Aknast välja vaadates mõtleb ilmselt enamik meist suvepuhkuse võõrsil veetmise peale. Vihmaga pole isegi imeline Eestimaa suvi kuigi kaua meeldiv. Seega on õige aeg mõelda ka kindlustusele, eriti just siis, kui veedad puhkuse välismaal. Sest reisil olles juhtub alati midagi. Mõnikord juhtub ka midagi sellist, mida ei taha.

Mis saab siis, kui reisid Tansaaniasse, saad sealt eluohtliku viiruse, sind tuleb lennukiga transportida ja selle kulu ulatub 100 000 euroni? Või reisisid Türki ja ootamatult sattusid südamehäirega kohalikku haiglasse?

Siis tuleb esimesena meelde just kindlustus. Kuid kas oled siis veendunud, milliseid kulusid see hüvitab?

Swedbank P&C Insurance AS kindlustusjuhtumite statistika näitab, et kõige enam juhtub reisil olles erinevaid õnnetusi või haigestumisi, mis vajavad ravikulude hüvitamist (27%). Teisel kohal on pagasi kahjustadasaamine või täielik kadumine (24%) ning kolmandal kohal reisi ärajäämine (19%) kas enda või pereliikmete haigestumise tõttu.

Kui valid reisikindlustust, siis võta kindlasti pakett, mis katab ka reisi ärajäämise kulud. Kui sinu reis jääb ära näiteks haiguse või sinu ainsa reisikaaslase haiguse tõttu või äärmisel juhul lähedase inimese surma tõttu, on võimalus ettemakstud kulutused kindlustuse abil tagasi saada.

Kui reisid ilma kindlustuseta näiteks Ameerikasse ja midagi tõsist juhtub, siis võid olla üsna kindel, et leiad end peagi pankrotihalduri juurest. Isegi siis, kui oled lennupiletid maruodavalt saanud...

Ole veendunud ka selles, et kindlustus kataks nii sinuga juhtunud õnnetused kui ka sinu enda põhjustatud õnnetused. Kui muuseumis kahesaja aasta vanuse vaasi kogemata purustad või vigastad kedagi hooletusest, võivad kahjusummad jällegi üüratu suured olla. Kaitse ülempiir sellisel juhul on 10 000 eurot.

Üsna sagedane on ka pagasi kaotsiminek. Olgu reis lühike või pikk, kaasavõetav pagas võib koos kohvriga olla üsna väärtuslik. Kui pagasi kaotsimineku hüvitab mingil määral (oleneb ettevõttest, aga kompensatsiooni ülemine piir on kuni 1500 eurot) transpordifirma, siis kindlustus aitab tasuda puudujääva osa ning loomulikult esmatarbekaupade ostmiseks tehtud kulutused. Ikka selleks, et end reisil mugavalt tunneksid.

Kui lähed reisile ja plaanid tegeleda ekstreemspordi või -tegevustega, siis tasub eelnevalt kindlasti uurida, kas sinu kindlustus katab ka selle. Hea oleks aktiivset puhkust veetma minnes võtta reisikindlustuse juurde ohtliku tegevuse lisakaitse. Vastasel juhul võid avastada, et sul oli küll kindlustus, kuid see ei kata juhtunud õnnetust.

Isegi lihtsamad tegevused nagu veelauasõit või lohesurfamine ei pruugi tavakindlustusega kaetud olla.

Lisakaitset on vaja järgmiste spordialadega:

• Treeningud ja võistlused: ametlikel spordivõistlustel osalemine või professionaalne treenimine.

• Lennusport: sportlennukiga, ülikerge või amatööri ehitatud õhusõidukiga, deltaplaaniga, purilennukiga või kuumaõhupalliga sõitmine.

Veesport: surfamine, purjelauaga sõitmine, 10–40 meetri sügavusele sukeldumine, avamerel purjetamine.

• Matkamine: mägimatkamine kõrgemale kui 4000 meetrit, professionaalse saatjata matkad või ekspeditsioonid džunglisse, kõrbesse, metsikusse või asustamata piirkonda; kosest laskumine.

Millal reisikindlustus sõlmida?

Reisikindlustus tuleks sõlmida võimalikult varakult, juba siis, kui mingi osa reisi eest on tasutud. Eelkõige sellepärast, et reisitõrkekindlustus hakkab kehtima kolmandast päevast pärast poliisi sõlmimist, isegi kui reis ise toimub alles kuue kuu pärast. See tagab omakorda hüvitise, kui näiteks murrad jalaluu kaks kuud enne reisi ja ei saa puhkusele sõita. Kui aga reisikindlustus sõlmida pärast jalaluu murdmist, siis reisile minemata jätmist ei hüvitata.

Seega – kindlusta end juba siis, kui oled äsja piletid või reisipaketi soetanud.