Pariis on üks maailma kalleimaid linnu, olles odavam vaid mõnedest üksikutest maailmalinnadest. Paljud tuntud vaatamisväärsused tõstavad kontrollimatult hinda, sest turiste voolab kohale massiliselt ja teenuse kvaliteedi pärast ei pea ka väga muretsema.

Sellest hoolimata võivad säästlikud rändurid leida Pariisist tasuta elamusi, kui teavad, kuhu täpselt minna. Kogu linn on nagu vabaõhumuuseum, seega parim varustus Pariisi avastamiseks on paar mugavaid kingi.

1. Jaluta mööda Seine´i kaldaid

Ükskõik mis ajal on hea mõte võtta ette jalutuskäik Seine´i kallastel. Jõgi on linna hing - vee värv muutub läbi päeva, ilusaimad hetked on aga päikesetõusu ja öö ajal.

Seine´il on 37 silda, kust on hea teha jõevaadetega pilte. Kõige tuntumad sillad on Bir-Hakeim ja Pont des Arts. Sildadelt avastad üllatusega, kui palju pariislasi elavad tegelikult ujuvmajades.

2. Võta ette piknik Champs de Marsil

Kevade saabudes kogunevad pariislased Champs de Marsi murule piknikku pidama. Selle paik on ränduri jaoks samuti ideaalne - otse Eiffeli torni kõrval. Inimesed käivad siin ka päikeseloojangut ootamas, et näha hetke, millal torni valgustus sisse lülitatakse. Vihjeks: Eiffeli torn hakkab korraks sädelema igal täistunnil kuni kella üheni öösel. Kuigi kohalikud näevad seda vaatemängu igal õhtul, pildistavad nad valgusemängu ikkagi üsna tihti oma mobiiltelefonidega.

3. Põgene linnakärast ja kulge Plantée promenaadil

See kõrge Plantée promenaad ja park on tõeliselt haruldased. Paik võib tulla tuttav ette, kui oled näinud romantilist Ameerika mängufilmi "Enne päikeseloojangut". 4,7 kilomeetri pikkune rada kulgeb mööda endist raudteed, mis hüljati 1980ndatel. Tänu maapinnast kõrgemal kulgevale rajale saab nautida vaadet ümbrusele ja põgeneda närvilisest tänavaliiklusest.

4. Loe raamatut Luxembourgi aias

Paljud kohalikud käivad soojade ilmadega Luxembourgi pargis hulkumas (tegelikult on see aga Prantsuse senati aed). 23 hektari suurune aed on vaikne ja rahulik. Keskmise tiigikese äärest leiab palju pinke ja toole, kus istuda ja näiteks lugeda. Nädalalõppudel tuleks kohale jõuda varakult, et vaba istekoht leida. Ära unusta ka imetlemast kolmesaja aasta vanuseid apelsinipuid.

5. Unusta end Montmartre´ile

Montmartre on tuntud kõigepealt muidugi Sacré Coeuri kiriku ja Tetre´i väljaku poolest. Väljakul saab lasta endast maalida portree. Ning muidugi avanevad ka (tasuta) vaated kogu linnale. Kõige põnevam on aga avastada Montmartre´i kitsaid kõrvaltänavaid. Paljud pariislased tahavad siin elada, sest see on nagu elamine vaikses külakeses.

6. Muuseum Carnavalet teeb sinust Pariisi eksperdi

Selle muuseumi asukoht on ideaalne: Marais. Püsiekspositsiooni pakutakse vaatamiseks tasuta, mis on Prantsuse muuseumide kohta üsna haruldane. Ülevaate saab linna ajaloost alates neoliitikumist kuni tänapäevani. Kui oled tõsisemalt huvitatud Prantsuse revolutsioonist, siis see koht on sinu jaoks. Mõned saalid on pühendatud Prantsuse kuningaperekondadele ja mõned revolutsioonile. Lisaks asub kogu muuseum põnevas ajaloolises hoones.

7. Le Marais: astu tagasi keskaega

Le Marais on piirkond kesklinnas, mida tuntakse sealsete juudi- ning lesbi- ja geikommuunide poolest. Kõige põnevamaks läheb siin tänavaelu nädalavahetuseti. 19. sajandil renoveeritud majad annavad ettekujutuse, milline nägi Pariis välja keskajal.

8. Imetle hiljuti renoveeritud Saint-Sulpice´i kirikut

Notre Dame ehk Jumalaema kirik on maailmakuulus, kuid Pariisis on ka palju muid tuntud katedraale, mis väärivad külastamist. Saint-Sulpice on üks neist. See asub omapärases Saint-Germaini piirkonnas Saint-Sulpice´i väljakul. Kuulsaks sai see koht raamatuga "Da Vinci kood". Kuigi enamus raamatus esitatud faktidest ei vasta tõele, voorib siia selle raamatu pärast nüüd palju rohkem turiste. Siiski on raamatu mõju viimastel aastatel vähenenud ja külastajaid enam nii palju pole Da Vinci koodi nö fakte kontrollimas.

9. Naudi panoraamvaadet linnale Printempsi katuseterrassilt

Printempsi kaubanduskeskuse katusekohviku terrassilt saab nautida vaadet, mida ei leia kuskilt mujalt Pariisist. Sõida liftiga viimasele korrusele, siis edasi eskalaatoriga ja vaev saab tasutud 360-kraadise panoraamvaatega kogu Pariisile.

10. Rue Denoyez ja Parc de Belleville tänavakunstihuvilistele

Rue Denoyez on linnakunsti armastajatele unelmate paik. Ühele väikesele tänavale on ohtralt pakitud mitmesugust tänavakunsti. Samas saab avastada ka Belleville´i naabruskonda. Mäe otsa ronides leiab Parc de Belleville´i (see park on samuti tasuta). 108 meetri kõrgusel asuv park on linna kõrgeim punkt, kus avanevad muidugi ka ilusad vaated kogu linnale.