Rohkem polnudki vaja, et ka ise sinna ronida.

Miks on absoluutselt vajalik Usbekistani minna?

* Esiteks, kui sa ei ole eriti huvitatud arhitektuurist ja hoonetest, siis on Usbekistan päris paras paik. Iidsed ehitised on seal niivõrd lummavad, et isegi need, kes enne oleksid haigutanud, seisavad nüüd lihtsalt suu konstantselt ammuli (ma tean, millest ma räägin).

* Need ehitised asuvad loomulikult iidsel Siiditeel, mistõttu on Usbekistan väga rikkaliku kultuuri- ja ajaloopärandiga. Üsna lihtne on kõikide nende kihtide vahele kaevuda ja kaduda ning üha uusi teadmisi ammutada.

Samarkandi süda, Registan öösel, kuhu sadu aastaid tagasi linnaelanikud kogunesid, kui kuulutati välja midagi olulist või viidi läbi avalikke hukkamisi. Foto: Madle Timm

* Kes on lugenud raamatut kuulsast Hodža Nasreddinist, siis tema auks on ajaloolises linnas Bukharas püsitatud ka väike armas monument, linnatänavail on aga ikka võimalik tajuda hõngu, mis võis seal valitseda ka 13. sajandil. Ajal, mil Nasreddin oma lõbusaid lugusid vestis ja nurgapealsetes kõrtsides pilaffi sõi.

Linnasüda Bukharas, kus legendide järgi tegutses ka Hodža Nasreddin. Foto: Madle Timm

* Pilaff. Vaieldamatult kõige paremat pilaffi saab just Usbekistanist. Seda riisirooga valmistatakse pea igas söögikohas, see on odav ja noh, jumalik.

* Kõige mugavam on Usbekistanis liigelda rongidega — seega, kes ronge armastab, siis see riik on just õige koht, kuhu poole vaadata! Hinnad on soodsad, õhustik on mõnus.

* Eestlased ei vaja veebruarist alates enam eraldi kutset (Letter of Invitation) riiki sisenemiseks, mis teeb protsessi oluliselt lihtsamaks. Viisa on siiski vajalik.

Kuidas nende seadustega siis on — mida nende rikkumiseks tegema peab?

* Võta kaasa hulk (keelatud) ravimeid.

* Võta kaasa kirjandust ajaloost, religioonist ja poliitikast, täida oma arvuti pornograafilise sisuga piltide ja filmidega.

* Kasvata endale pikk habe.

* Riigist väljudes võta kaasa rohkem sularaha, kui sul oli seda riiki sisenedes.

* Ära peatu üheski hostelis või hotellis (see tähendab — ära registreeri ametlikult mitte ühtegi ööd Usbekistani pinnal).

Nojah, ma isiklikult soovitan teha vastupidist, kuigi ega ma täiesti puhas plika ka just pole. Loe SIIT, kuidas ma kogemata seadust rikkusin.

Mausoleumide tänav Samarkandis. Foto: Madle Timm

Madle Timm on 25-aastane Eesti tüdruk, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel