Traditsioonilised jõuluturud

Toomkiriku väljaku jõuluturg

Toimumisaeg: 1.12.2018 - 6.01.2019
Lahtiolekuaeg: 10.00-20.00 (R ja L kuni kell 22.00)
Toimumiskoht: Toomkiriku väljak, Riia vanalinn
Veebisait: www.latvia.travel/et, www.liveriga.com

Līvu väljaku jõuluturg

Toimumisaeg: 23.11.2018 - 6.01.2019
Lahtiolekuaeg: 10.00-20.00
Toimumiskoht: Līvu väljak, Riia vanalinn
Veebisait: www.latvia.travel/et, www.liveriga.com

Esplanaadi pargi turg

Toimumisaeg: 30.11.2018 - 6.01.2019
Lahtiolekuaeg: 11.00-19.00
Toimumiskoht: Esplanaadi park, Riia

Detsembris Riias olles on lihtne end pühadelainele häälestada – selleks tarvitseb vaid seada sammud mõnele paljudest jõuluturgudest, kuhu juhatavad teed piparkoogi- ja hõõgveinilõhn. Jõuluturgudel ootavad ostjaid käsitsi kootud sokid ja sallid, lõhnaküünlad, puulusikad ja muud puidust meisterdatud esemed. Võtke kindlasti aega, et mekkida ka kohalikke roogasid, näiteks halle herneid peekoniga, mis sobivad kargel talvepäeval suurepäraselt kehakinnituseks. Riia kesklinnas korraldatakse kaks põhilist jõuluturgu: Toomkiriku väljakul ja Līvu väljakul, aga toimub veel ka kolmas jõuluturg Esplanaadi pargis, kuhu meelitab külastajaid päris küülikutega asustatud armas külakene.

Toimumisaeg: igal laupäeval (detsembris ka pühapäeviti)
Lahtiolekuaeg: 10.00-16.00
Toimumiskoht: Kalnciema linnaosa, Kalnciema iela 35
Veebisait: www.kalnciemaiela.lv/en/, www.latvia.travel/et

Jõuluturg, kus müüakse ainulaadseid, kvaliteetseid, maitsvaid ja aromaatseid kingitusi, toimub Kalnciema linnaosas 19. sajandist pärinevate restaureeritud puithoonete vahel asuval õuealal. Külastajad saavad nautida kohapeal valmistatud hõõgveini ja sooja toitu ning tunda koos pere ja sõpradega rõõmu ehedast jõulumeeleolust. Lastega külastajaid ootab igal nädalavahetusel ka tasuta programm, näiteks raamatuesitlused, filmilinastused, kontserdid ja jõuluaegsed meisterdamise õpitoad.

Kalnciema turu kaubamärk on pakutavate toodete kvaliteet. Läti päritolu mahetoit ning kohalike kunstnike, disainerite ja käsitööliste ainulaadne ja kaunis looming – seda kaupa te tavapoe riiulitelt ei leia. Kohalikud naudivad aga eeskätt laada sõbralikku ja hubast õhustikku.

Toimumisaeg: 15.12.2018 ja 27.12.2018
Lahtiolekuaeg: 11.00-20.00
Toimumiskoht: Läti Kunstiakadeemia, Kalpaka bulvāris 13
Veebisait: www.jarmarka.org, www.liveriga.com

Läti Kunstiakadeemias toimuv Jarmarka on nii üliõpilaste näitus ja laat kui ka heategevuslik ettevõtmine ning üks värvikamaid üritusi kujutava kunsti valdkonnas. Külastajad saavad imetleda ja osta üle 300 noore kunstniku teoseid: maale, sisustus- ja disainitooteid, ehteid, rõivaid ning muid taieseid.

Jarmarka on tudengite jaoks suurepärane võimalus tutvustada oma töid ja tegemisi laiemale avalikkusele ning teenida lisaraha, millest osa annetatakse Läti Kunstiakadeemia renoveerimiseks. Külastajad saavad aga osta kordumatuid kunstiteoseid, mille väärtus aja jooksul ainult kasvab.

Jõulukinkide turg

Toimumisaeg: 15.-16.12.2018
Toimumiskoht: VEFi linnaosa, Ieriķu iela 5a, Riia

Uusaastaturg

Toimumisaeg: 22.-23.12.2018
Toimumiskoht: Zuzeum, Lāčplēša iela 101, Riia
Veebisait: www.facebook.com/rigasdizainatirgus/

Kohalikud armastavad uusi ja stiilseid Riia jõuluturgusid, kust saab osta Läti kunstnike ja disainerite ainulaadset ning atraktiivset loomingut, mis on läbi ja lõhki omamaist päritolu.

