Tegelikult polegi islandlaste igapäevatoit alati nii eksootiline, kui sealseid rahvusroogi proovinu võiks ette kujutada. Palju veidraid roogasid süüakse kuu aega kestva Þorri ajal (algab talve 13. nädalal): siis maitstakse näiteks mädanenud haikala, kuivatatud kala, lambamunandeid. Jõuluõhtul aga pannakse laiale mädanenud rai (mida mädanenum, seda parem). Muul ajal süüakse Islandil üsna tsiviliseeritult. Paljudele võib tulla see üllatusena, aga islandlastest on saanud ka üsna kiirtoidulembene rahvas. Neile meeldivad burgerid, võileivad, hot dog´id ja viimasel ajal aina enam ka kebab. Reykjavikist pärit kohalik elanik Jonas otsis välja viis klassikalist Islandi toitu, mida saare külastajad võiksid seal proovida.

1. Hot dog´id!

Kas suudad uskuda, et paljude kohalike lemmikrestoraniks on mõni hot dogi söögikoht? Jah, loomulikult võib hot dog´e saada igal pool maailmas, aga islandlased on eriti uhked oma pylsa üle.

See on ehe Islandi enda hot dog, mida peab proovima koos kõigi lisanditega: ketšupi, magusa sinepi, praesibula ja toore sibulaga. Et tellida nagu kohalik, tuleb öelda "eina með öllu!" ("palun mulle üks koos kõigi lisanditega!").

2. keedetud soolakala hamsatólg´iga

Hamsatólg on lambarasv, mis on üles sulatatud, siis hangunud ja siis jälle sulatatud. Ei kõla just eriti isuäratavalt? Kuid enamus Islandi perekondi söövad hamsatólgi vähemalt korra kuus ja peavad seda täiesti normaalseks ning isegi maitsvaks. Jonase sõnul ei tundunud talle endalegi lambarasvaga kala veider enne, kui üks välismaalasest külaline sellele tähelepanu juhtis. Kuid vaatamata sellele, et taoline toit tundub imelik, on maitse väga hea. Paraku saab tõelist hamsatólg´i vaid mõne kohaliku koju külla minnes.

3. Lambapea

Jah, see ongi just selline toit, millele nimi vihjab - hautatud lambapea, mis tavaliselt serveeritakse kartulipüree ja punapeediga. Legend selle rahvustoidu taga on lihtne: vanal ajal, kui lihaga oli kitsas käes, tuli sellest kõik ära kasutada ja patt oleks olnud lambapead niisama minema visata, kui sellest saab midagi kokku keeta. Vanemate islandlaste jaoks on lamba silmamunad veel eriline delikatess. Reykjavikis saab neid kindlasti proovida siin!

4. Skyr

Skyr on osa islandlaste toidukultuurist. Piimatoode, mis sarnaneb jogurtiga, pole siiski tavaline jogurt. Pigem on tegemist nagu vedela juustuga. Serveeritakse piima, suhkru ja värskete mustikatega – ja see on taevalik! Toiteväärtuse poolest on tegemist supertoiduainega, kuna skyr sisaldab rikkalikult proteiine, kaltsiumi ja vitamiine. Osta saab igast supermarketist, tänapäeval on olemas isegi maitsestatud versioonid.

5. Plokkfiskur

Plokkfiskur tähendab tõlkes kalaputru, ehkki tegemist on pigem hautisega. See on klassikaline "ühepajatoit" Islandil, mis tehakse eelmise päeva toidu jääkidest. Kui näiteks esmaspäeval on söögiks kala, siis teisipäeval kalahautis. Toit serveeritakse kartulite ja musta leivaga ning seegi on parim ära proovida mõne islandlase kodus. Enamus kalarestorane küll pakuvad plokkfiskurit, kuid kohalikud väljas tavaliselt seda ei söö - oleks isegi natuke naljakas, kui islandlane ise restoranis seda telliks.

Kas oled mõnda eksootilist Islandi rooga proovinud?