MM-i mängud toimuvad 11 Venemaa linnas, millest paljudest me teame üpris vähe. Kohe saad lugeda põnevaid fakte nende linnade kohta, mis kohe huvi tekitavad asja oma silmaga näha. Tegelikult tasub muidugi minna neist kõikidesse — igal pool on midagi ilusat, kõikjalt leiab, mida näha ja teha, kui vaid oskad otsida.

Iga linna kirjelduse juures on kaunis vaade linnale, mitte selle linna jalgpallistaadion — neid on iga huviline juba niigi näinud. Aga juttu tuleb staadionitest siiski ja ka mängudest, mis nendel aset leiavad.

Noolega paremale liikudes leiadki need ilusad pildid ja huvitavat lugemist iga MM-i linna kohta. Saad ka teada, mis linn on artikli päisepildil (kui sa juba niigi ei tea). Head tutvumist!

Ant Rozetsky / Unsplash

Tegemist on linnaga, mille asutas Peeter Esimene 300 aastat tagasi. Tegemist on ühe ilusaima linnaga Venemaal. Peterburis toimus 1917. aastal Oktoobrirevolutsioon, mille käigus kukutasid bolševikud Venemaa Ajutise Valitsuse. See oli sündmus, millest sai alguse Nõukogude Venemaa ja seejärel Nõukogude Liit.

Peterburis asub võrratu Talvepalee. Praegu on Talvepalee osa Ermitaažist. Lisaks 18. sajandist pärit imekaunile hoonele on seal ka märkimisväärne kunstikollektsioon. See pole aga kõik, mida on Peterburis vaadata — ilusat arhitektuuri on palju. Lisaks on Peterburis võimas metroo, mis jääb suursugususelt alla vaid Moskva metroole. Peterburi metroos on 69 peatust, millest näiteks Admiralteiskaja peatus asub 85 meetri sügavusel maa all.

Peterburi on koduks kõige põhjapoolsemale MM-i staadionile. Selle ehitamiseks kutsuti kohale lausa Jaapani arhitekt Kisho Kurosawa, kes suutis konstrueerida kosmoselaeva meenutava Krestovski staadioni, mille sarnast pole kusagil mujal maailmas. Staadionil toimub seitse matši, muuhulgas poolfinaal ja kolmanda koha mäng.

Alexander Smagin / Unsplash

Tegemist on linnaga, millest sai ligi sajand tagasi Venemaa pealinn ja mis on maailma suurima riigi elu keskpunkt. Moskvas on palju vaatamisväärsusi, millega saab erinevate mängude vahelisel ajal tutvuda.

Moskva keskmes asub Punane väljak ja Kreml. Viimase näol on tegemist ühe suurima ja kauneima arhitektuurikompleksiga maailmas. Lisaks on Punasel väljakul mitmeid kirikuid ja muuseume. Näiteks asub seal Uspenski katedraal, mis pärineb 15. sajandist, Arhangelski kirik ja Balgovestsenski kirik. Väljakul asub ka Lenini mausoleum. Alates 1990. aastast kuulub Punane väljak UNESCO maailmapärandi nimekirja.

Suur osa Moskva arhitektuuri on suursugune. Muuhulgas asub Moskvas ka Gorki park ja Hiinalinn, kus on vanad kirikud ja madalad hooned.

Venemaa pealinnas asuvad uhked hotellid, muuhulgas ka Ritz Carlton. Viimane on Moskva hotellide kuningas, kus saab peatuda vaid inimene, kelle jaoks pole raha mingi probleem. Näiteks saab hotelli katuseterrassil nautida kokteile, imeilusat vaadet ja võimalik on kutsuda ka massöör, kes on varem mudinud mitmete oligarhide õlalihaseid.

Moskva suurimaks staadioniks on Lužniki staadion, mis mahutab 84 745 pealtvaatajat. Ühtlasti on tegemist Moskva Torpedo ja Moskva Spartaki kodustaadioniga. Staadion valmis 1956. aastal ja seal toimus 1957. aasta jäähoki MM-võistluste finaalmäng Rootsi ja NSVL-i meeskondade vahel. Lužniki staadion avati 1952. aastal, kui NSVL võitis 71 medalit. Umbes kümme aastat tagasi toimus seal staadionil matš Manchester Unitedi ja Chelsea vahel, milles Manchester United alistas penaltidega 6:5 Londoni Chelsea.

Lužniki staadionil toimub seitse matši, mille hulka kuulus ka avamäng Venemaa ja Saudi Araabia vahel. Üks poolfinaal toimub 11. juulil ja finaal toimub 15. juulil.

