Asja uuris momondo.ee ja tulemused on sinu ees:

• Nime muutmine või vahetamine lennupiletil võib maksta kuni 160€ ühel suunal
• Lennu vahetamine võib maksta odavlennufirmade puhul rohkem kui lend ise
• Väikelapse pilet (istudes täiskasvanu süles) võib maksta neli korda nii palju kui täiskasvanu pilet samal lennul

Eestlaste jaoks võivad odavlennufirmad esitada väga häid pakkumisi, kuid hind võib kiiresti tõusta, kui reisijad valivad lisasid nagu kindel istekoht ja registreeritud ehk äraantav pagas. Samuti väikeste vigade parandamine, näiteks nime korrigeerimine broneerimisel, võib suurel määral kärpida meie puhkuse eelarvet ning mõnel juhul isegi maksta mitu korda rohkem kui lend ise. Momondo on koostanud uuringu tegemaks kindlaks, kas eestlastele pakutakse tõepoolest parimat hinda.

Kallis viga

Ryanair on lennufirma, mis pakub madalaid hindu, kuid kelle lisateenused võivad minna väga kalliks maksma. Samal ajal, kui pakutakse lende odavama hinnaga kui söögikord, 7€, maksab nime vahetamine või muutmine lennujaamas 160€ ühel suunal. Üks väike viga võib maksma minna 320€. Lennufirma pakub hetkel lennupileteid alates 7€ — mis tähendab, et ühe tähe parandamine võib maksta lennupileti 23-kordse hinna.

Samuti pakub easyJet hetkel soodushinnaga lende alates 30€. Kuid kui reisijal on vaja vahetada nime lennupiletil, maksab see kõrghooajal — kui lend väljub vähem kui 60 päeva jooksul — 59€. Seevastu võimaldatakse reisijatel muuta üksikuid tähti nimes tasuta.

Sarnane on olukord AirBalticuga, kus nime vahetamise tasu ühel suunal on 50€ — ent lubatud on tasuta parandada mõnetähelisi kirjavigu nimes. Sama kehtib ka meie enda Nordica puhul, mis samuti ei nõua tasu kahe tähe muutmisel, kuid lisab 60€ nime vahetamise eest.

Paljud firmad pakuvad paindlikkust piletiostul — maksta lisaks võimaluse eest teha muudatusi hiljem. Näiteks AirBaltic’ul on hetkel allahindlus, pakutakse võimalust muuta piletit hiljem — 17.99€ eest.

Beebi pardal

Väikelapse pardale võtmine (kes istub lapsevanema süles) võib samuti maksta neli korda rohkem kui täiskasvanu lennupilet, vaatamata asjaolule, et ta isegi ei hõiva istekohta. Ryanair nõuab kindlaksmääratud tasu 25€ — rohkem kui neljakordne mõne lennu täiskasvanu pileti hind. easyJet küsib 25€ — umbes sama palju kui enamiku kodulehel toodud odavaimate lendude hinnad — seevastu AirBaltic ja Nordica nõuavad mõistlikku tasu, 10% täiskasvanu pileti hinnast. Kodumaise lennufirmaga kaasneb veel hüvesid — lapsed saavad alates 2. eluaastast allahindlust kuni 33% piletihinnast ning neil on ka spetsiaalne noorte soodustus 12 kuni 25 aastastele (kaasa arvatud) reisijatele. Samuti pakub Nordica lapsesaatmisteenust 40€ eest iga lend, juhul kui soovid oma lapse saata teises riigis elavatele sugulastele külla.

Väärtuslik pagas?

Eestlased tõenäoliselt juba arvestavad, et odavlennufirmade puhul peab pagasi äraandmise eest maksma — kuid võivad olla üllatunud, et mõnel juhul võib see maksta rohkem kui lennupilet ise. Ryanair küsib äraantava pagasi eest 40€ (kui teenus ostetakse lennujaamas — internetis on hind 25€), mis on odavaima lennupileti viiekordne tasu. Reisijatele spordivarustusega on hind 40€ üks pagas ühel suunal.

