Restoranide nädalal tõstetakse fookusesse Pärnu head kokad ja ajal pakuvad 18 restorani üle linna erihinnaga menüüd. Väikelinna puhul on nii suur osalevate restoranide arv isegi natuke ootamatu, arvavad korraldajad. Veel suurem üllatus oli aga see, et vaid veidi enam kui 40 000 elanikuga linnas on kokku lausa 30 restorani, lisaks veel sama palju kohvikuid ja baare.

Pärnu Restoranide Nädala raames on võimalik külastada väga erinevas stiilis restorane. Pakutakse nii moodsat kööki iseloomustavaid puhtaid põhjamaa maitseid kui ka rahvuslikest köökidest pärit metsiku lääne stiilis vürtsikust. On kaukaasia traditsioonilisi roogi, slaavipärast kööki ja soovi korral saab einestada hoopis elegantses villamiljöös.

Pärnu-suuruses linnas asuvad restoranid üksteisest lühikese jalutuskäigu kaugusel ja on koondunud kas rannapiirkonda või kesklinna. Vahe ranna ja kesklinna vahel on vaid kilomeeter. Ainus restoran, kuhu tuleb veidi pikem jalutuskäik ette võtta, on Strand. Kui seda paarikilomeetrist lõiku muidugi pikemaks nimetada saab.

Restoranide nädalal osalevad tuntud Pärnu restoranid.

Loodetavasti on aprilli alguses endiselt sama ilusad rannailmad kui selle aasta märtsiski ja linnakülalisi meelitab see randa esimest päikest püüdma.

Läbi Tallinna väravate ranna poole jalutades on esimene erihinnaga menüüd pakkuv restoran Villa Ammende (kaardil nr 1). Peakokana on seal juba enam kui kümme aastat ametis Marko Lumera. Ammende restoranile käib näpunäiteid jagamas tunnustatud Šveitsi kokk, kes pälvis esimese naisena Michelini tärni tunnustuse. Tema külastuste eesmärk on köögi tegemistel silm peal hoida, et seal pakutavad Vahemere maitsed võimalikult autentsed saaksid. Šveitsist tellitud tippkokk annab Markole ka menüü koostamise osas soovitusi.

Villa Ammende peakokk Marko Lumera.

Restoranide nädala broneeringud hakkasid tulema Ammendesse juba veebruaris. Siin pole midagi imestada, sest hinnaerinevus tavamenüü ja kampaania raames pakutavaga on restoranidest kõige suurem. Tavapäeval tuleb küülikuse eelroa eest välja käia 13, pearoa eest 25 ja desserdi eest 10 eurot. Kokku seega 3-käiguline õhtusöök ühele külalisele tavapäeval 48 eurot ja restoranide nädala raames küsitakse sama elamuse eest ainult 15 eurot. Lihtne rehkendus näitab, et ühe õhtusöögiga on võimalik säästa 33 eurot inimese kohta, kui sättida see külastus aprilli algusesse. Vaadates neid uhkeid portselanist serviise ja mitmekordseid tärgeldatud laudlinu, siis tuleb tunnistada, et 48 eurot on sealse õhtusöögi elamuse eest igati õiglane hind ja kui restoranide nädala ajal Ammendesse ei mahu, siis on põhjust mõnel teisel päeval tagasi tulla.

Teine villa, kus pakutakse Pärnu Restoranide Nädalal erihinnaga menüüd, on Villa Wesset (kaardil nr 8). Peakokana töötab seal Mart Kukk, kes asus peakokana ametisse juba 23-aastaselt, olles eelnevalt Inglismaal söögitegemise selgeks õppinud.

Villa Wesseti peakokk Mart Kukk.

Wesseti peakokk hindab kohalikku toorainet ja räägib, et juba lapsepõlvekodust on meelde jäänud oma kasvatatud veiseliha puhas maitse. Rannarajooni villas on küll loomi keeruline pidada, kuid õnneks on teisi tublisid talunikke, kes selle tänuväärse töö ära teevad. Kohalik tooraine ja puhtad maitsed on seal majas olulised. Ja ka menüü koostamisel on nii sisult kui vormilt viimaseid trende jälgitud. Näiteks on menüüs sellised poppide nimedega road nagu “Kala ja mari”, “Siga ja juurikad” või “Part ja köögiviljad”. Oma fännklubi on Wessetil juba olemas, sest külalisi jagub nii lõunasöögi aegadel kui ka õhtul.

Wessetist vaid mõnisada meetrit edasi jalutades on Kurgo Villa (kaardil nr 4), mis möödunud suvel läbis totaalse muutuse. Uue näo said nii sealsed toad kui ka restoran. Sisehoovi rajati suisa välibassein, et lastel oleks tore ja turvaline hullata. Kurgo Villa on leidnud omale päris omanäolise lahenduse, sest seal on korraga nii kohvik kui ka restoran Piparmünt. Need pole eraldi ettevõtmised, vaid ühe toidukoha kaks erineva sisekujundusega saali. Lahendus on igati sobiv, sest päeval kiireks lõunasöögiks eelistatakse rohkem kohviku poolt ja õhtuseks pikemaks toidu nautimiseks restorani osa.

