Kõige pisemal on tavaliselt kõige enam vajadusi.„Lapsel olgu reisil vahva. Kui ta on lihtsalt emal kaasas, ent ema tahaks tegelikult hoopis sõbrannaga veini nautida, siis pole lõppkokkuvõttes lõbus kellelgi,“ nendib reisibüroo Go Travel tootejuht Age Põder.

Iga vanem tunneb oma last ise kõige paremini, teab tema piire ja huvisid. Ka katedraali arhitektuuris on võimalik lapse jaoks midagi põnevat leida, ent asjade põnevaks rääkimine nõuab vanematelt fantaasiat. Otsus, kuhu reisida ja mida reisil teha, lähtugu iga pere kommetest ja konkreetsest lapsest.

Puhkusereisi sihtkohta valides tasub teha korralik eeltöö. „Uurige, kas klassikalisel „kõik hinnas“ perepuhkusel Türgis on basseini juures ka turvamehed? Kas on olemas mängutuba? Kas territooriumil on veeliud? Kas Egiptuse hotelli bassein on eelsoojendusega? Kas hotellil on korralik rand või tuleks lastega pontoonidelt vette minna?“ loetleb Põder mõned asjad, millele tasuks mõelda.

Alati on hea küsida nõu ja soovitust reisikonsultandilt, kes oskab aidata nii sihtkoha kui majutuse valikul – oluline on hotellitoa tüüp, kas ja kuidas peretubasid saab omavahel ühendada.“ Lapsega reisides tuleb valmis olla kõikvõimalikeks ootamatusteks ja vanematel tuleb teinekord harjutada hiromandi rolli: mis siis saab, kui lend hilineb? Aga mis siis saab, kui kohver kaotsi läheb? Mis siis saab, kui laps haigestub? Kindlasti tasub teha korralik reisikindlustus, sest lastega lihtsalt juhtub asju. Samuti on oluline reisitõrkekindlustus: poolhaige lapsega ei maksa reisile minna, sest on vähe vaja, et väikesest nohust saaks kõrvapõletik.

Kui reisitõrkekindlustus on tehtud, saab sõidu rahuliku südamega ära jätta ja kindlustus katab kulutused.

7 soovitust lastega reisijale

1. Mänguasjad teevad pikemad sõidud lõbusamaks. Uudsus mõjub – kui niikuinii on plaanis lapsele anda uus mänguasi, võiks selle kätte anda mõnel pikemal sõidul. Ka nutitelefon ja tahvel on tänuväärt abilised pikemal sõidul, ent on kurb, kui tehnika võidab endale kogu tähelepanu. Kui issi vaatab reisi vältel iga 10 minuti tagant e-kirju ja viieaastane elab vaid tahvelarvuti virtuaalses reaalsuses, saamata aega pilku aknast välja heita, siis pole mõtet reisile minna.

2. Kui laps on vanuses, kus käru enamasti vaja ei lähe, tasuks siiski kaaluda käru kaasa võtmist: pikal reisil väsivad väikesed jalad emotsioonide toel kahekordse kiirusega.

3. Lapsega reisides on kindla peale minek „kõik hinnas“ hotell. Kui ikka a la carte menüüst ei maitse üks, teine ega kolmas roog, siis on rahaline kulu märgatav, ent buffee-lauast leiab midagi hamba alla ka nõudlikum põnn. On tüüpiline, et hõrgutavate kalmaaride asemel langeb valik keedetud makaroni kasuks. Vanematele lohutuseks: selliste eelistuste aeg möödub.

4. Lapsel on reisil tore, kui tal on kellegagi mängida. Kui võimalik, võta kaasa samas eas mängukaaslane.

5. Õpeta lapsele selgeks ema ja isa telefoninumber, see olgu ka lapse taskus paberile kirjutatuna. Lapse nime ja telefoninumbri võib ka markeriga käele kanda.

6. Osades lõunapoolsetes maades, näiteks Aserbaidžaanis, nõutakse üksi reisiva vanema ja lapse puhul teise vanema kirjalikku nõusolekut notariaalses vormis. Sama kehtib saatjaga reisivate laste puhul (kui reisil on kaasas nt sõprade laps). Lähivälismaal piisab vabas vormis kirjalikust nõusolekust.

7. Uuri välja, kuhu reisid ja mida sealne kliima nõuab: teha tuleb vajalikud vaktsineerimised, kaasas olgu mütsid, päikesekreemid jmt. Tihti ei oska me põhjamaise suvega harjununa ettegi kujutada, kuivõrd tundlik võib olla lapse nahk.

Soovitused koostas Go Travel