Huffington Post soovitab 2015. aastaks mõnesid häid kohti maailmas, kus saab end eraldada muust maailmast. See tähendab, et meid ühendavat võrku käepärast pole ja saab lihtsalt puhata. Spikerdatud on ka Fathomaway.com-i blogist. Reisijuht.ee täiendab neid soovitusi enda kogemustest.

1. Ameerikapärane võrgust lahtiühendamine: Nevada ja Utah, USA

Nevadas asub Las Vegas. Anonüümsust seal on, aga samal ajal leidub patulinnas Internet: nii hotellides, kaubanduskeskustes kui ka lihtsalt tänaval. Mobiiliühendusest rääkimata. Kõik, kes tahavad, saavad su puhkuse katkestada mõne töise kõnega. Lahku sellest linnast, kui tahad puhata levist väljas. See on õnneks lihtne. Linna ümbritsevates kõrbetes pole midagi - isegi mobiililevi mitte, kui oled suurematelt teedelt eemaldunud. Lisaks saad rendiautoga avastada ühe või kahe päevateekonna kaugusel asuvaid vaatamisväärsusi: maailma suurimat kanjonit Colorados (Suur Kanjon) või maailma kuumimat paika Surmaorgu. Leviga on teedel kehvasti. Ja et asi kindlam oleks, lülita mobiilsed seadmed üldse välja.

2. Konteinerlaev - aeglane ja pikk eemalolek garanteeritud

See kõlab pisut ekstreemselt, aga samas täidab ideaalselt eesmärgi - sõites konteinerlaevaga näiteks Seattle´ist Shanghaisse, võid üsna kindel olla, et peale laevameeskonna ei saa mitte keegi sinuga kontakti. Proovi vältida ka satelliidiühendusega pardaarvuteid, kust meeskond kodustega suhtleb. Ole offline - täielikult. Lisaks saad hindamatu kogemuse kinnises ühiskonnas - kaubalaeval, kus on käputäis inimesi ja nende ümber sadu, isegi tuhandeid miile tühja ookeani.

3. Sukeldu Bali ürgmetsadesse

Balis saab e-posti kontrollimise asendada suhtlemisega banaane otsivate primaatidega. Sõbralikud balilased aitavad võrgust eemalolekut meeldivamaks muuta ja mobiili võib rahus välja lülitada. Niiskus mõjub sellele seadmele troopilises metsas niikuinii halvasti.

4. Sõitsin sajusaartele - Cooki saared, Indoneesia

Väikesed laevad, mis kohale viivad, pole mobiiliühendusest eriti kuulnudki. Kohalikud suhtlevad endiselt suitsu, hõigete ja masti tõmmatud lippude abil. Rändad mitu sajandit ajas tagasi ja kontoris tekkivad probleemid ei jõua vähemalt puhkuse ajal kunagi sinuni. Tulgu ise kohale või saatku telegramm, kui väga vaja ühendust võtta.

5. Uju tsivilisatsioonist eemale - Titicaca järvel Peruu ja Boliivia piiril

Kui oled Machu Picchul iidses indiaanlaste linnas käinud, pikenda oma eemalolekuaega ujuvsaarte, ürgsete hõimude ja vanade traditsioonidega Titicaca järvel. Ujuvalt saarelt ei saa sind keegi kätte, isegi mitte Internet.

6. Soomaa - mobiili pole vaja, üleujutusest piisab

Ehkki Soomaal on sel aastal üleujutuse kõrghetked juba möödas, on leviga õnneks siiski endiselt kehvasti. Mine Ingatsi matkarajale või Karuskosele ja järjest hakkavad kaduma kõigi operaatorite levialad. Naudi avaraid vaateid kanuust Raudna jõel, kuni rohi pole veel jõgede kaldail vaateid varjamas ja moodsa infoühiskonna kodanikuna naudi muidugi kõige rohkem seda, et võrk ei hiili sinu puhkust katkestama.
Soomaa üleujutusel.

7. Tallinna kesklinnas pole ka levi

See on siiamaani tõsi - veel eelmiselgi suvel leidis Aegna saare Soome-poolselt rannikult mobiililevist vabasid kohti. Jälgi Helsingi vahet sõitvaid suuri laevasid ja naudi eemalolekut - teisel pool Aegnat (see saar kuulub muide Tallinna kesklinna alla) on kõik tsivilisatsiooni hüved esindatud, kuid Aegna kuklapoolel oled omaette. Alates maist saab saarele liinilaevaga, nii et linnast eraldab vaid üks lühike laevasõit. See on tõeliselt ideaalne eraldumiseks, kui ei taha igaks juhuks pealinnast väga kaugele minna. Alternatiivse saarena võid valida ka Naissaare.

8. Emajõe Suursoo - võrgust väljas konnade keskel

Emajõe Suursoo on parim koht lõunaeestlaste lahkumiseks pidevast võrgust. Peipsi-poolsel küljel on lihtne leida mõni sooserv, kus mobiilid vaikivad. Mõned aastad tagasi oli ka Kalli järve lähedal koht, kus kõik kolm mobiilioperaatorit mitte midagi ei pakkunud. Kui Emajõel läheb navigatsioonihooajaks, saab end lasta maha panna kuskil Emajõe Suursoo Peipsi poolsel rannal ja rahulikult matkata läbi vesise maastiku tagasi tsivilisatsiooni - kas päevi või nädalaid.

9. Kõrvemaa - nädala sees inimtühi

Mõned aastad tagasi võis Valgejõe ääres Kõrvemaal avastada veel üsna tihti, et mobiiltelefon oli end levist välja võtnud. Veel eelmisel talvelgi oli jõe ääres vaja leida paremaid kohti, et kõne korralikult läbi tuleks. Sinna saab minna nii kevadisele kanuumatkale kui ka jalgsi kaldaid mööda rändama. Nädala sees võib RMK matkateel olla täiesti ihuüksi.

10. Karula rahvuspark

Läti piiri ääres kaugel Lõuna-Eestis võib kohata külasid, kus elab veel mõni üksik pensionär. Palju maju on hüljatud või kasutusel vaid suvilatena. Sellistes kohtades elabki see üks protsent elanikest, kelleni kiire andmeside ei ulatu. Kui metsatukk ette jääb või kaugemale Läti poole rabasse sattuda, siis võib ka mobiilikõnedest vabaks saada, isegi kui väga tahaks helistada.

Tead veel mõnesid häid võrgust eraldumise kohti? Kirjuta kommentaaridesse.