Elav ajalugu

Küprose ajalugu ulatub 11000 aasta taha. Selle aja jooksul on ta kuulunud foiniiklastele, assüürlastele, veneetslastele, türklastele, inglastele ja mükeene kreeklastele (Trooja sõja kangelastele). Ning loomulikult on kõik see peegeldumas Küprose arhitektuuripärandis. Ühes linnas sobivad suurepäraselt kokku II sajandist pärit staadion, varakristlikud basiilikad, keskaegsed majad ning Richard Lõvisüdame kindlus.

Paphose arheoloogiline park on ülemaailmselt tuntud tänu rooma perioodist pärit harukordsete mosaiikpõrandatega ehitistele. Sarnaseid parke leidub ka Kourionis, Amathusis ja Kitionis. Seega võib öelda, et ajalugu lebab Küprosel meie jalge all. Ja see pole liialdus.

Muide, kui valite hotelle, siis valige linnahotellide asemel mere ääres asuvaid. Näiteks Athena Royal Beach ja Athena Beach Hotel (Constantinou Bros Hotels kett).

Kaks ühes

Küprose pealinn on Nikosia. Linna keskosa ümbritsevad massiivsed veneetsia müürid, mis on ehitatud 11-nurkse tähe kujulisena. Bastionid aga meenutavad oma kujult südant. Keskel on vanalinn, kus asuvad muuseumid, kunstigaleriid ja kirikud. Väljaspool aga laiub tõeline kaasaegne pealinn arvukate kaupluste ja restoranidega. Siin on hulk tänavaid, kus asuvad juveelipoed ehete armastajatele.

Üles!

Üllatuslikult leidub Küprosel ka heade trassidega märtsikuuni töötav mägisuusa kuurort, mis asub Troodose mägedes. Pärast suusatamist võib tutvuda kuurorti ümber asuvate võluvate külakestega. Kõige kaunimad on Lefkara ja Lania külad — kivisillutisega kitsad tänavad, erksavärvilised plaaditud katused, viinamarjaväätidega avarad õued. See kõik on muinasjutuliselt ilus. Muide, Lania on üks vähestest küladest, kus valmistatakse kuulsat Küprose dessertveini Commandaria. Siin on isegi tilluke veinimuuseum, mille uhkuseks on vanaaegne viinamarjapress.

See on tema!

Afroditet kutsutakse ka Küprosel sündinuks. Paphose lähedal asub Petra tou Romiou Laht, kust jumalanna merevahust väljus. Sealsetes vetes suplemine tõotab igavest ilu ja noorust. Nendele aga, kes unistavad armastusest, soovitatakse otsida ka südamekujulist kivikest. Imekauni Afrodite sünnikoha lähedal asub Aphrodite Hills Resort suurepärase SPA-ga, kus tehakse protseduure iidsete retseptide järgi.

Allikas: Dobrõje Sovetõ, 02/2018