Miks, jumal hoidku, peaks keegi oma nina siis sellesse… kuidas see nimi oligi, ahjaa, Kõrgõzstan, pistma?

• Esiteks, Kõrgõzstanis saad viisavabalt veeta koguni kaks kuud, mis on Kesk-Aasias üsnagi haruldane. Naaberriigis Kasahstanis on selleks üks kuu, Usbekistani, Tadžikistani ja Hiinasse on aga juba viisat vaja. Niisiis jätab Kõrgõzstani minek ära igasuguse jamamise viisaga, mis üldiselt tekitab päris palju peavalu. Lisaks saad riigile vabalt ja kiirustamata ringi peale teha, kartmata, et aeg otsa saab.

Jurtad ning meie väike telk. Kui välja arvata ahi, lauake, hobusepiimavaat ning paar kappi, siis ei erinegi nende sisustus üleliia palju. Foto: Madle Timm

• Kõrgõzstan on täielik matkajate paradiis! Lausa 90% riigist on kaetud mägedega, ja milliste mägedega! Kui Kõrgõzstan asuks Euroopas, kihaks see ammu turistidest, kuid isegi kõige populaarsemad matkarajad on seal meie mõistes üsnagi tühjad. Ürgne loodus, lummavad vaated, metsikud hobused ja rändkarjakasvatajad…

• …just, rändkarjakasvatajad ehk nomaadid, kes elavad oma ümarates telkides (jurtades) ning kelle traditsioonid ja elustiil nõuavad pidevat liikumist, et võimaldada oma loomakarjale piisavat toitu ning sobivat kliimat (talvel ikka liiga kõrgel mägedes ei ela). Meile põnev ja eksootiline näha ja uurida, paljudele kirgiisidele igapäev.

• Kõrgõzstanis on odav. Hostelite hinnad jäävad enamasti 4-6 euro vahele. Transpordi eest ei tule oluliselt rohkem välja käia, kuigi vahemaad on pikad. Söök on odav ning lisaks traditsioonilistele toitudele (näiteks hobuselihatoidud, nuudlisuppi ja pelmeene meenutavad road) leiab suurematest linnadest ka harjumuspärasemaid sööke.

Tallinna-nimelised sprotid Kõrgõzstanis, ideaalne matka tarbeks kaasa haarata. Maksavad umbes euro. Foto: Madle Timm.

• Kirgiisid on külalislahked, sõbralikud ja uudishimulikud. Kindlasti saab pidevalt harjutada vene keelt, pole mingi ime, kui sind kutsutakse majja või jurtasse teed jooma ja lõunat sööma.

Niisiis, kuidas sinna Kõrgõzstani kõige mugavamalt saada?

Ilmselt on mõistlik võtta lennuk. Tundub, et odavaimad lennud on Istanbuli ja Biškeki vahel, seega peab leidma viisi, kuidas esmalt Türki saada. Teine võimalus on lennata Kasahstani suurimasse linna Almaty'sse, mis asub Biškekist vaid nelja tunni sõidu kaugusel. Muide, AirBaltic avas äsja ka otselennu Riia ja Almaty vahel, seega on sinna saamine tehtud eriti lihtsaks.

Hindu võib seega vaadata näiteks sellistelt lehtedelt nagu airbaltic.com, momondo.ee, skyscanner.net või odavlennufirmasid koondav azair.eu.

Vahel ei pruugi Kõrgõzstanis mitu päeva inimesi näha, aga siis avastad end järsku keset lambakarja. Foto: Madle Timm

Madle Timm on 25-aastane Eesti tüdruk, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel