Ligi sada kohvikut läbi käia ei ole kellelegi jõukohane ettevõrmine, mistõttu töötasime läbi kohvikute pakkumised ja avastasime hulga põnevaid maitseid maailma eri paigust, mida maailmaränduritele soovitame proovima minna!

Mis: Muffuletta
Päritolu: New Orleanse, Louisiana
Kus: Ardepoo kohvik-galerii, Jahu 12

Muffuletta on rikkaliku täidisega võileib, mille leiutasid koduste maitsete järele igatsevad itaallased, kes olid New Orleansi emigreerunud.
Sitsiilias tuntakse muffuletta nime alla seesamiseemnetega leiba, selle USA versioonis lisandus rikkalik täisid singi, oliivisalati ja värskete köögiviljadega. Muffulettat on palavas kliimas sündinud värske ja külm toit, mida süüakse kohe valmistamise järel. Ümmargune seesamiseemnetega sai lõigatakse enne serveerimist sektoriteks ja seda võib süüa kätega.
Mõned ignorantsemad kokad kipuvad saia ka soojendama või röstima, kuid originaalis see nii ei käi.

Mis: Mate
Päriolu: Lõuna-Ameerika
Kus: Urbanistlik Jõhvikas ja Diivalik Dattel, Noole 4

Matet valmistatakse matepuu kuivatatud lehtedest. Sõna mate (hääldatakse ma-tee – rõhk viimasel silbil) tuleb ketšua keelsest sõnast "mati", mis tähendab 'pudelkõrvits' (Lagenaria siceraria), mille seest (eelnevalt õõnestatuna ja kuivatatuna) matepiirkonnas elavad guaranii indiaanlased seda jooki jõid – seepärast hakkasidki hispaania vallutajad nimetama seda jooki mateks.

Mis: Karrid
Päritolu: Aasia, kuulsamad on India ja Tai karrid
Kus: Slapslop, Kopli 24

Sõna “karri” on pärit Lõuna-Indiast. Algupärane “kari” tähendas vürtsikat kastet, mis konsistentsilt meenutas pigem suppi, millega kõikvõimalikke hautisi maitsestati. Ajaloolaste väitel olid maadeavastajatest portugallased need, kes karrit populariseerisid ‒ pärast seda, kui nad koloniseerisid osa Indiast, hakkas karri kuulsus ka Euroopas levima. Ja nagu näga, on jõudnud Kalamajja välja.
SlapSlop pakub korralikult tulist ja autentset India kikerherne karrit ja Tai rohelist kanakarrit.

Karrid

Mis: Hot dog
Päritolu: Saksamaa ja USA koostöö
Kus: Päikesekutsu, Vabriku 19

Hot Dogide ehk saia vahele pandud kuumade vorstide söömine sai alguse Saksamaal, ent kuulsaks ja tõepoolest ka populaarseks USAs, mida peab kindlasti tänama selle roa globaalse leviku eest.
Päikesekutsu menüüs on ka vegan dog!

Mis: Hamburger
Päritolu: USA
Kus:Atmosfääri hoovikohvik, Salme 43

Hamburgeri eelkäijaks peetakse Saksa päritolu kotletti Hamburg steak, mida valmistati 19. sajandil Ameerika tänavagrillidel. Laiemalt tuntuks said hamburgerid 20. sajandi esimesel poolel, kui Fletcher Davis (1864–1941) pani soojad kotletid kuklite vahele ja müüs neid Saint Louisis korraldatud maailmanäitusel (1904). Seda sündmust peetakse Ameerika hamburgeri sünniks.
Maailma kuulsaim hamburger on Big Mac, mille leiutas 1968. aastal McDonalds'i frantsiisivõtja Jim Delligatti.[2] Näiteks 2008. aastal müüdi maailmas 550 miljonit Big Maci.
Väga võimalik, et Tallinna kuulsaimad hamburgerid valmivad.

Mis: Tartes salées, croissants, pains aux chocolat
Päritolu: Prantsusmaa
Kus: 26, rue du Marais, Soo 26

Pariisi kõige trendikam linnaosa, mis oma nime - Marais tähendab prantuse keeles sood - saanud seal kunagi laiunud märgala järgi, kolib Soo tänavale, Tallinna kõige trendikamasse asumisse!
Ilmselt ei pea Prantsuse köögi hõrgutisi lähemalt kellelegi tutvustama. need on küll paljude kaaluprobleemide alguseks - aga seda ka täiesti väärt!

Prantsuse köök

LOE MEIE EDETABELIT PARIMATEST HOOVIKOHVIKUTEST KALAMAJAS SIIT!