15 eksootilist lauakommet, millest turistil ei pruugi mõnikord aimugi olla, kogus kokku ja vahendas Budget Travel raamatust Global Etiquette Guide.

1. Prantsusmaal ei ole kombekas lauale toodud valget leiba enne sööki ära süüa.

Leib-sai, mis on lauale toodud, tarbitakse ära toidu kõrvale või juustude juurde, mis tuuakse lõpus. Erinevalt paljudest teistest riikidest võib Prantsuse restoranis panna leiva- või saiaviilu ka lauale, mitte taldrikule.

2. Hiinas ära pööra kala teistpidi.

See toob halba õnne - kohalikus keeles dao yue. Kui oled tervena serveeritud kala pealmise poole ära süünud, ära mingil juhul kala teistpidi pööra, et alumise poole kallale asuda. Halb õnn võib tabada nii sööjat kui ka kalurit - see on nagu paadi kummuli pööramine. Alumine pool jäetakse alles või tõstetakse kalakont kõrvale ja asutakse alles siis alumist fileed maitsma.

3. Itaalias ära küsi parmesani pitsa peale, kui seda just ei pakuta.

Kokk võib Itaalia pitsarestoranis solvuda, kui "vale" pitsa peale parmesani juustu küsitakse. Lihtne reegel ütleb: kui pakutakse, siis lase panna, kui ei pakuta, siis ära seda küsi ka.

4. Ära Tšiilis sõrmedega midagi söö, isegi mitte friikartuleid.

Kuigi Tšiilis on kombed tunduvalt vabamad kui mujal Lõuna-Ameerika riikides, on neilgi oma piirid. Selleks, et rõhutada oma kuuluvust Euroopa kultuuri, süüakse kõike noa ja kahvliga, lisatakse käitumisraamatus põhjendus.

5. Võta Koreas vanemalt inimeselt joogiklaas vastu kahe käega.

See näitab austust eakamate vastu, mis on Korea kultuuris väga oluline. Kui jook on vastu võetud, tuleks sellest võtta väike lonks. Samuti ei tohi sööma hakata enne, kui seda on teinud lauas kõige vanem (mees)inimene. Lauast ei lahkuta ka enne, kui kõige vanem on lõpetanud.

6. Ära sega viina Venemaal millegagi.

Kui viina pakutakse "haljalt", tuleb seda nii ka võtta. Kokteiliks segamine on solvang. Samuti on solvang pakutud napsust keeldumine.

7. Beduiinidega kohvi juues raputa lõpetades tassi.

Beduiinid jätkavad kohvi juurdekalamist seni, kuni sa pole oma tassi raputanud.

8. Brasiilias keera oma märk õiget pidi.

Brasiilia grillirestoranides antakse tellimust võttes märgid, mis tuleb lauale jätta, et ettekandja teaks, millal tuleb lauda söök tuua. Kui ettekandja möödub millegagi, mida tahad omale tellida, pööra märgi roheline külg ülespoole. Kui enam midagi ei taha, keera punane külg üles. Kui jätad rohelise poole üles, siis võib lauda maanduda suurem lihalaadung, kui oleksid oodanud.

9. Tais ära riisi kahvliga suhu pane.

Kui sööd riisi kahvli ja lusikaga, siis kasuta kahvlit vaid riisi lusikale kohendamiseks. Mõnesid põhjapoolsete regioonide riisitoite süüakse ka sõrmedega - sellise roa tunned ära kleepuva, kokkuhakkava riisi järgi, mida saab sõrmede vahele suurema tükina võtta. Riisist eraldi seisvaid lisandeid võib ka kahvliga süüa, kuid mitte riisi.

10. Jaapanis ära kunagi pane pulkasid riisi sisse püsti.

Suutäite vahel võib riisipulgad jätta kõrvuti riisist paremale, paralleelselt lauaservaga. Kui on olemas pulkade alus, siis pannakse pulgad sellele. Pulgad pannakse riisi sisse püsti matustel, restoranis on see väga halb toon.

11. Lähis-idas, Indias ja Aafrikas ei sööda vasaku käega.

Lõuna-Indias ei tohi vasaku käega isegi taldrikut puudutada. Põhjus on selles, et vasakut kätt peetakse "räpaseks" ja seda kasutatakse tualetis asjaajamisel. Isegi tähtsaid dokumente ei ulatata vasaku käega.

12. Georgias on ebaviisakas oma veini niisama "limpsida".

Veini juuakse vaid toostidega. Iga toostiga kummutatakse alla terve klaasitäis.

13. Mehhikos ära kunagi söö tacosid noa ja kahvliga.

Mehhiklaste arvates näeb tacode söömine noa ja kahvliga välja kummaline ning liiga snoob, nagu sööks hamburgerit hõbedast söögiriistadega. Seega - söö tacosid alati käega.

14. Itaalias rüüpa cappuccinot vaid enne keskpäeva.

Mõnede itaallaste arvates rikub õhtune cappuccino seedimist. Itaallasi ei kohta kunagi õhtul seda jooki tellimas. Muidugi saab oma joogi kätte ka peale keskpäeva, kuid siis oled sa automaatselt kohalikke kombeid mitteteadvaks turistiks liigitatud. Kui kohvi on ikkagi päeva õhtusse veeredes vaja, küsi espressot.

15. Inglismaal anna joogikarahvin alati vasakule.

Arvatakse, et selline veinikarahvini edasiandmine on seotud mingite meretraditsioonidega. Igatahes on paremale edasi andmine suur viga.

Kui tead midagi veel lisada, mida ka teised rändurid peaksid kindlasti teadma mõne riigi lauakommete kohta, kirjuta kommentaaridesse.