Moskvas asub ka Spartaki staadion, mis mahutab ligikaudu 42 000 külastajat ja on väikse venna eest Lužniki staadionile. Spartaki staadion plaaniti alguses avada 2007. aastal, kuid avati viimaks 2014. aastal. Lõpuks sai sellest kodustaadion FC Spartakile ja see on ehitatud Moskva vana lennujaama asemele.

Inessa Tokmina / Pixabay

Kuna Sotši on mereäärne kuurortlinn, saavad seal olevad jalgpallifännid veeta suure osa ajast nautides päikesepaistet Venemaa populaarseimates randades. Samas ei tasu eeldada midagi sellist, nagu on Kariibi mere ääres, sest Sotši rannad on kivised ja hallikad. Tuhanded jalkafännid peatuvad erinevates sanatooriumides, mis on palju soodsamad kui uhked hotellid. Hommikusöögiks saad nautida soolatud kalamarja ja šampust. Proovi eineid Stolovaja 17. sööklas, mis on ehtne nõukogudeaegne söökla.

Kui aega jääb üle, saad külastada Stalini suvekodu, kus on ka erakino, milles vaatas Nõukogude Liidu endine juht paljusid filme enne, kui need linastusid. See oli koht, kus Stalin otsustas, kas film on sobiv rahvale vaatamiseks.

Sotši olümpiapargis on ka Fišti olümpiastaadion. See on nimetatud Fišti mäe järgi. Staadion mahutab 40 000 pealtvaatajat ja see ehitati 2014. aastal toimunud taliparaolümpiamängude ava- ja lõpetseremoonia jaoks. Algselt oli staadion kinnise katusega. See avati 2016. aastal vabaõhu jalgpallistaadionina, et võõrustada 2017. aasta FIFA konföderatsioonide karikamänge ja 2018. aasta jalgpalli MMi mänge.

FIFA 2018 MM-i raames toimuvad Fišti staadionil mängud Portugali ja Hispaania ning Saksamaa ja Rootsi vahel. Lisaks toimub seal ka üks kaheksandikfinaal ja veerandfinaal.

tortic84 / Pixabay

Tegemist on elanike arvult viienda linnaga Venemaal, mis asutati 1221. aastal. 1932-1990 kandis linn nime Gorki. Tegemist on suure linnaga, kus asub mitmeid katedraale, mis on tõelised vaatamisväärsused. Öeldakse, et kui Moskva on Venemaa süda, siis Nižni Novgorod on Venemaa rahakott ja riigi suuruselt kolmas linn.

Linna viisakaim ööbimispaik on hotell nimega Baker Street, kus ei jää puudu ka huumorist. Näiteks seisab ukselingi kohal kiri, millel on kirjas “Palun eemalda see ruum”. Võib-olla sooviti algselt öelda midagi muud, aga kahtlemata on silt omanäoline. Öö hotellis maksab ligikaudu 60 eurot. Kelle jaoks on see liialt kallis, siis staadioni juures leidub ka lihtsamaid külalistemaju, kus öö maksab kümne euro ringis ja hommikusöögi saad viie euro eest juurde. Lisaks on linnas baar nimega Angliski posolstvo ehk Inglise konsulaat.

Tõenäoliselt on Nižni Novgorodis asuv staadion parim Venemaa staadionitest. See on uhiuus, mahutab 45 000 pealtvaatajat ning see on ehitatud Volga ja Oka jõe ühenduskoha lähedale. Staadioni lähedal asub ka Aleksander Nevski katedraal. Räägitakse, et hoone välimus on inspireeritud Volga kandis olevast loodusest ehk tuulest ja veest. Katedraali lähedal asub ka kõrgendatud jalutusrada.

24. juunil mängib Nižni Novgorodis Inglismaa Panama vastu, mis on üks G-grupi mängudest.

Ruslanagasanova / Pixabay

Tegemist on Venemaa oblastilinnaga ja eksklaaviga, mis asub Läänemere kagurannikul. “Kuningamäe” ehk saksakeelse nimega Königsbergi asutas 1255. aastal linnusena Böömimaa kuningas Otakar II, kes soovis vallutatud ala kaitsta paganlike preislaste eest. Kaliningrad on olnud ka endise Euroopa piirkonna Preisimaa pealinnaks. Linnast on pärit näiteks filosoof Immanuel Kant, kelle kuju on seal tänini. Linna edukaim jalgpalliklubi on Kaliningradi Baltika. Kahjuks on osa suursugusest vanalinnast hävitatud, sest 1944. aasta augustis toimus Suurbritannia Kuninglike Õhujõudude operatsioon “Kättemaks”, mille käigus sai tugevalt kannatada näiteks ajalooline loss, mis 1967. aastal lammutati.

