Ligi 51 protsenti brittidest vastasid Sunshine.co.uk korraldatud küsitluses, et nad tõenäoliselt usaldaksid naispilooti vähem. 14 protsenti aga ütlesid, et tunnevad end turvalisemalt just naise juhitud õhusõidukis. Veerandi vastanute arvates pole piloodi sugu nende jaoks oluline. Üheksa protsenti "ei teadnud", kummaga on kindlam lennata.

Neist, kes vastasid, et usaldavad rohkem meespilooti, uskusid 32 protsenti, et "meespiloodid on rohkem kvalifitseeritud", samal ajal kui 28 protsenti küsitletutest arvas, et naispiloodid ei saa nii hästi hakkama pingelistes olukordades.

Naispilootide vähesuse ja sealt tuleneva hirmu nö tundmatu ees tõi välja iga kümnes küsitletu. Raamatus "Cockpit Confidential", mille autor on USA piloot Patrick Smith, ongi ära toodud, et vaid viis protsenti pilootidest on naised. Üheksakümnendate keskel oli neid veel vaid kolm protsenti. "On selge, et valdav enamus piloote on mehed, kuid ma ei mõista, mis heidutab naisi ja takistab neid rohkem piloodiks hakkamast," imestab Smith, "üks põhjustest võib olla ka ametiga seotud militaarkultuur, mille pärast pilootideks tulevad õppima põhiliselt mehed."


Neist aga, kes ütlesid, et soovivad naist tüüri juurde, väitis 44 protsenti, et mehed oleksid kriisiolukorras "liiga kuuma peaga", veerand vastasid, meestel võib "liiga kergelt tähelepanu hajuda".

"See, et rohkem kui pooled vastanutest ei usaldada naispiloote, on täiesti uskumatu," ütles Sunshine.co.uk tegevjuht Chris Clarkson küsitlustulemusi kommenteerides. "On selge, et paljud britid kannatavad stereotüüpide käes, millest on neil vaja lahti saada."

"Kui piloodid on täielikult kvalifitseeritud ja saanud loa oma ametis töötada, on nad võimelised lennukit igas olukorras juhtima ja lendavad soovitud sihtkohta ohutult sõltumata sellest, kas nad on mehed või naised," lisas ta.

Uuringus küsitleti ligi 2400 inimest - kõik vastanud olid lennanud vähemalt eelmisel aastal.