Sellest, kui suur mõjuvõim on autentsetel ajaloolistel kirjeldustel, näitab kasvõi seegi, kuidas Elena Ferrante raamatud on kasvatanud turistide arvu Napolis.

Elena Ferrante “Minu geniaalne sõbranna”

Esimene raamat kokku neljast raamatust algab looga kahe naise — Elena ja Raffaella — sõprusest. Elena meenutab ühist lapsepõlve Naapoli vaestes tööliseeslinnades sõjajärgsetel aastatel. Naiste elud kulgevad küll erinevaid radu pidi, kuid jäävad konkreetse paiga ja ajaloo tõttu seotuks.

Alessandro Manzoni “Berthroted”

Romaan jälgib talupoeglikku päritolu abielupaari saatust. Remzo ja Lucia on sunnitud kodulinnast põgenema peale seda kui kohalik mõjuvõimas isik hakkab Lucia vastu huvi tundma. Tegemist on armastuslooga, mis annab ülevaate 17. sajandi Milanost ja Itaaliast, sealhulgas 30 aastasest sõjast, katkust ja näljast. Kogu taust esitatakse tavaliste inimeste silmade läbi, kes ajaloolistes sündmustes olulist rolli mängivad.

Giuseppe Tomasi di Lampedusa “Leopard”

Raamat kirjeldab Sitsiilia aristokraatia langust ning selle taustaks on Itaalia ühendamiseni viivad sündmused. Autor jälgib prints Fabrizio Salina ja tema pere võitlust, kui nood üritavad vältimatute muudatustega toime tulla. Leopard raamatu pealkirjas vihjab Euroopas nüüdseks väljasurnud metskassile ja Di Lampedusa perekonna vapiloomale, mis teoses sümboliseerib väljasurevat aristokraatiat.

Carlo Levi “Kristus peatus Ebolis”

Levi oli aktivist ja arst, kes viibis 1930. aastatel fašmimivastasuse eest Basilicata piirkonnas eksiilis. Raamat kirjeldab eksiilis veedetud aastaid ja annab ülevaate inimestest, kes tollel ajastul piirkonnas elasid. Levi kirjeldab inimkaraktereid, piirkondlikku tausta, kohalikke eelarvamusi ja rituaale.

Giorgio Bassani “Finzi-Continide aed”

Oma raamatus viib Bassani lugeja fasišmi algusaastatesse Itaalias ning keskendub tegevusele riigi põhjaosas asuvas Ferraras. Bassani on autorina nimetu jutustaja rollis, kes hakkab lapsena sõbrustama kohaliku rikka juudiperekonna lastega ning kirjeldab sündmustikku.

Ferrara oli üks esimesi piirkondi Itaalias, kus oli renessansi perioodil lubatud juutidel elada ja oma usku praktiseerida. Enamus Ferrara juutidest jätsid oma elu koonduslaagrites ning hiljem ei ole kohalik juudikogukond endises mahus taastunud.

Allikas: Elukunst