Viimasel hooajal tabas arktilist äri suur löök, mille juured võivad ulatuda Ukraina konflikti. Nimelt võlgneb Jõuluvana ettevõte maksuametile 200 000 eurot ja äri ähvardab pankrot, kui seda võlga lähemal ajal ära ei maksta.

Makseraskused tekkisid aga turistidevoolu järsust vähenemisest. Kõneisik ütles ajakirjandusele antud kommentaaris, et rahalised raskused on tingitud üldisest turismiolukorrast maailmas ja eriti just olukorrast Vene turistidega. Neid on Jõuluvana külastajate hulgas oluline hulk.

Vähenenud on veel selliste oluliste turismiriikide nagu Kreeka, Hispaania, Itaalia ja Portugali külastajate arv. Eriti aga on muidugi vähenenud Venemaalt pärit Jõuluvana külastajate hulk.

Rovaniemis pole siiski asi veel väga hull, sest ettenägelikult on Jõuluvana valinud end vahendama koguni kolm firmat. Teised kaks makseraskuste üle seni ei kurda.

Ka Dianordia loodab veel jõuluimesse, mille saabumiseks on veel terve hilissuve ja sügise jagu aega.

Igal aastal külastab Jõuluvana kontorit Rovaniemis ligi 300 000 turisti 100 erinevast riigist. Detsembrist 2013 kuni detsembrini 2014 toimus aga külastajate arvu ligi 33-protsendiline langus.

Kas aitad Jõuluvana äri päästa ja lähed sel aastal Rovaniemisse?