Restoran Piparmünt peakokk Vladimir Upeniek.

Peakokana on ametis Vladimir Upeniek, omade jaoks lihtsalt Vova. Uue peakoka Narvast Pärnusse toomine oli osa Kurgo Villa totaalse muutumise plaanidest. Piparmündi peakokk on pärjatud ka Aasta Parima Koka tiitliga, mille ta sai parimate pullimunade valmistamise eest. Kuna tegemist oli võistlusega, siis tooraine anti kõigile ühine. Samamoodi nagu Meisterkoka saateski.

Pullimune Piparmündi menüüst küll ei leia, aga palju teisi häid valikuid on ikka. Teadjamad räägivad, et Piparmündis pakutakse ka linna parimaid kammkarpe.

Kammkarbid ei ole kahjuks restoranide nädala erimenüüs, aga äsja uuenenud a’la carte´is on need endiselt kenasti olemas.

Taas paarsada meetrit mere poole liikudes paistabki järgmine kampaanianädalal erimenüüd pakkuv Rannahotelli restoran (kaardil nr 6). See on stiilne ja väärikas hoone, mida peetakse linna visiitkaardiks. Kadestamisväärt asukoht muudab külastuse eriti nauditavaks ja imeline merevaade on seal olemas iga ilmaga. Kui eriti veab ja ilm rekordkiirusel soojaks muutub, siis õnnestub ehk väliterrassilgi einestada, mis on soojal ajal nii linna külaliste kui ka kohalike lemmik-koht.

Rannahotell.

Rannahotelli peakokana töötab selle aasta algusest alates Pekka-Paavo Kesküla. Tema nägemuses on tuua ajaloolisse hoonesse kohalikust toorainest valmistatud tänapäevased road. Veel rõhutab Pekka-Paavo, et hinge peab toitudes olema, nii et see ka külalistele tunda oleks.

Broilerikoiva ja kintsuliha confit kõrvitsaorsotto, paprikacouli ja tüümianikastmega.

Mööda rannajoont edasi jalutades saab rahulikku rannapromenaadi nautida ja mõnuleda teadmises, et aprillis ei tule sama hetke jagada kümnete tuhandete teiste puhkajatega. Suuvekuudel on see kahjuks möödapääsmatu.

Tervise Paradiisis (kaardil nr 2) on söögikohti mitmeid ja akendest avanev vaade taas võrratu. Seda nii teisel korrusel asuvast a’la carte restoranist kui ka 8. korrusel asuvast baarist. Kuigi Tervise Paradiisi külastab igapäevaselt sadu suuri ja väikeseid külastajaid, saab a’ la carte restoranis rahus ja vaikuses toitu nautida. Sinna vees sulistavate laste kilked ei kostu ja kiiret pole ka ju kuskile.

Tervise Paradiisi peakokk Rauno Kõrgekivi alustas kokakarjääri juba 16-aastaselt. Lisaks toidule on tema suureks hobiks ka veinimaailma tundma õppimine ja need kaks täiendavad üksteist suurepäraselt. Seetõttu saab Tervise Paradiisis osaleda ka veiniõhtusöökidel, mida seal sageli korraldatakse. Nii on mõnusad toidu- ja joogi maitsed ühendatud meeldiva ajaveetmise ning uute teadmiste omandamisega.

Kesklinnast kõige kaugemal asuv restoran on Strand (kaardil nr 13). Kuid mööda mereäärt rahulikult jalutades ja kevadet nautides on see kesklinnale isegi üllatavalt lähedal. Strand on tuntud kui üks suurimaid konverentsihotelle, mis asub väljapool Tallinna ja mahutab korraga 500-liikmelisi seltskondi nii nõu pidama kui ka õhtust sööma.

Strandi peakokk Lauri Erm.

Strandi peakokk Lauri Erm valmistab lõuna- ja õhtusöögi nii mitmesajale külalisele serveerimiseks kui ka romantiliseks lauaks kahele. Strandi menüüs on tähtsalt kohal kalaroad. Kirgliku kalamehena armastab Lauri ka ise vabadel hetkedel kalal käia. Strandis pakutava restoranide nädala õhtusöögi menüüs ongi kohalik kala kenasti esindatud.

Teiseks hobiks on Strandi peakokal grillimine. Ja seda, et Lauril grillimine ka väga hästi õnnestub, tõendavad Grillfestil kokkade lihaveise grillimise võistlusel Superchef saadud võidukarikad.

Restorani Strand küpsetatud Pärnu lahe kohafilee.

Pärnu Restoranide Nädal toimub 4.-12. aprillil 2015.
Menüüd on näha kodulehel www.parnurestaurantweek.ee alates 31. märtsist.