Linna peamine vaatamisväärsus on suur katedraal, mis on taastatud peamiselt Saksamaalt saadud annetuste abil. Praegu asub seal kirik ja Kaliningradi linna ajaloomuuseum. Lisaks on säilinud ka kauneid ajaloolisi hooneid, mis meenutavad välimuselt Tallinna vanalinnas olevaid maju.

Majutuse osas on hinnad krõbedad. Kui soovid umbes 15 kilomeetri kaugusel asuvas telklaagris kahele inimesele kohta, pead maksma umbes 50 eurot öö eest ja raha soovitakse ette. Lisaks tehti selle aasta jalgpalli MM-i jaoks korda ka Oktjabrski saar, millel asub nüüd uhke staadion ja millest saab ajutiselt 35 000 jalgpallifänni ööbimispaik.

29. juunil mängivad seal omavahel Inglismaa ja Belgia, mis on G-grupi üks kaalukamaid mänge. Kui mäng on läbi, antakse staadion Kaliningrad Baltika jalgpalliklubile. Kaliningrad Baltika praegune staadion mahutab umbes 4000 - 10 000 pealtvaatajat ja see lammutatakse ära.

2048492 / Pixabay

Jekaterinburg asub Uurali mägede idajalamil. See asutati Venemaa aknana Aasiasse 1723. aastal. Elanike arvult on Jekaterinburg neljas linn Venemaal. Linnas on ooperi- ja balletiteater, muusikaliteater, draamateater, noorsooteater ja veel palju igasuguseid teatreid. Lisaks on linnas üle 30 muuseumi ja seal tegutseb ka filharmooniaorkester. Kuldsete kuplitega kirik ehitati 21. sajandi alguses kohale, kus 1918. aasta 16.-17. juulil hukati Romanovid.

Linnas on palju igasuguseid ööklubisid ja baare, mis on küllaltki omanäolised. Kui plaanid minna Jekaterinburgi, siis võiksid ööbida hostelis, mis kannab nime Meeting Point. See on tüüpiline venelik apartement, kuhu on mahutatud narivoodid, millel saavad turistid magada.

Jekaterinburgis asuv jalgpallistaadion ehitati 1953. aastal. Samal aastal suri ka Stalin. Staadion on välimuselt autentne ja annab külastajatele hea ülevaate, milliseid hooneid ehitati NSVL-i päevil. Jalgpallimatš toimub 27. juunil ja omavahel mängivad Rootsi ja Mehhiko.

Vovka / Pixabay

See on linn, mis justkui kubiseb kummitustest. Teise maailmasõja päevil kandis Volgograd nime Stalingrad ja seal toimusid ühed kõige verisemad lahingud. Seal hävitati näiteks Saksamaa 6. armee, mis piirati 1942. aasta novembrikuus ümber. Stalingradi all sai surma ka miljon punaarmeelast, kes võitlesid sakslastega ligi pool aastat.

Enamik linnast hävitati Teise maailmasõja käigus. Volgogradis asub üks seitsmest Venemaa imest — Mamajevi kurgaan. Staadion, kus leiab aset MMi matš, asub Mamajevi kurgaani jalamil ja meenutab välimuselt tagurpidi pööratud IKEA lambivarju. Tegemist on tagurpidi keeratud koonusega, mis on pealt avatud. Staadion mahutab 45 000 pealtvaatajat ja peale matši saab sellest JK Rotori kodustaadion, mida varem teatri kui JK Traktor Stalingradi.

Jalgpallimats toimub 18. juunil ning omavahel astuvad võistlustulle Inglismaa ja Tuneesia.

zizimao / Pixabay

Katariina I ütles, et Kaasan on kolmas kõige ilusam linn Venemaal Peterburi ja Moskva järel. Tegemist on Tatarstani pealinnaga, mis on umbes Austria suurune osa Venemaast. See on koht, kus elavad Tšingis-khaani järeltulijad ja kus omavahel kohtuvad Euroopa ja Aasia.

