Kambodža üheks tähtsaimaks turismiobjektiks on tänapäeval Angkor Wat, mida Raimond ka kindlasti külastab. Angkor Wat oli algselt hinduistlik Višnu tempel, hiljem budistlik tempel, muistses Angkori linnas (kunagine Kamboža pealinn), mis ehitati Khmeeri impeeriumis 12. sajandi esimesel poolel. Angkor Wat on praegu tuntud pigem kui budistlik templikompleks.

Angkor Wat ("wat" tähendab khmeeri keeles "tempel") oli Angkoris kümnetest kivist ehitatud hinduistlikest ja budistlikest templitest suurim. Tänapäevani pole selge, milliseid tehnoloogiaid muistsed meistrid selle ehitamisel kasutatasid. Alles aerofotod näitasid uurijatele, kuivõrd ideaalsed propotsioonid on tegelikult Angkori templite kompleksil.

1443. aastal oldi sunnitud sõja tõttu Angor maha jätma ning kuningriigi uue pealinnaks sai Phnom Penhi. Tühjaks jäänud ja paljaks röövitud Angkor uppus peagi džunglisse.

1863. aastal jõudis Angkori prantslasest loodusteadlane Henri Mouhot. Mouhot sai nähtust šoki: prantslasel oli maha jäetud templimaastikut nähes tunne, nagu oleks ta sattunud mingile teisele planeedile, kus tsivilisatsioon on hukkunud kosmilise kataklüsmi tagajärjel. Sellele järgnesid teaduslikud ekspeditsioonid, peamiselt 1899. aastal asutatud École française d'Extrême-Orient egiidi nime all. Uurijad, kelle hulgas oli ka Vene päritolu kunstiteadlane V. Golubev, mängisid suurt rolli templikompleksi uurimisel, puhastamisel ja konserveerimisel. 

Teine maailmasõda katkestas need tööd kümneks aastaks. Tööd taastusid uuesti 1950. aastatel ja jätkusid 1970-ndateni. Kahjuks pidurdasid ameeriklaste agressioon Indohiinas, punaste khmeeride valitsemine Kambodžas, rohked riigipöörded, revolutsioonid ja muud poliitlised ning sõjalised takistused restaureerimistöid Angkoris kaheks aastakümneks.

Sellel perioodil avastasid Angkori templid kunstiröövlid. Aardekütid raiusid templite seintest lahti skulptuure ja reljeefe, mis veeti salakaubana Taisse ja sealt edasi Euroopasse. Templid, mille rikkusi džunglid olid kaitsnud pikki sajandeid, laastati vaid mõne aastakümnega. Ulatuslikud templite taastamistööd algasid jälle 1990ndatel aastatel.

Massiivsed tornid Angkor Wat'is

Vaata Angkor Wat'i kohta tutvustavat ingliskeelset videot:

Raimondi pöidlaküüdi marsruudi ja esimesi videosid leiad SIIT

Allikas: Reisijuht, Wikipedia