Kultuurisündmustest külluslikus ning jõuka keskklassiga Münchenis muutub õhkkond igal sügisel, kui linna valguvad külaliste hordid kuulsale sügisfestivalile Oktoberfest. Hotellide uksehoidjad soovitavad, kuidas saada Münchenist parim reisikogemus just sel erilisel ajal.

Oma kogemusi jagasid Vier Jahreszeiten Kempinski Munichi hotelli uksehoidja Wolfgang Skuballa ning Bayerischer Hofi hotelli uksehoidja Enzo di Lorio.

Millist atraktsiooni ma peaksin Münchenis kindlasti nägema?

Wolfgang: Nymphenburgi loss - ja palun külastage ka suurepärast parki, mis seda ümbritseb. Pargis on veel väga huvitavaid ehitisi.
Enzo: Hiiglaslikku Inglise Aeda.

Millised on enimkülastatavad vaatamisväärsused, mida peaks pigem vältima?

Wolfgang: The Allianz Arena – suurepärase arhitektuuriga, kuid see on kesklinnast üsna kaugel. Sinna tasub minna ainult siis, kui olete tõeline jalgpallifänn.

Enzo: Marienplatz, mis on Müncheni peaväljak linna keskel. Turistina jõuad sinna varem või hiljem niikuinii, aga see väljak on turistidest alati nii umbes, et ei anna mingit ettekujutust linna tõelisest mõnusast atmosfäärist.

Kas praegu on avatud mõni näitus, mida peaksin kindlasti nägema?

Enzo: Müncheni Linnamuuseumis on püsiekspositsioon Münchenile tüüpilistest asjadest. Seda ei maksa külastamata jätta.

Kus ma saaksin teha Münchenist parima pildi?

Wolfgang: St Peteri kirikutornist. See kirik on tuntud ka nimega Alter Peter ("Vana Peeter"). Kirik on üks Müncheni vanimatest ja asub otse kesklinnas. Tornis pole lifti, seega peab ise treppe mööda üles ronima.

Enzo: Soovitaksin meie hotelli Blue Spa katuseterrassi. Või St Peteri kirikust. Hea vaate saab ka Müncheni Tehnikaülikooli katuselt, kus on ka väike mõnus kohvik.

Tahaksin Münchenis proovida midagi uut - mida soovitate?

Wolfgang: Võiks minna surfama Eisbachi, see on väike tehisjõgi, mis voolab läbi Inglise Aia. Peale seda võiks võtta tassi kohvi Luitpoldis - ühes vanimatest kohvimajadest linnas.

Enzo: Zeltdachi ekskursioon on väikeste gruppidega kahetunnine ringreis olümpiastaadionil.

Tahaksin osta mõne ebatavalise suveniiri - mida soovitate?

Wolfgang: "Weisswurst-Schöpfer" oleks sobiv. See on spetsiaalne kulp, mida kasutatakse Baieri valgete vorstikeste väljatõstmiseks kuumast veest, kui need on üles soojenenud.

Enzo: Midagi baieri riietusest, näiteks dirndl ehk kohalikus stiilis kleit naistele või lederhosen ehk lühikesed nahkpüksid meestele.

Öelge mulle mõni kohalik slängiväljend, et saaksin kohalikku selpstkonda paremini sulanduda.

Wolfgang: “Servus”, mis on baieri murrakus "tere".
Enzo: “Grüß Gott!” mis on "tere" teistmoodi kui tavaliselt.

Milline on praegu linna parim restoran?

Wolfgang: Kahe Michelini tärniga Tantris, mis pakub väga head teenindust. See on olnud parim juba aastaid.

Enzo: meie hotelli restoran Atelier ja muidugi Tantris.

Kus on parim mõned joogid tellida? Sooviks midagi mitte väga turistilikku.

Wolfgang: Schumannsis. Selle koha omanik on Charles Schumann, Saksa kõige tuntum baarmen - ta on 72-aastane ja ikka väga heas vormis. ta on lahe tüüp ja serveerib parimaid jooke.

Enzo: Proovige Schumannsi Baari või minge mõnesse traditsioonilisse baari vanalinnas, näiteks Alter Simpl või Atzinger on väga head. Seal võib tuttavaks saada mõne kohalikuga, kes oskab kõige paremini rääkida häid lugusid linnast.

Milline on Müncheni parim õlleaed?

Wolfgang: Parim on Taxisgarten, mis asub Taxisstrassel või Chinesischer Turm ("Hiina Torn") Inglise Aias, kus võib kuulata elavas ettekandes baieri muusikat.

Enzo: Augustiner Keller, mis asub Amulfstrassel või Hofbräukeller Wiener Platzil, kohe Saksa Muuseumi kõrval.

Milliseid nõuandeid sooviks te jagada Oktoberfesti külastajatele?

Wolfgang: Kui pole broneeringut, on raske pääseda suurtesse telkidesse, eriti nädalavahetustel. Siis on festival väga ülerahvastatud. Parim aeg on alustada varakult, näiteks kella 11 ajal hommikul. Kui põhitelkidesse ei pääse, võiks proovida kõrvalteede kaudu mõnesse väiksemasse telki sisse pääseda.

Jälgige ka oma joogitarbimist - Oktoberfesti õlled on päris kanged ja paljud pole nendega harjunud. Hea mõte on joomise kõrvale süüa - ostke kindlasti baieri bretzelit ehk kringlikest. Kõik telgid suletakse samal ajal, seega kui ei taha just hotelli tagasi jalutada, peaks festivali lõpetama kella üheksa ajal õhtul - hiljem on juba võimatu vaba taksot leida.

Enzo: Saabuge varakult, olge kannatlikud, purjus peaga ärge sõitke; sööge kogu päeva korralikult ja jooge mõõdukalt. Võiks riietuda nii nagu kohalikud.

Tahaks üheks päevaks kuhugi linnast välja sõita. Millise reisi ma peaksin tegema?

Wolfgang: Sõitke Tegernsee äärde. See on väike järv tunnisõidu kaugusel Münchenist. Kohalikud ütlevad, et järveke tekkis Jumala sülitamisest.

Enzo: Võiks teha kindlustetuuri marsruudil Neuschwanstein, Linderhof ja Wieskirche või sõita tunnitee kaugusele Alpidesse. Kui teile meeldib talisport, siis võiks külastada Hintertuxeri liustikku, kus asub maailmakarika half-pipe trikirada.

Tänan nõuannete eest. Kas Münchenis peaks jätma ka jootraha?

Wolfgang: Jah, alati 10 kuni 15 protsenti.

Enzo: Jah, 10 kuni 15 protsenti.