Pikad lennureisid väsitavad keha ja vaimu. Juba 4-5 tunnise lennureisi järgselt tunneb osa inimestest kangeid lihaseid, tülpimust ja väsimust. Küll aga võivad pikemad otsad kesta üle 10 tunni, näiteks lennud Euroopast Kaug-Aasiasse ja Põhja-Ameerika läänerannikule. Loe, kuidas pika lennureisi ajal end paremini tunda.

Vali sobiv istekoht

Enne pikemat lennusõitu tasub mõelda, kas eelistad istuda pigem akna all või vahekäigu ääres. Kindlasti proovi vältida keskel asuvaid istekohti. Seda eriti juhul, kui lennuki keskel on näiteks viis järjestikust kohta. Tegu on tõeliselt ebamugava variandiga, kui soovid lennu ajal tualetti külastada või mujal istuvate reisikaaslastega juttu ajada. Akna all istumine on parim variant, kui sa ei külasta sageli WC-d ja soovid osa lennust unemaal veeta. Vahekäigu ääres istumine on parem otsus, kui soovid lennukis tihedalt püsti tõusta. Magamiseks on vahekäigu ääres kehvem istuda, kuna sinu kõrval istuvad inimesed võivad tihti püsti tõusta ja soovida mööda minna.

Mõned istekohad lennukis on teistest mugavamad ja ma ei pea silmas Economy, Premium Economy, Business ja First Class erisusi. Näiteks tualettide läheduses asuvad kohad võivad olla suurema müra ja pideva sagimise tõttu magamiseks kehvem variant. Samuti on mõningatel seljatugedel liikuvus piiratud, kuna otse istekoha taga laiub eraldussein. Seepärast on tark tegu kasutada veebilehte SeatGuru, kust on võimalik leida lennufirmade konkreetsete lennukitüüpide keskmisest paremad ja halvemad istekohad. Tavaliselt leiad tasuta teenuse kasutamiseks vajaliku info oma lennupiletilt, kuhu on märgitud lennukompanii ja väljumist tähistav kood. Näiteks Tallinn-Frankfurt otsa korral võib selleks olla Lufthansa ja LH885.

Tõsta teenindusklassi

Loomulikult pole võrreldav SeatGuru kaudu mugavama istekoha valimine upgrade’iga äriklassi. Kui sa oled kogunud oma lennufirma boonuskaardile või sobilikule krediitkaardile piisavalt lennumiile, siis tasub neid kasutada just nimelt pikemate sõitude jaoks. Kõige kasulikum on boonuspunkte kasutada pikamaalendudeks, ent Euroopaski on võimalik kaugematesse punktidesse reisides piisavalt kasu lõigata. Soovides boonust kasutada just Euroopas, siis on mõistlikum seda teha näiteks Põhjamaadest Portugali lennates, mitte Poolast Saksamaale reisides. Mõned lennufirmad pakuvad teenindusklassi tõstmist viimasel hetkel lennujaamas lisaraha eest. Tavaliselt on maksumus tunduvalt soodsam tüüpilistest äriklassi lennupiletite hindadest.

Paremate rahaliste võimaluste korral võid juba enne reisi otsustada äriklassi kasuks. Nimelt leidub aeg-ajalt soodusmüüke ja -diile äriklassi piletitele. Paremate lennufirmade teenuseid kasutades võib äriklassis nautida istet, mis muutub nuppu vajutades võrdlemisi mugavaks voodiks. Samuti tõstab tuju ja annab lisaenergiat keskmisest maitsvam ja rikkalikum toiduvalik koos kõikvõimalike jookidega.

Joo palju vett

Lennukis on kuiv õhk ja toit kipub olema üsna soolane. Mitmete asjaolude koostoimel viivad lennureisid meie kehast üsna ruttu vett välja, nii et rohke vee joomine osutub kasulikuks mõtteks. Kindlasti tasub vältida pikal lennureisil liigset alkoholi tarbimist, kuna vägijoogid ei aita hästi vedeliku taset taastada. Sama kehtib kohvi- ja teejookide puhul. Ühe kohvi tegemine ei too veel kaasa täielikku dehüdratsiooni ja peavalu, aga liialdada ei maksa! Pigem proovi alkohoolsete jookide ja tee-kohvi asemel tarbida võimalikult palju mineraalvett või isotoonilisi spordijooke.

