Interneti teel kas "kõik ühest kohast" või seotud veebilehtede kaudu broneeritud pakettreisidele, mis sisaldavad lendu, hotelli või autorenti, hakkavad kehtima reisibüroode vahendusel ostetud pakettreisidega samased reeglid, kirjutab Euroopa Parlamendi pressiteenistus oma teates. Eilsel hääletusel kiitsid Euroopa Parlamendi liikmed heaks direktiivi, mis annab reisijatele rohkem õigusi broneeringutest loobumiseks. Uued reeglid näevad ette ka reisijate eelneva informeerimise selle kohta, kes vastutab, kui reisiga seoses midagi valesti läheb.

"Reisikorraldusturu muutuste ja interneti teel tehtavate broneeringute arvu kasvutrendi tõttu on vaja kiiresti ajakohastada 1990ndatest pärit direktiivi," ütles raportöör Birgit Collin-Langen (EPP;DE). "Muudetud seadusandlus tugevdab Euroopa reisijate õigusi, sest katab ka uusi broneeringu tegemise mooduseid. Samas oleme võtnud arvesse ka teenusepakkujate: reisibüroode, hotellide jt. majandushuve," lisas ta.

Pakettreiside reeglid katavad kaht tüüpi lepinguid: reisibüroode vahendatud reise ning reise, mis koosnevad omavahel seotud elementidest. Viimaste puhul juhatatakse tarbijad nt. lendu broneerides tegema kindla internetilehekülje kaudu täiendavaid broneeringuid: rentima autot või panema kinni hotelli.

Selliste nn edasiklikkimiste kaudu tehtud broneeringute puhul, kus reisija nimi, maksevahendite detailid ja e-posti aadress liiguvad erinevate teenusepakkujate vahel ning järgnevad lepingud sõlmitakse 24 tunni jooksul pärast esimese broneeringu tegemist, on tegemist pakettreisidega.

Enne kui puhkuseleminejad võtavad lepingulisi kohustusi, peavad teenusepakkujad ja -vahendajad neile selgitama, kas tegemist on pakettreisiga, millised on nende tarbijakaitse õigused ning millist vastutust osapooled kannavad.

Euroopa Parlament lisas reisikorraldajatele kohustuse anda pakettreiside broneerijatele teavet ligikaudse lahkumise ja saabumise kellaaja ja võimalike lisanduvate kulutuste iseloomu kohta.

Samuti tagati reisijate õigus loobuda oma broneeringust ja saada raha tagasi, kui paketi hind tõuseb rohkem kui 8% ja ka siis, kui reisisihti tabavad ettenägematud olud, nagu looduskatastroofid või terrorismirünnakud.

Liikmesriikidel on nüüd aega kaks aastat, et vastu võtta direktiivi järgimiseks vajalikud normid. Uusi reegleid hakatakse kohaldama kuus kuud pärast vajalike normide vastuvõtmist.