Raamatu kirjutamise idee sai ajalooõpetajana töötav Juske Krimmi okupeerimise ja Ukraina sõja aegu. "Oli näha, et seal toimuv läks noortele väga hinge," meenutas Juske. Samas selgus, et lapsed ei tunne Venemaad, pole seal ise reisimas käinud ega Venemaal elavate inimestega kohtunud. "Venemaa on küll meie naaber, aga samas teame Venemaa ajaloost üpris vähe."

Lapsed kuulevad vanemate kõrval uudistest iga päev probleemidest Venemaal ja seda, kui lähedal see kõik meile asub - kuidas seda aga kõike väikestele lastele arusaadavalt rääkida, mida täiskasvanudki vahel ei mõista?

Algusest peale oli ka selge, et nagu ajalugugi ei koosne sõdadest ja vallutustest, on raamatu teemadering palju laiem. "Mulle endale oli selle raamatu kirjutamine väga põnev väljakutse. Kuidas tuua välja Venemaa helgem pool, sest halb ei ole kunagi terve rahvas," rääkis autor.

Nii saabaki raamatu lehekülgedel seigelda koos Venemaa valitsejatega - näiteks Ivan Julma, Peeter I ja Katariina I-ga - olla tunnistajaks duellidele ning piltide vahendusel jalutada ringi nii Talvepalees kui Kremlis.

Raamatust saab teada nii paljude põnevate kohtade loo, kuhu Peterburi või Moskvasse minnes alati sattutakse, aga ka ülevaate Eesti-Vene suhtetest läbi aegade. On ju viimase tuhande aasta jooksul olnud kas osa või terve Eesti Vene riigi koosseisus 325 aastat.

"Salapärase Venemaa lugu" on Jaak Juske viies lastele mõeldud ajalooraamat. Lugemise teevad lihtsamaks ja lõbusamaks Merylin Anvelti illustratsioonid.

Raamat on müügil Apollo ja Rahva Raamatu kauplustes.