Elevil, orienteerumisraskustega ja kohalike kommete osas puudulike teadmistega inimesi on nimelt lihtne ninapidi vedada.

Siit leiate kümme petuskeemi, mille suhtes reisimees peaks silmi lahti hoidma.

1. Poetüng

Kagu-Aasia riikides, Türgis ja Indias rännates võib tihtilugu kohata sõbralikke kohalikke, kes tulevad juttu ajama ja kutsuvad teid külastama oma sugulase peetavat äri, kus kogu kaup on väga soodus.

Samamoodi võib teie giid, autorikša- või taksojuht hakata heast peast kiitma uskumatult tululikke pakkumisi poes, mis teile teele jääb ja kust läbiastumine sugugi kaua aega ei võta…

Kogu süsteem toimib põhimõttel "käsi peseb kätt" ja sellest võidavad kõik — peale haneks tõmmatava turisti.

Enamasti saavad "soovitajad" klientide kohalemeelitamise eest vahendustasu. Hullemal juhul võib müüja keelata teil lahkuda enne, kui olete midagi ostnud.

2. Sooduka-tüng

Ehkki kodumaal ei läheks keegi sellise asjaga alt, lasevad paljud välisriikides reisijad endale pähe määrida kõikvõimalikke sõrmuseid, kelli, vääriskive ja ehteid.

Kõik tundub täiesti vettpidav — nii kauplused ise kui ka nende väljastatud autentsuskinnitused —, kuni jõuate koju ja avastate, et "sooduspakkumine" tähendas tegelikult turuhinnast kaks korda kopsakamat väljaminekut.

Samuti võib juhtuda, et ajaloolises vanalinnas jalutades kingib mõni kohalik teile nipsasjakese või seob teie randme ümber lõngajupi, väidetavalt tänutäheks linna külastamise eest.

Kohe, kui üritate lahkuda, hakatakse teilt pinnima väikest annetust. Kui teie annetus osutub liiga napiks, jätkub pealekäimine juba agressiivsemalt.

Meeles tuleks pidada lihtsat reeglit: kui keegi teile midagi annab, eeldage alati, et peate selle eest ka maksma.

3. Vahetusraha-nipp

Kandke alati kaasas mitmes vääringus rahatähti — mida väiksemaid, seda parem! Müüjate ja kaupluste jaoks on lihtne rahateenimisvõimalus väita, et neil pole raha tagasi anda.

Mida tundmatum on võõrvaluuta, seda varmamad on turistid kupüüre vahetusraha saamata loovutama.

4. Inglise keele harjutamine

Tänaval pöördub teie poole kohalik, väites, et soovib inglise keelt harjutada. Palve tundub süütu, kuni jutt muutub hädaldamiseks ränga vaesuse üle.

Mainitakse sugulast, kes vajab operatsiooni või räägitakse õpikutest, mida kooli jaoks osta on vaja. Teilt üritatakse raha välja pressida, nii et mõistlikum on jutupaunikut eirata ja peatumatult oma teed minna.

Kahjuks seab see petuskeem lolli olukorda nood kohalikud, kes tõesti siiralt vaid suhelda soovivad.

5. Pildistamistrikk

Tulite vaatama Taj Mahali? Teile läheneb hästiriietatud siseturist, kes teeb ettepaneku teid maailmaime taustal jäädvustada.

Kõik on väga kena, kuni teie avaldate soovi fotoaparaat tagasi saada, tema aga hakkab osutatud teenuste eest ruupiaid nõudma.

6. Tähelepanu hajutamine

Tunglevas massis populaarse vaatamisväärsuse juures või lihtsalt rahvarikkal tänaval ajab keegi teile peale vett, ketšupit, sinepit vms.

Ette ja taha vabandusi pobisev süüdlane üritab teie rõivaid kiiresti puhastada. Kogu selle sehkendamise käigus on tema kaasosaline aga juba jõudnud teil taskud tühjendada!

Kui teile midagi rõivaste peale lärtsatatakse, kõndige edasi, kuni jõuate vähem rahvarikkasse paika ning hoidke oma isiklikel asjadel eriti teraselt silm peal.

7. Võltspiletiäri

Võõramaalaseid hanitatakse rongi- ja bussijaamades; eriti on see komme levinud Indias.

Turistile läheneb ametniku välimusega võõras, kes pakub võimalust pikas sabas seismist vältida. Te jalutate koos lähedalasuvasse kontorisse, kus teile vormistatakse igati ametliku väljanägemisega sõidupilet.

"Nali" on aga selles, et nii kontor kui ka pilet on võltsid. Kui üritate sama kontorit uuesti külastada, on see kindlalt lukus ning selle kõrval seisev palgaline turvamees kehitab vaid õlgu.

Kõige kindlam on siiski järjekord ära seista, tundugu pakutud "otsetee" kui tahes ahvatlev.

8. Kannavälgutaja

Kui võhivõõras inimene küsib, kas ta tohib teie mobiiltelefoni kasutada, usaldage oma vaistu.

Titekäruga noorel emal võib tõesti abi tarvis olla, kuid jooksukingades üksik meesterahvas võib koos teie telefoniga haihtuda välgukiirusel.

9. Taksotüng

Taksojuhid võivad olla halastamatud. Teie ei tea, kus te olete või kuhu lähete ning kui te ei kirjuta üles juhi nime ja litsentsi numbrit (kui tal üldse litsents on), saab roolis istuv võllaroog tegutseda karistamatult. Sõit kolme kvartali kaugusele võib kergesti kujuneda tundidepikkuseks.

Võõrriigis viibides on mõistlik enne taksosse istumist hind kokku leppida — see annab aimu sõidu maksumusest. Kasutada tuleks ainult ametliku väljanägemisega taksode teenuseid.

Põhja-Ameerikas reisides veenduge, et taksomeeter on sisse lülitatud ja tiksub vastavalt hinnakirjas märgitud tariifile.

10. Kohapeal tehtud trahvid ja libapolitseinikud

Sõltuvalt riigist, kuhu olete reisinud, võivad tänaval kohatud seadusesilmad olla tõelised – või ka valemundris tüssajad.

Igal juhul, kui teilt hakatakse kujuteldava üleastumise eest nõudma trahvi tasumist kohapeal, kuulutage, et nõustute seda tasuma vaid jaoskonnas.

Võmmid (kui nad ikka on võmmid) võivad seepeale marru minna, kuid teie ärge jätke jonni. Puikleva turistiga vaidlemisest lihtsam on neil teid rahule jätta ja endale järgmine ohver leida.

Artikli avafotol: sel hiliskevadel naudib Euroopas liikuvate turistide hulgas populaarsust Portugali pealinn Lissabon.