Leia ajule tegevust

Kes suudaks 10 tundi aknast pilvi vaadata? Filmide vaatamine, töötamine, ristsõnade lahendamine ja lugemine on vaid mõned paljudest tegevustest, mida saad pikema lennureisi vältel mõtete mujale viimiseks teha. Eriti kehtib soovitus neile, kel on raske transpordivahendites magama jääda. Enamjaolt on pikamaalennukites olemas ekraanid, kust saad vaadata filme, seriaale ja mõningaid mänge mängida. Kui juhtud olema tarbitava meelelahutuse suhtes valiv, siis tasub mõelda sellele, millist isiklikku “ekraani” lennukis kasutada. Paljud otsustavad tahvelarvuti kasuks, kuna sellel on mobiiltelefoniga võrreldes tunduvalt suurem ekraan, ent sülearvutist on see siiski tunduvalt kergem ja õhem.

Panusta julgelt mugavusse

Nii e-kaubamajadest kui lennujaama poodidest on võimalik osta erinevaid mugavustooteid, mis teevad lennureisi tükkmaad mõnusamaks. Näiteks kaelapadi ei pruugi 2-tunnise lennu korral erilist rolli mängida, aga 12-tunnise sõidu puhul võib su kael sind tänada, kui oled kaasa võtnud pehme ja toestava padja. Kui on plaanis magada, siis osta kaasa kõrvatropid ja silmaklapid. Paljude lennukompaniide pikamaalendudel antakse taoliseid esemeid tasuta, aga kindluse mõttes tasub ikkagi need ise soetada ja kaasa võtta. Peale selle tasub küsida lennuteenindajatelt, milliseid mugavusi on neil konkreetsel lennul pakkuda. Standardsesse paketti kuulub vähemalt sooja hoidev tekk ja pisike padi.

Jälgi toitumist enne reisi

Kui oled keskmisest terviseteadlikum inimene, siis soovitan juba paaril eelneval päeval oma toidusedeli luubi alla võtta. Väldi alkoholi ja keha liigselt koormavaid toite. Samuti tasub hoiduda keha väsitamisest suhkrurohkete toodete tarbimisega, mis veresuhkru taset tugevalt kõikuvana hoiavad. Söö täisteratooteid, rasvarikast kala (lõhe, heeringas) ning värskeid puu- ja köögivilju. Värsked mahlad ja smuutid on alati hea valik. Ja proovi enne lennule minekut mitte süüa suurt kogust liha või muid aeglaselt seeduvaid toite!

Lõika lend kaheks

Osa lennureisijatest eelistab ühte eriti pikka otselendu, ent teised pooldavad ööbimisega ümberistumist mõnes sõlmjaamas. Loomulikult sõltub kõik konkreetsetest lähte- ja sihtkohtadest, nii et taoline kombineerimine pole alati võimalik või läheb rahaliselt liiga kalliks. Võimaluse korral võib aga kahe veidi lühema lennu kombineerimine ööpäevase vahemaandumisega olla tunduvalt talutavam kui 14-tunnine lennureis. Sedaviisi saab näha ühe reisi jooksul veel ühte huvitavat sihtkohta. Samas väidavad taolise kombineerimise vastased, et nad eelistavad pigem veeta pikema aja järjest lennukis, kui “ronida veel kuhugi hotelli kes-teab-kus”.

Ole võimalikult aktiivne

Ära karda lennukis püsti tõusta ja julgelt venitusi ning võimlemist teha! See aitab lihas- ja liigesvalu vastu ning ennetab veenitrombide teket. Pealegi aitab venitamine-painutamine isegi tuju tõsta, kuna see pakub ka ajule lisategevust. Võid proovida koha peal joosta, kükke teha, püstiasendis jalgu kõverdada ja sõrmedega varvasteni kummardada. Suuremas lennukis võid edasi-tagasi kõndida, kuna seegi aitab vereringet ja enesetunnet parandada. Proovi hoida end füüsiliselt liikumas vähemalt 5-10 minutit iga paari tunni tagant.

Kaalu unerohu plusse-miinuseid

Unerohi võib pikal lennureisil kasulikuks osutuda, kuid konsulteeri kindlasti enne arstiga. Kui kasutad looduslikke uinumise abivahendeid tavapoest, siis katseta neid kodustes tingimustes. Võib välja tulla, et mõni naturaalne koostisaine mõjub sulle hoopis ergutavalt. Stimuleerivate toimete avastamine lennukis istudes oleks kõvasti piinarikkam olukord. Samuti on saadaval erinevaid pisikestes pudelites müüdavaid essentsõlisid, millest osa toimivad sisse hingamisel rahustavalt ja aitavad kergemini magama jääda.