Iseenesest, üksiku kuusena, on Old Tjikko tüvi vaid mõnesaja aasta vanune, kuid tegemist on nn kloontaimega, mille algne tüvi ja võra ammu kadunud, juured aga ajanud end järjest laiali, ajades püsti sama puu geneetilisi kloone laiemal territooriumil. Üksiku tüvena võib Kreeka soomusmändi lugeda küll Euroopa vanimaks puuks, aga taimena on Old Tjikko oluliselt vanem.

On arvestatud, et kilomeetritepaksune jääaja jääkoorik taandus Rootsist umbes 10 000 aastat tagasi, kusjuures vahele jäi ka aeg, mil tänane Lõuna-Rootsi kujutas eraldiseisvat saart ja Läänemere nõos paiknenud Joldia meri oli läbi tänase Rootsi otseühenduses Atlandi ookeaniga (10 300–9500 aastat tagasi). Dalarna paiknes põhja pool seda väina ning jää lõplik taandumine võttis veel oma paartuhat aastat aega.

Kuid üks kuusk, mis sel ajaperioodil kasvama hakkas, on nähtavasti suutnud oma juured maha ajada ja tänaseni on nendest juurtest sirgunud järjest uusi tüvesid, mis on geneetiliselt kõik üks ja sama puu.

Avastas selle kidura puu 2008. aastal Umeå ülikooli professor Leif Kullman ja andis puule oma koera järgi nime Vana Tjikko. Proovid võeti juurestikust neljast kohast ja need näitasid süsinikumeetodi põhjal juurte vanuseks vastavalt 375, 5660, 9000 ja 9550 aastat. Niisiis umbkaudu arvestades on puu kasvama hakanud ligi 7550 aastat enne Kristust.

Täna võime veel kaheksa aastat juurde lisada, seega Old Tjikko on vähemalt 9558 aastat vana taim. Kuid ilmastikuolud on puu kasvule 20. sajandil soodsamaks muutunud, läbi aastatuhandete pidi ta ikka raskuste kiuste oma juuri läbi kivide ja jää ajama. Kui mõni tüvi ehk maksimaalselt 600-aastasena suri ja maha murdus, oli samadel juurtel juba arvukalt sõsaraid omale eluruumi nõutamas.

Maailma vanim puu ta ei ole, selles osas peab ta võistlema ühe 80 000 aasta vanuse ameerika haava juurterägastiku ja sellelt kerkiva võsaga, mis kannab kollektiivset nime Pando.

Old Tjikko on maastikus märgistamata, ennekõike just seetõttu, et suured turistide hordid puu täpset asukohta üles ei leiaks. Kohaliku looduskaitseala töötajad siiski viivad kontrollitult uudishimulikke ka puud lähemalt vaatama.