Jõulupuude väljapanek

Toimumisaeg: 7.12.2018 - 13.01.2019
Sissepääs: tasuta
Toimumiskoht: Riia
Veebisait: www.eglufestivals.lv/en/home, www.liveriga.com

Just Riias seati pisut üle 500 aasta tagasi turuväljakul üles esimene kaunistatud jõulupuu. Selle sündmuse auks saab igal aastal Riiast maailma jõulupuude pealinn, kus pannakse üle linna püsti umbes 40 loovteost. Need moodsas võtmes jõulupuud üllatavad originaalsuse ja mitmekesise materjalivalikuga – leidub nii valgus- ja soojusinstallatsioone kui ka puidust, klaasist või tellistest valmistatud taieseid. Kuna enamik jõulupuid asuvad vanalinnas ja kesklinnas, saab neid imetleda näiteks linnaekskursiooni käigus.

Riia loomaaia õhtune külastus

Toimumisaeg: 21.12.2018 - 27.01.2019
Kellaaeg: 16.00-19.00
Toimumiskoht: Riia loomaaed, Meža prospekts 1, Riia
Veebisait: www.rigazoo.lv, www.liveriga.com

Juba mitmendat aastat on Riia loomaaeda aasta pimedaimal ajal võimalik külastada ka õhtuti, et pärast päevavalguse kustumist valgustatud radadel jalutada ja loomi uudistada.

Talvise pööripäeva tähistamine Läti etnograafilises vabaõhumuuseumis

Toimumisaeg: 22.12.2018
Lahtiolekuaeg: 13.00-17.00
Sissepääs: pilet 70 senti kuni 2 eurot
Toimumiskoht: Läti etnograafiline vabaõhumuuseum, Brīvības gatve 440, Riia
Veebisait: www.brivdabasmuzejs.lv/en/, www.latvia.travel/et/

Talvisel pööripäeval ehk jõuluhalu õhtul on päev kõige lühem ja öö kõige pikem. Vanal ajal veeti jõuluhalgu talust talusse, et peletada eemale pimedust, külma, eelmise aasta ebaõnnestumisi ning halbu mõtteid ja tegusid, ning lõpuks põletati see ära. Jõuluhalu põletamine kujutab uue päikeseaasta algust ja päikese taassündi. See on eriti sobilik aeg õnnevalamiseks, ennustamiseks, pidutsemiseks, mängude mängimiseks ja loomulikult jõuluturu külastamiseks.

Vana-aastaõhtu Riias

Toimumisaeg: 31.12.2018 - 1.01.2019
Kellaaeg: 22.00-02.00 (südaööl ilutulestik)
Sissepääs: tasuta
Toimumiskoht: 11. novembri kaldapromenaad (11. novembra krastmala), Riia
Veebisait: www.latvia.travel/et/, www.liveriga.com

31. detsembril on Riia elanikel ja turistidel võimalus võtta uut aastat vastu 11. novembri kaldapromenaadil. Meelelahutust pakub põnev ja meeleolukas popmuusikakontsert, kus astuvad üles tuntud Läti artistid, ning täpselt südaööl algab kohustuslik ilutulestik. Samuti saab osta maitsvaid eineid ja jooke. Selleks et külm liigselt ei näpistaks, seatakse üles hulk tuleelemente, mille juures külastajad end soojendada saavad.

Läti maitsed Riia tänavatoidufestivalil

Kuupäev: 12.01.2019
Kellaaeg: 12.00-20.00
Piletid: tasuta sissepääs
Toimumispaik: Riia vanalinn – Kaļķu ja Valņu tänava nurgal (Laima kella vastas)
Veebileht: www.liveriga.com

Riia parimate restoranide kokad kogunevad juba kolmandat korda, et otsida tõelisi Läti maitseid. Nad võtavad külma trotsides vastu väljakutse otsida Riia tänavatoidufestivalil talvele iseloomulikke maitseid. Meisterkokad valmistavad esitluste ajal roogi, mida tavaliselt restoranides ei pakuta. Nii tähistavad nad pühi, lastes oma loovuse valla. Nad pakuvad Läti tänavatoidust oma nägemust, mis üllatab kindlasti ka kõige nõudlikumaid gurmaane. Riia tänavatoidufestival on üritus, mille puhul linn ja loodus ei konkureeri omavahel, vaid moodustavad koos pakutavate maitsete, kujunduse ja õhkkonnaga ühtse terviku.

Kui kavandate oma järgmist sõitu Lätti, võtke kindlasti appi kasulik reisiplaneerija Trip Planner.
Kui otsite oma reiside jaoks veel inspiratsiooni, tasub vaadata ja jälgida veebisaiti www.latvia.travel ja selle ametlikku Instagrami kontot @EnjoyLatvia.

Jaga
Kommentaarid