Sarnaselt, kui osta teenust viimasel minutil ning mitte ette broneerida, küsib easyJet 53€ pagasi äraandmise eest, Nordica puhul tasuta ja AirBaltic kuni 50€.

Istekoha valimise tasu? Ehk soovite selleks istuda.

Paljud lennufirmad lubavad kohti valida, kas istuda kellegagi koos või valida endale meelepärane koht. Kuid mõne lennufirma puhul tuleb selle eest maksta kõrget hinda. Reisijatele, kes soovivad easyJet’i lennul valida ükskõik millist kohta, võib see maksta 34€. Ryanairil maksab see 15€ — easyJet küsib samuti “grupi broneerimistasu” — 10€ iga grupiliikme eest, kui tahetakse koos istuda. Enamus odavlennufirmad pakuvad lisaraha eest istekohtade valimist odavaimate lennupiletite puhul. Tavaliselt on 3 erinevat piletitaset, kus iga tase annab rohkem privileege, mida kunagi loeti elementaarseks ning mis sisaldusid lennupileti hinnas.

Aja vahetamine on raha!

Ei ole ebatavaline teha lennu broneerimisel viga lennuajas või -päevas — kuid selle vea parandamise kulud võivad olla kõrged. Reisijatele, kes teevad vea lennu ajas või lihtsalt on vaja seda vahetada, on easyJet’il selle maksumuseks 59€ (kõrghooajal ning kui lend väljub vähem kui 60 päeva jooksul). Jällegi on Ryanair siinkohal kõige kallim, nõudes mõne liini puhul kuni 95€.

Kindlasti on paljud eestlased kogenud paanikat, mis neid valdab lennujaamas, kui nad on pardakaardi kaotanud. Ryanair küsib uue pardakaardi printimise eest 20€. Küll aga kui jääd oma lennust maha, on Ryanair’il lennult mahajäämise tasu 100€ saadaval vähem kui 40 minutit enne ja 1 tund pärast lennu väljumise aega. Samuti on see saadaval klientidele, kes saabuvad piletikassasse 1 tunni jooksul nende lennu väljumisest ning soovivad järgmisele lennule minna.

Viimaks, easyJet võtab iga lennu eest halduskulude tasu 15€ - mis on peidetud piletihinnas ehk sisaldub automaatselt iga pileti hinna sees, ent see on välja toodud ka nende kodulehel.

Nõuanne momondo reisiekspertidelt: Kui broneerid pileteid tulevaseks puhkuseks, ole tähelepanelik, et mitte teha vigu ning arvesta kogu lennu kulutustega, mitte vaid lennupileti hinnaga. Võid avastada, et mõni lend maksab rohkem, kuid pagas ning teised lisad maksavad vähem ja nii võid saada kokkuvõttes parema hinna. Kasutades otsingumootoreid nagu momondo saad kiiresti ülevaate erinevatest võimalustest ning sul on võimalus valida enda jaoks parim variant. Kokkuvõtteks: Veendu, et oled teadlik lennufirmade lisatasudest. Püüa alati oma pagas internetis registreerida ning juba ette raha säästa!

easyJetRyanairNordicaAirbaltic
Väikelapse tasu252510% piletihinnast (lisaks lennujaama maksud)10% piletihinnast (lisaks lennujaama maksud)
Istekoha valikKuni 34Kuni 15Kuni 7Alates 1.99
Äraantav pagasKuni 53Kui 40TasutaKuni 50
Nime muutmise tasuKuni 59160 kindlaksmääratud tasu (115 internetis)6050
Lennu vahetamise tasuKuni 59Kuni 95 (võib olla rohkem teatud lendudel)65(lisaks lennupileti hinna vahe)70
Odavaim lend kodulehel3074019