Lisaks asub Kaasanis imekaunis Qol Şärifi mošee, millel on vene- ja araabiakeelseid tekste. Osa tekstidest on kirjutatud ka ladina tähestikus, et läänest tulnud turist saaks samuti midagi aru. Mošee ehitati 1552. aastal Ivan Julma vägede Kaasani vallutuse käigus hävitatud mošee kohale. Mošeed hakati ehitama 1996. aastal ja see avati Kaasani 1000. sünnipäeva pidustuste raames 24. juunil 2005. aastal. Mošees on ka islami muuseum.

2013. aastal toimus Kaasanis Universiaad, mis on rahvusvaheline üliõpilaste spordivõistlus paljudel aladel. Seda korraldab Rahvusvaheline Üliõpilaste spordiliit.

Jalgpallimatšid leiavad aset Kazan Arenal, mis valmis 2013. juulikuus. Kazan Arenal on Euroopa suurim väliekraan. Staadion mahutab 45 379 pealtvaatajat.

Foto: Shutterstock

Peamised kohad, mida võiksid linnas külastada, on Puškini tänav, Oktoobrirevolutsiooni park ja Doni jõgi. Rostov Doni ääres asutati 1807. aastal. Õhtuhämaruses on huvitav külastada erinevaid baare ja kiirtoidukohti. Kellel veab, leiab üles isegi paadipeo, mis toimub jõel. Külastada tasub ka Kraft Bari, milles müüakse viit sorti majaõlut.

Rostovi Doni ääres staadion mahutab umbes 45 000 pealtvaatajat. Kusjuures staadioni ehitamise ajal avastati sealt Teise maailmasõjaaegseid pomme. Pealtvaatajate istekohad on piisavalt kõrgel, et lisaks matšile saab nautida ka kaunist linnavaadet. Linnas tegutseb ka 1930. aastal asutatud Venemaa jalgpalliklubi JK Rostov.

17. juunil võistlevad seal Brasiilia ja Šveits. Kui Inglismaal läheb G-grupi mängus hästi, siis mängivad nad Rostovis Doni ääres ka 2. juulil.

Foto: Shutterstock

Samara asub Volga jõe ääres. Rahvaarvult on tegemist Venemaa kuuenda linnaga, mis asutati 1586. aastal. Nõukogude ajal kandis linn nime Kuibõšev. Muuseas oli Kuibõšev 1941. aasta oktoobrist kuni 1943. aasta suveni NSV Liidu ajutine pealinn ja sinna evakueeriti valitsus.

Linna külastades jääb kahtlemata silma Šiguli pruulikoda, mida peetakse üheks Venemaa parimaks. 1980. aastatel eksporditi Šiguli õlut isegi Inglismaale. Samaras asub ka Stalini punker, mis kaevati talle 1942. aastal igaks juhuks, kui idarinne oleks jõudnud Moskvasse. Selleks pandi tööle 2000 vangi, kes kaevasid punkri umbes 37 meetri sügavusele.

Jalgpallikoondise ehitusega alustati vähem kui neli aastat tagasi. Välimuselt meenutab staadion lendavat taldrikut ja lennujaama. Staadionile mahub umbes 45 000 pealtvaatajat. Samaras tegutseb jalgpalliklubi Samara Krõlja Sovetov. 17. juunil mängivad omavahel Costa-Rica ja Serbia. 25. juunil mängivad Uruguay ja Venemaa, millest peaks kujunema väga meeleolukas mäng.

Foto: Shutterstock

Tegemist on ka Mordva Vabariigi pealinnaga, mis asub Saranka jõe suudmes Insari kaldal. Saransk asutati 1641. aastal. 28. juunil leiab Saranskis aset G-grupi mäng, milles võistlevad omavahel Tuneesia ja Panama. Tõenäoliselt on tegemist aga matšiga, mida tuleb vaatama vähe inimesi, sest kummagi riigi meeskonna fännid ei hakka tõenäoliselt Saranski sõitma.

Kahjuks pole Saranskis ka eriti midagi vaadata. Tegemist on tüüpilise idaploki linnaga, mis on pealinnaks keset Venemaad asuvale riigile. Samuti pole Saranskis eriti palju ööbimispaiku. Seal on küll uhiuus hotell nimega Mercure Saransk, aga mängu ajaks ei paista eriti vabu tube olevat.

Staadion, kus mäng toimub, mahutab 25 000 pealtvaatajat. Hoonet hakati ehitama 2010. aastal. Linnas asub JK Mordovia Saransk. Esimene mäng toimub 16. juunil Peruu ja Taani vahel.

Kui lähed Saranskisse mängu vaatama ja tahad seal enne või pärast midagi teha, siis külasta Lenini kultuuriparki.

Allikas: independent.co.uk