Wroclaw

Wroclaw ei ole väljapaistev mitte ainult Alam-Sileesias vaid kogu Poolas. See on üks imelisemaid linnu koos piltilusa vanalinnaga. Linnas asub ka keskaegne raekoda, lummav Ostrow Tumski katedraal ja Sajandi hall, mis on lisatud ka UNESCO maailmapärandi nimistusse. Samuti pakutakse linnas head sööki-jooki. Vaatamisväärsustena tasub külastada veel Aula Leopoldina nimelist barokses stiilis saali, mis asub Wroclawi ülikoolimuuseumis. Lisaks tasub külastada ka Wroclawi loomaaeda, milles on Afrykarium ehk okeanaarium, mis keskendub Aafrikas esinevate liikide eksponeerimisele.


Książ’i loss ehk Fürstensteini loss

Loss on kahtlemata üks kõige pilkupüüdvamaid vaatamisväärsusi Poolas. Ehitis on ümbritsetud metsaga ja peidab endas mitmeid saladusi. Kaks aastat tagasi kajastati Fürstensteini lossi ka ülemaailmsetes uudistes, sest kaks aardejahti väitsid, et lossi all asub nimelt natside kullarong. Selgus, et tegelikult ei olnud seal midagi. Samuti asub lossi all salapärane natside loodud tunnelisüsteem, mis ehitati vahemikus 1943 kuni 1945. Käikude otstarve ei ole aga täpselt teada.


Klodzko

Linn asub orus, mida ümbritsevad imeilusad Sudeedid. Klodzko on just kui segu erinevatest kultuuridest, mis on sinna jätnud ka oma arhitektuurilise jälje ja meenutab ka Tšehhis olevaid maju. Samuti asub linnas imeline gooti-stiilis kivisild, mis näeb välja nagu väiksem versioon Prahas asuvast Karli sillast. Linnas asub ka kaunis ja uhke barokne vanalinn, mille lähedal on gootilik ja suursugune Taevaminemise kirik ja raekoda. Üks vaatamisväärsustest, kuhu kindlasti tasub minna on Klodzko kindlus, millelt avanevad hingematvad vaated ja mille all on muljet avaldavad maa-alused tunnelid. Kindlasti tasub külastada ka linna lähedal asuvad Plaac Kamieniec butiikhotelli, mis asub ilusas renoveeritud 18ndal sajandil ehitatud barokkpalees.


Jawori ja Swidnica rahukirikud Poolas

Mõlemad kirikud on puitsõrestikuga pühahooned, mille on ehitanud Sileesia protestandid peale Vestfaali rahu, mis pani sealse piirkonna ususõdadele punkti. Esialgu oli seal küll kolm kirikut, kuid ainult kaks, Jawori ja Swidnica omad on säilinud. Kirikud on samuti lisatud UNESCO maailmapärandi nimistusse kui suurimad puitraamistikuga kirikud Euroopas. Kirikute interjöörid on samuti muljetavaldavad, sisaldades barokseid ornamente ja suursuguseid altare.
Samuti on külastamisväärne Swidnica värvikülluslik vanalinn, mis on ideaalne koht mõnusaks jalutuskäiguks ja koduks gootilikule Püha Stanislausi ja Püha Vaclavi katedraalile. Katedraali tornid on Sileesia kõrgeimad. Kes ei suuda ära öelda aga heale kohvile ja mõnusale saiakesele või hoopis magustoidule, peaks külastama Café Lukowat, mis on üks parimaid piirkonnas.


Ząbkowice Śląskie ehk Frankenstein

Selle küllaltki inimtühja ja uimase ning natuke ka sünge väikelinna peamine vaatamisväärsus on keskaegne viltune torn, mille hüüdnimi on Sileesia Pisa. Samuti on linnas mitmeid ehitisi, mis pärinevad 14ndast sajandist. Mõned arvavad, et torn on viltune maavärina tõttu, teised ütlevad aga, et see ehitatigi nii. Lähedal asuvad ka Öökullimäed, mis on hea koht matkamiseks ja aja maha võtmiseks.


