piirete puudumisest ja libedast puitpinnast juhtidele veel vähe, ajab tugev külgtuul neil vere tõeliselt vemmeldama. Isegi kõige vilunumad juhid keeravad silda ületades aknad alla, et tuul autot alla jõkke ei trügiks.

Hoolimata kõigist neist väljakutsetest on sild nüüdisajal populaarsem kui kunagi varem, meelitades kohale uljaspäid kogu regioonist.

Silla ühest otsast teise jõudmist peetakse hooplemisväärseks saavutuseks. Paljud juhid jäädvustavad eluohtliku sõidu videole ja postitavad selle veebi tõestusena hulljulgest ettevõtmisest.

Ehkki Kuanda kolkaküla on tasapisi hääbumas, paistab, et selle järgi nime saanud sild ise elab edasi turismiatraktsioonina.

Vene blogija Sergei Dolja osutusel puuduvad veebis üllataval kombel teated Kuandinski sillaga seonduvatest autoõnnetustest või liiklussurmadest. Tema oletusel on põhjuseks tõik, et juhte, kes silda ületada julgevad, on väga vähe.

Allikas: Forte.ee