Need tõeliselt rasked katsumused on köömes selle kõrval, mida tuleb teha, et hoida taskus maailma kõige haruldasimat passi, vahendab news.com.au.

Suveräänne katoliiklik Malta ordu on aga nii eksklusiivne „klubi“, et selle passi on võimalik omada vaid kolmel kõige kõrgemal ordu liikmel.

Kolm väljavalitut, kellele see hinnaline punane raamatuke kuulub, on suurmeister, suurmeistri asetäitja ning ordu kantsler.

Kuid hoolimata passi haruldusest ei saa sellega kuigi kaugele reisida.

Näiteks Suurbritannia, USA ja Uus Meremaa ei tunnista seda kui reisidokumenti. Seda ka teiste sarnaste piirkondade passide puhul.

Ordut tunnustati ametlikult esimest korda 1113. aastal paavst Paschali poolt, mistõttu on see ka üks kristliku maailma üks vanimaid institutsioone.

Tänasel päeval toimib ordu kui heategevuslik organisatsioon, mis pakub meditsiinilist abi üle terve maailma. Ordu ei kontrolli ühtki territooriumi.

Ordus on rohkem kui 13 500 rüütlit ja daami üle terve maailma. Lisaks kuulub sellesse enam kui 80 000 vabatahtlikku ja 25 000 meditsiinitöötajat. Malta ordul on diplomaatilised suhted 104 riigiga. Eesti vabariigiga näiteks taolisi suhteid sõlmitud pole.

Maailma kõige võimsam pass on taskus aga Saksa kodanikel, sest sellega saab reisida 218st maailma riigist 176 riiki ilma viisata.