See ei tähenda sugugi, et ettevalmistumine ja ettevaatusabinõude kasutamine oleks üleliigne – neid näpunäiteid järgides saate endale kujundada positiivsete seoste poolest meeldejääva reisi.

• Veenduge, et teil on piisav reisikindlustus.Tõenäoliselt ei lähe teil seda vaja, aga kui teid peaks siiski tabama mõni ebasoodne juhus õnnetuse, haigestumise või kuriteo näol, siis kahetsete reisikindlustuse tegemata jätmist. Reisikindlustus peaks tagama vähemalt 2,8 miljoni euro väärtuses arstiabi/repatrieerimiskulud ning võimaluse helistada 24 tundi ööpäevas toimivale hädaabiliinile.
• Tehke eeltööd.Kui saabute sihtkohta täiesti kogenematuna ja veedate esimesed kümme minutit bussijaamas hoolikalt uhiuut reisijuhti lehitsedes, olete taskuvarastele ja petistele kerge saak. Proovige sihtkohta jõudes alati eelnevalt välja uurida, kuidas ja millega hotelli jõuda, ning õppige selgeks mõni fraas kohalikus keeles, mis selle juures abiks oleks. Ühtlasi uurige enne sõitu Välisministeeriumi kodulehel olevat reisiinfot antud riigis valitseva poliitilise ja sotsiaalse olukorra kohta.
• Hoiduge busside ja rongide peal võõrastelt toidu- ja joogipoolise vastuvõtmisest. Mõistagi on ka erandeid. See tore perekond, kes teile Sri Lanka rongi peal osa oma lõunaeinest pakub, on tõenäoliselt siiralt sõbralik, aga viimastel aastatel on kasvanud nende juhtumite hulk, kus turiste (eriti neid, kes reisivad üksi) on seeläbi uimastatud ja paljaks röövitud. Ühtlasi tasub reisil olles alkoholiga ettevaatlikumalt ringi käia kui kodus. Nii mõnigi turistidega toimuv õnnetus või vahejuhtum leiab aset just alkoholi mõju all olles.
• Pange oma väärisesemed kindlasse kohta.Hoidke olulised dokumendid, nagu pass, lennupiletid, kindlustuspaberid jne, riiete alla paigutatud vöökotis koos pangakaartide ja suurema osa sularahaga, jaotades ülejäänud sularaha väikeste summadena mitmele poole riiete ja kottide taskutesse ning paigutades osa sellest n-ö peibutuseks mõeldud raha- või käekotti. Tehke oma dokumentidest koopiad või skaneerige need arvutisse ja saatke omale meilile. Peale selle tuleks koopiad jätta ka mõne koju jääva tuttava kätte. Ärge jätke väärtuslikke esemeid randa või lukustamata hotellituppa. Kui teil on võimalus kasutada turvalist hoiupaika, siis ärge kõhelge.
• Säilitage ühistransporti valides kaine mõistus. Liiklusõnnetused on paljudes riikides tavalised: kohata võib sõidukõlbmatuid sõidukeid, viletsaid sõidustandardeid, teid ületavaid loomi ning ka teed ise võivad olla vägagi ohtlikud ja täis löökauke. Enne sõidupileti soetamist katsuge hinnata sõiduvahendi sõidukõlblikkust. Vältige katusel istumist, isegi kui kohalikud seda teevad, ja mõelge hoolikalt järele, enne kui otsustate öö läbi kestva bussireisi kasuks. Peale muude miinuste jääte te öise bussisõiduga ilma võimalusest maastikuvaateid nautida ning võite olla sunnitud taluma põhjakeeratud heliga kohutavat muusikat või halbu filme.
• Kuulake kohalike elanike nõuandeid. Wanderlusti artiklid, reisijuhid ja veebilehed on küll suureks abiks ideede ja esmase praktilise teabe hankimisel, aga miski ei trumpa üle kohalikku siseinfot selle kohta, kus asub parim baar, milliseid linnaosasid pimedal ajal vältida ning milline on kõige turvalisem bussifirma. Kui teil on giid, siis kuulake teda (olgu tegu menüüsoovitustega või õpetusega, kuidas vältida kellegi huviorbiiti sattumist.)
• Proovige kohalike moodi välja näha. Eemaldatava sääreosaga püksid ja T-särk võivad küll lahedad välja näha, aga see on sisuliselt turistide vormiriietus. Ostke kohalik leht ja küsige endalt, kas poleks ehk mõistlikum reisijuht ja veepudel seljakoti asemel õlakotti panna? Kõndige enesekindla sammuga, selle asemel et ümberringi vahtida, et toimuvast aru saada. Kui peate kaarti kontrollima, astuge selleks mõnda varjulisse poodi.
Pidage meeles, et tõenäoliselt seda ei juhtu, aga sellegipoolest on parem karta kui kahetseda.