Istekohtade eelistuste uuringust selgus, et valitakse pigem aknaalused kohti. Samuti soovitakse istuda pigem lennukisalongi etteotsa. Samas kinnitab üks teine uuring, et kõige turvalisemad kohad lennuõnnetuse korral asuvad lennuki tagaosas.

Uuringutulemusi mõjutas ilmselt ka see, et easyJeti lennukites on kõige esimesed kohad, mida saab broneerida odavaima hinnaga - 4,20 euro eest - just 6.-7. ridades. Esimene rida, kus on rohkem jalaruumi maksab 15,9 eurot, read 2-5 aga 11 eurot.


Esimestes ridades kohtade eelistamine on arvatavasti seotud sellega, et sealt on võimalik kiiremini lennukist välja saada. Samas on esimestes ridades lennuõnnetuse korral risk viga saada suurem, nagu näitavad teised uuringud.

Popular Mechanicsi korraldatud uuring, mis viidi läbi 2007. aastal näitas seda, et ellujäämisprotsent oli tiivast tahapoole jäävates istmeridades lennuõnnetuse korral kõige suurem - 69 protsenti, samal ajal kui tiiva kõrvale jäävates ridades oli see 56 protsenti. Esimestes ridades lennuki esiotsas oli aga ellujäämisprotsent 49%. Channel 4 dokumentaalfilmis testiti istekohtade turvalisust lennukiga, mis pandi test-nukkudega "alla kukkuma" ja ka see eksperiment andis samasuguse tulemuse.

Ligi 59 protsenti lennureisijatest eelistavad aknaalust kohta, 38 protsenti eelistavad vahekäigupoolset istumist ning ülejäänud 3 protsenti keskmist istekohta.

Portugali reisijad soovivad kõige enam vältida vahekäigupoolset kohta, neist tervelt 80 protsenti tahavad istuda akna all. Hollandlased ja sakslased jällegi ei pea aknast väljavaate võimalust nii oluliseks - neist eelistavad aknaalust istet vaid 52 protsenti.

Vanuse järgi eelistasid alla 25-aastased aknaalust kohta rohkem (76 protsenti), aga mida vanemad reisijad, seda rohkem soovisid nad vahekäigupoolset istekohta.

EasyJet tegi kindlaks veel sedagi, et parempoolsed istekohad on õige pisut eelistatumad kui vasakpoolsed. Kõige ebapopulaarsem istekoht oli aga 19C, mis jäi tagantpoolt seitsmendasse ritta.

"Kas valida aknaalust või vahekäigupoolset kohta, on üks peamisi vaidlusteemasid lendamisel," ütles lennufirma kõneisik, "peale vabalt valitavate kohtade sisseseadmist 2012. aastal saame me koos ligi kümne tuhande reisija tagasisidega kindlaks teha, millised on lemmik-istekohad ja milliseid tahetakse kõige vähem. Aknaalused ja eespool olevad kohad on teistest populaarsemad, kuid eriti just portugallaste ja alla 25-aastaste seas."

Samasuguse uuringu tegi Skyscanner 2012. aastal ja leidis, et kõige populaarsem on istekoht number 6A. Samuti eelistati paarisnumbreid - 62 protsenti reisijatest valis neid.