Juhtimiskonsultant ning produktiivsuse uurija Kevin Kruse toob välja 15 punkti, mis on koostatud erinevate edukate tippjuhtide ja ettevõtjate küsitlemise tulemusena.

Richard Branson

Ta palus enam kui 200 eriti produktiivsel inimesel (nende seas üheksa miljardäri, 13 olümpialast, 20 vaid kõrgeimatele hinnetele õppivat tudengit ning üle 200 eduka ettevõtja) vastata ühele küsimusele: mis on sinu tulemuslikkuse kõige olulisem põhjus. Saadud vastustest kujunes ka järgmine nimekiri:

1. Nad keskenduvad minutitele mitte tundidele
Kui tavaliselt jaotatakse ajajuhtimises kalender tundide või pooltundide kaupa, siis väga edukad inimesed teavad, et igas päevas on 1440 minutit ning aeg on kõige väärtuslikum ressurss. Kaotatud raha saab tagasi teenida, kulutatud aega mitte.
Oma elu juhtimiseks pead võtma kontrolli igas sinu elu minutis toimuva üle.

2. Keskenduvad ainult ühele asjale
Väga produktiivsed inimesed teavad, mis on nende jaoks kõige olulisem ülesanne/ eesmärk ning keskenduvad sellele igal hommikul segamatult 1-2 tundi.

3. Ei kasuta tegevuste nimekirja (to do list)
Viska oma tegevuste nimekiri ära ja selle asemel pane kõik kalendrisse. Uuringute kohaselt tehakse ära vaid 41% tegevuste nimekirjas leiduvast. Samas tekitavad tegemata ülesanded stressi ning unetust. Produktiivsed inimesed panevad kõik tegevused kalendrisse ning elavad siis selle järgi. Kasuta kalendrit ning jaga päev 15-minutilisteks osadeks. See kõlab kohutavalt, kuid tagab 95%-lise tulemuslikkuse.

4. Kaitsevad enda tuleviku mina
Tuleviku-mina võib usaldada. Me ostame köögivilja, sest arvame, et sööme tervislikult kogu nädala. Tegelikult viskame poole soetatust mädanenult minema. Kruse toob näiteks P90xi, mille ta soetas plaaniga hakata virtuaalselt treenima. Paraku seisab karp senini avamata.
Küsi endalt, mida saad täna teha, et sa tulevikus teeksid õigeid asju?

5. On alati õhtusöögi ajaks kodus
Alati on midagi, mida peaks veel tegema ja mida saaks teha, kuid edukad inimesed teavad, mis on nende jaoks tõeliselt väärtuslik. Mitte ainult tööl, vaid ka elus üldiselt. Sellele küsimusele ei ole õiget vastust, kuid paljude juhtide jaoks on see perega veedetud aeg, sport, heategevus. Produktiivsed inimesed jagavad päeva 1440 minutit nende jaoks oluliste väärtuste vahel, panevad kalendrisse ning peavad sellest kinni.

6. Kasutavad märkmikku
Richard Branson on kinnitanud, et ilma notebookita, mida ta endaga igal pool kaasas kannab, oleks Virgin jäänud üles ehitamata. Kreeka laevandusmagnaat Aristotle Onassis on samuti öelnud: „Kanna alati märkmikku kaasas ja kirjuta kõik üles. See on miljoni dollari teadmine, mida sulle ärikoolis ei õpetata“.
Produktiivsed inimesed vabastavad asjade üleskirjutamisega oma meele.

7. Vaatavad e-kirju vaid mõned korrad päevas
Tõeliselt produktiivsed inimesed ei kontrolli oma meilipostkasti pidevalt. Nad ei reageeri igale nutitelefoni helile või vibratsioonile ega vaata, mis nende postkasti potsatas. Selle asemel on nad meilidega tööks nagu ka kõigeks muuks planeerinud kalendris aja ning teevad seda siis kiiresti ja efektiivselt.
Mõned teevad seda vaid korra päevas, Kevin kolm korda: hommikul, keskpäeval ja õhtul.

8. Väldivad iga hinna eest koosolekuid
Kui Kevin küsis Mark Cubanilt produktiivsuse nõuannet, sai ta kiire vastuse: „Ära osale koosolekutel, kui just keegi selle eest ei maksa“.
Koosolekud on meeletud ajaraiskajad. Algavad tavaliselt hilja, seal osalevad valed inimesed, teemad on hüplikud ja need kestavad alati kaua. Hoidu koosolekutest niipalju kui see on vähegi võimalik ning organiseeri neid ise võimalikult vähe. Ja kui ise koosolekut juhatad, tee kiiresti.

9. Ütlevad „ei“ peaaegu kõigele
Miljardär Warren Buffetilt pärineb tsitaat: „Edukat ja väga edukat inimest eristab see, et väga edukad ütlevad peaaegu kõigele „ei“. Kui pakutu ei tekita meeletut vaimustust, siis tuleb sellele öelda ei.
Pea meeles, sul on päevas ainult 1440 minutit, ära loobu neist kergekäeliselt.

10. Järgivad 80/20 reeglit
Pareto printsiibi kohaselt tuleb 80% tulemusest 20% tegevustest. Tulemuslikud inimesed teavad, millised tegevused tulemusi annavad ja keskenduvad nendele ning ignoreerivad teisi.

11. Delegeerivad peaaegu kõike
Edukad inimesed ei küsi: „kuidas ma selle asja ära teen?“, vaid „kuidas see asi saab tehtud?“. Nad jätavad ennast võimalikult tegevustest välja.
Väga produktiivsed inimesed ei pea asju kontrollima ega ole mikrojuhid. Paljudel juhtudel piisavalt hea ongi piisavalt hea.

12. Kasutavad teemapäevi
Paljud väga edukad inimesed kasutavad peamistele asjadele keskendumiseks teemapäevi. Nii on paljudel eraldi nädalapäev kohtumisteks, üldisteks administratiivseteks asjaajamisteks ning näiteks finantsküsimustega tegelemiseks.

13. Puudutavad asju vaid korra
Kui mitmel korral oled avanud mõne kirja või aruande ja pannud selle siis kõrvale, et hiljem tegeleda? Või avanud e-maili ning jätnud selle siis hiisemaks tegelemiseks?
Tõeliselt edukad inimesed püüavad asju puudutada vaid korra. Kui e-mailiga tegelemine võtab 5-10 minutit, siis nad tegelevad sellega kohe avamise järel.

14. Nad järgivad kindlat hommikust rutiini
Edukatel inimestel on kindlad igahommikused rutiinid, mis aitavad neil päeva tegusalt mööda saata. Nendeks harjumusteks on sageli karastavad veeprotseduurid, tervislik hommikusöök ja kerge kehaline treening ning mediteerimine või inspireeriv lugemine.

15. Energia on peamine
Päeva ei ole võimalik minuteid juurde tekitada, küll aga on võimalik suurendada oma energiat, mis omakorda ergutab tähelepanu, keskendumist, otsustavust ja kokkuvõttes kogu tulemuslikkust.
Väga edukad inimesed ei jäta kunagi vahele toidukordi, korralikku ööund ega puhkepause. Nad näevad toitu kui kütust ja und kui taastumist.