Kui grupireisil võib lasta reisikorraldajal enda eest organiseerimise ja plaanid ära teha ning kaasreisijad on kui turvaline polster tundmatul maal, siis üksinda tuleb ise hakkama saada - võõra kultuuri ja kommetega.

Kümme põhjust on sellised.

1. Teed just sellise reisi, nagu ise tahad

Pole kedagi, kes ütleks, kuhu minna, millal minna ja mida teha. Üksi plaanid kõike nii, nagu ise tahad. Või ei plaani üldse ja lihtsalt lähed.

2. Pole vaja vaielda

Varem või hiljem kipuvad reisikaaslased üksteisega vaidlema. Kui arvamused lahku lähevad ja keegi pole nõus järgi andma, siis ollakse solvunud. Nüüd pole seda muret ja vaielda pole iseendaga ka vaja.

3. Hoopis lihtsam on leida sõpru

Kui oled sõprade või kaasmaalastega, siis kohalikega suhtlemist on vähem. Laiskusest suhtled ikka nendega, kellega oled koos. Üksi tuleb julgus kokku võtta ja võõrastega rääkima hakata. Võid kohtuda uute huvitavate inimestega. Mõndedest võivad saada isegi sõbrad, sest üksi ei paista sa nii palju turist (vaata järgmist punkti).

4. Üks reisides paistad vähem turist

Grupid on kaugelt äratuntavad - räägivad valjult ja võõras keeles, käituvad turistina ja torkavad silma steretüüpse käitumisega. Üksi aga jalutad nagu kohalik emigrant, seljakott seljas ja keegi ei arva ära, et tegelikult oled sa turist, kui just parasjagu kaarti ei uuri või vaatamisväärsust ei pildista. Mitteturistidele avaneb kohalik elu aga hoopis teistmoodi, kui turismigrupile.

5. Õpid tundma iseennast

Iga päev sama teed tööle ja koju sõites, samas poes ja samas söögikohas käies ei juhtu midagi sellist, mis paneks end proovile. Võõras kohas tuleb leida õige öömaja, õiged inimesed, õige buss või kohalik teejuht. Iga päev on olukordi, kus tuleb end väikestviisi proovile panna. Siis selgub, kas saad hakkama või on parem grupireiside juurde tagasi pöörduda.

6. Eksimine on seiklus

Kui eksitakse grupiga, on selles alati keegi süüdi ja tüli on käes. Üksi eksimisega on vastupidi - see on uus seiklus. Kõik plaanid tuleb ümber teha või lasta asjadel kulgeda nii, nagu need lähevad.

7. Võid puhata nii palju kui tahad

Kui seiklustest ja rändamisest sai küllalt, siis võib ju pikalt puhata. Täpselt nii palju, kui vaja, kas rannal või puu otsas võrkkiiges. Keegi ei käi peale, millal me ükskord jälle edasi liikuma hakkame. Keegi ei jää süüdi, kui mõni oluline vaatamisväärsus paigal passimise pärast ära jääb.

8. Üksindus vähendab stressi

Uuringud on näidanud, et üksindus on vajalik. Stressi ja depressiooni üks ravimitest on aja mahavõtmine ja üksindus. Üksi reisimine on siis just see õige ravim.

9. Avastad esimesena uusi kohti

Käid kohtades, kus mitte keegi su sõpradest pole varem käinud ja saad pärast jagada pilte, mis on haruldasemad kui grupireisil. Lisandub ka kangelaslikkuse moment - oled üksi kõige sellega hakkama saanud.

10. Koju tagasitulek on hoopis põnevam

Tagasi tulles tundub kodus kõik hoopis teistsugune. Maailma näinuna vaatad koduseid asju teistmoodi. Lihtne on võõraste inimestega rääkida, asju ajada, probleeme lahendada. Uuringud väidavad veel, et üksi reisinu puhkuse värskendav mõju kestab peale tagasitulekut kauem, kui grupireisijatel.

Hea lugeja, kas reisid rohkem üksi või grupiga?