Czermna pealuukabel

Väljast võib see hoone paista kui väike ja armas barokses stiilis kabel, ent seest on see just kui surnute palee. Nimelt kaunistab hoone seinu ja lage ligi 3000 pealuud, mis kuuluvad sõja- ja katkuohvritele. Lisaks on krüpti alla maetud veel 20 000 luud. Pealuukabel ehitati 1776. aastal Isa Waclaw Tomaszeki poolt, kes oli kohalik preester. Luude kogumine, puhastamine ja kabeli ehitamine võttis mehel 18 aastat aega. Tomaszeki enda pealuu pandi peale tema surma 1804. aastal aga kabeli altarile. Kes soovib veeta lisaks ka väikse spaapuhkuse, siis Tšehhi Vabariigi piiril asub väike spaalinn nimega Kudowa-Zdroj, mida ümbritseb imeline loodus.


Vang Stave kirk

Krkonoše mäestik peidab endas imeilusat vaadipuidust ehitatud Norra kirikut, mis püstitati 12ndal sajandil Vangi kihelkonnas Lõuna-Norras. Aastal 1841 ostis kiriku ära aga kuulus Norra kunstnik J. C. Dahl, et päästa hoone lammutamisest. Kirik võeti osadeks ja pandi uuesti kokku praegusesse asukohta 19nda sajandi keskel. Samuti õnnistas kiriku sisse kuningas Frederick Wilhelm IV. Kirik on ka hea näide skandinaavialikust pühakojastiilist, mis ehitati ilma ühegi naelata ja mille seintesse on uuristatud muistsed ruunimärgid. Lisaks on piirkonnas piltilusad vaated mäestikule ja sõita saab ka köisraudteega. Lähedal asub ka suurepäraseid Poola rahvusköögi roogasi pakkuv restoran Karpacz.


Lubiąż’i klooster

Lõuna-Sileesias on ka palju erinevaid kloostreid, kuid nendest tuntuim on Lubiąż, mis on suurim tsistertslaste mungaklooster maailmas. Hoone ehitusaeg jääb kuskile keskaega, kui Odra jõe kaldale ehitati esimene klooster. Samuti on hoonel huvitav ajalugu Teise maailmasõja ajast. Nimelt paiknesid kloostris salajased laborid, milles arendati natside tuntud raketid V1 ja V2. Peale sõda kolis kloostrisse aga nõukogude armee. Õnneks on aga peale mahukaid restaureerimistöid suudetud kloostri endine hiilgus taastada. Piirkonnas asub ka Krzeszówi klooster, mis on samuti silmapaistev ja eriti oma barokse basiilika pärast, mis sisaldab imelisi joonistusi Püha Maarjast. Pildid pärinevad 13ndast sajandist. Lähedal on samuti imeline Henrykówi klooster, kus on Henrykówi raamat, mis sisaldab esimest poolakeelset fraasi.


Jelenia Góra org

Koht sisaldab endas mitmeid kauneid paleesi ja ilusaid ajaloolisi aedu. Võib-olla ka seetõttu on koha hüüdnimeks kujunenud Poola Loire (vt Loire Prantsusmaal). Hea koht, kust alustada on turuväljak, mille ümber asub piltilus Jelenia Gora linn, mille majad on kaunilt värvilised. Samuti asub linnas ka neo-gooti stiilis Karpniki loss, Wojanowi palee, pilkupüüdev Lomnica palee ja suursugused Chojniki lossi säilmed. Kes soovib lisaks kultuurile ka head kõhutäit, siis piirkonna üks parimaid restorane on Cytrynowy Pieprz, mis pakub roogasi Itaalia ja Euroopa köögist.


Błędne Skały

Seda kohta võiks nimetada ka maagiliseks Narniaks, mis asub Poolas. Kohalik rahvuspark sisaldab endast imelisi loodusradu, labürinte ja hiiglaslike kivisi, jättes endast tõeliselt müstilise mulje. See koht sobiks ideaalselt ka mõne fantaasiafilmi võttepaigaks, sest koha tõmbenumbriks ongi loodus. Seetõttu pole ka imestada, et “Narnia kroonikad: Prints Caspian” filmiti osaliselt seal. Samuti tasub pilk peale visata ka Kamieńczyki kosele, mis on Krkonoše mägede suurim kosk. Kes soovib aga nautida parimat vaadet ümbritsevale orule, siis seda saab teha Szczeliniec Wielki tipust, mis asub 919 meetri kõrgusel Laudmägede rahvuspargis.


Polanica-Zdrój

See on koht, kus on rahulik atmosfäär, ilusad jalutusrajad ja luksuslikud terviseskeskused. Peamiselt ongi linna otstarbeks pakkuda looduse ja terviseprotseduuride koosmõjul tekkivat rahulolu. Samuti saab proovida ka imehead kohvi linnakese ühes parimas kohvikus, mille nimeks on Caffe Bohema.

Allikas: CNN