Kesklinna piirkonnas on seitsmest Tartus Emajõge autoga või jalgsi ületatavast sillast kuus. Nendest vanim on Vabaduse sild (asukoha mõttes). Alustada võib ükskõik millisest sillast, mis sulle lähemal on ning kõndida näiteks üle kõigi sildade ja jõuda siis tagasi oma alguspunkti. Ilusa 5,2 kilomeetrise ringi saab nii läbi matkata.

Sillamatk kontorirottidele

Esimest korda seda matka tehes kutsusin kaasa oma endise kolleegi ja kutsusin matka "siesta matkaks" - aeg tööst puhata. Tartu kesklinna ja läheduses asuvates kontorites töötab palju inimesi. Kontoriinimestel on tavapäraseks mureks igasugused istumisest ja vähesest liikumisest tingitud valud, pinged. Mõte jookseb kinni pikkade päevade tõttu. Selleks, et end aga toonuses hoida, võiks proovida päeva jooksul vähemalt 30-60 minutit kõndida. Ja kui sul on selline kaunis jalutuskoht nagu Emajõgi lähedal, siis miks mitte teha üks ilus sillamatk lõuna ajal, enne või peale tööd? Võtad kaasa oma võileiva ja sööd selle kas Atlantise ees olevatel kiikudel, Kanali ääres liival, Supilinna alguse kandis olevatel pinkidel ära? Matka pikkust saad ise seada.

Kallastel on mitmeid kohti, kus saab istuda, puhata, avutit kasutada ja muud põnevat teha nagu sildid ütlevad

Sillaga Tartu linna tutvustama
Kogu matk, see tähendab kuue silla ületamist või möödumist, kestis viimane kord ühele Hollandi külalisele näidates orienteeruvalt 1,5 tundi. Alustasime seda Raekoja platsist, Kaarsillast ja suundusime esmalt Supilinna poole, Kroonuaia silla poole. Kui sul on rohkem aega, võid teha peatuse Botaanikaaias. Ületades Kroonuaia silda, saad ilusaid pilte ja vaateid Emajõele.
Tagasi tulles möödusime Vabadusesillast (endine Vene silt, mille kohta esimesed andmed pärinevad 1554. aastast). Seejärel taas Kaarsillast ehk Jalakäijate sillast, mis on ehk Tartu üks tuntud sümbolitest ja kesksel kohal paljudel toimuvatel sündmustel ja iga tudeng teab, et vähemalt korra peab selle silla kaart ületama (ja vähemalt ühest eksamist läbi kukkuma). 

Edasi jõudsime Võidu silla juurde, mille läheduses asub ka legendaarne siseturg, kuhu soovitan kõigil kindlasti minna. 

Siseturu ees

Silla teisel pool leiad ka välituru. 

Nii jõuamegi Turu silla juurde, mis viib meid Anne Kanali algusesse. Kui sul on aega, siis julgustan sind minema kanali ümber olevale asfalteeritud rajale. See rada on tartlaste seas väga populaarseks saanud, rajal näeb nii rulluisutajaid, hommikusi ja õhtusi jalutajaid, jooksjaid, rattureid. Rada läbides jõuad ka viimase kesklinnakandis oleva sillani - Sõpruse sild. Vahepeal kutsutakse seda ka Eedeni sillaks, kuna üks ots on Eedi keskuse juures. Seda silda ma tavaliselt matka käigus ei ületa. 


Veidi kunsti
Sillamatkale pakuvad põnevust erinevad graffitid. Neid leiab erinevas tasemes, nii ühiskonnakriitilisi, mänglevaid kui ka lihtsalt huvitavaid mõtteid. Minu jaoks huvitavamad on Vabaduse silla all. Ja loomulikult meeldib mulle kellegi tundmatuks jäänud "kunstniku" väga minimalistlik tekst "jaluta veidi ringi". Seda soovitan ka sulle, kindlasti leiad ka oma kodulinnast põnevaid ja lähedasi radasid!

Keegi tänavakunstnik soovitab jalutada veidi ringi. Nõustun

Mõni soovitab jälle joosta

Emajõe sillad on seega tänapäeval allavoolu lugedes järgmised: Kroonuaia sild, Vabadussild, Kaarsild, Võidu sild, Turu sild, Sõpruse sild ja viimane, mis jääb matkarajast kaugele ja on kõige uuem - Ihaste sild. Viimane avati alles sellel aastal, veebruaris. Emajõge ülesvoolu minnes, peale Kroonuaia sillast kuskil 6-7 kilomeetrit, asub Jänese raudteesild.

Kroonuaia sild

Kaarsild

Võidu sild (endine Vene sild)

 Turu sild

Sõpruse sild ja kanali rada

Toredat matkamist ja avastamist!