Tänapäeval on Istanbul maailmalinn, millel on täiesti oma isikupära. Hiljutised Istanbulis käinud puhkajad võivad kindlasti kinnitada, et see linn pole ei idamaine ega Lähis-Ida õhustikuga. Selles mõttes ei erine Istanbul teistest maailmalinnadest nagu Pariis, New York või London, kuid siin on kindlasti olemas oma võlu ja isikupära.

Kust avaneks kõige parem vaade kogu linnale?

Pole saladus, et Galata torn (ajalooline torn Galata linnaosas) pakub kõige paremat vaadet linnale. Just sellepärast on torni sissepääsu juures alati rahvamass, kes tahab üles pääseda. Minu soovitus on aga kulgeda mööda kitsaid Gümüşsuyu tänavaid, kuni leiad mõne avara vaate linnale. Teine hea koht on Salacak Aasia poolel – siin saad istuda rinnatisel ja nautida imeilusat vaadet Bosporuse väinale. Tasub meeles pidada, et Istanbul on tuntud kui seitsme mäe linn, seega võid loomulikult otsida ka oma mäetipu, kust vaadet nautida.

Milliseid turistilõkse peaks vältima?

Sultanahmet ja Eminönü on kõige turistilikumad piirkonnad, kus on küll palju avastamisväärset, kuid tasub olla ettevaatlik, et hindadega nahka üle kõrvade ei tõmmataks. Ööelu nautides tuleks vältida asutusi, mida teatakse "Pavyoni" nime all, kui just ei otsigi vaid täiskasvanutele mõeldud meelelahutust, mille käigus on lihtne kogu oma raha kaotada.

Millised on huvitavamad kultuurilised vaatamisväärsused?

Istanbul on tohutu suur, seega ei jõuagi kõiki olulisi kohti üles loetleda. Minu soovitus on mitte karta uusi paiku avastama minna - longi ringi näiteks Balati linnaosas ja külasta ka Üsküdari ja Kadıköy linnaosasid Aasia poolel, et näha ajaloolist arhitektuuri. Uuri, mida näidatakse Beyoğlu ja Galata galeriides, siis aga suundu Printsi saartele loodust nautima.

Mida ma võiksin suveniirina kaasa osta?

Galata ja Taksimi kandis on palju väikeseid poode, mis müüvad käsitööd ja disaintooteid. Kohalik käsitöö on alati hea valik kaasaostmiseks, kui otsid unikaalset ja autentset kraami. Samuti aitab see toetada kohalikke käsitöölisi.

Kus käivad kohalikud ilusal päikesepaistelisel päeval väljas?

Kui ilm kisub tõeliselt ilusaks, koguneb rahvas sellistesse populaarsetesse kohtadesse nagu Caddebostan Sahili ja Moda Sahili, mis asuvad Aasia poolel. Need on mereäärsed kohad ja väga head päikesevõtuks, lugemiseks, sõpradega pikniku pidamiseks või lihtsalt väikeseks uinakuks.

Millised on kohalike jaoks kõige olulisemad sündmused?

Selliseid sündmuseid, mida kohalikud tõeliselt ootavad, on õige mitu. Näiteks üks neist on Istanbuli Filmifestival kinofännide rõõmuks, Istanbuli Džässifestival muusikaarmastajatele ning !f Istanbul tõsiste muusikafanaatikute jaoks.

Kuhu Türgis veel minna lisaks Istanbulile?

Egeuse mere ääres on viimaste aastate kuumimad sihtkohad - seal on palju maalilisi paiku ja rahulikke puhkekohti. Vahemereäärne on samuti kohati väga populaarne. Sõltub muidugi ka sellest, millist puhkust vajad: kas otsid head kohta pidutsemiseks või hoopis rahulikku ajaveetmisvõimalust looduses.

Milliseid toite armastavad türklased süüa?

Türgi on koduks paljudele erinevatele rahvastele ja kultuuridele ning Istanbul on segu neist kõigist. Siit võib leida Lähis-Ida, Vahemere, Egeuse, Armeenia mõjutusi ja nimekiri jätkub veel pikalt. Raske öelda, milline neist on kohalike seas kõige populaarsem, aga külalistel maksab oma mugavustsoonist välja astuda ja proovida erinevaid kohalikke toite.