USA-s asuv organisatsioon nimetas selle piirkonna esimesena Iirimaal Rahvusvaheliseks Tumeda Taeva Kaitsealaks, mis on nüüd üks seitsmest vastavast kaitsealast maailmas, kus kaitstakse võimalust vaadelda selget tumedat tähistaevast.

Kerry Rahvusvahelisel Tumeda Taeva Kaitsealal on veel nn "kuldse taseme" staatus, mis anti põhjapoolkeral välja üldse esmakordselt. Sellise taseme saavutab siis, kui taevas on erakordselt selge, seal saab vaadelda virmalisi, Linnuteed ja meteoore.

Sama tasemega tumeda taeva kaitsealad on veel NamibRandi Looduskaitsealal Namiibias ja Aoraki Mackenzie kaitsealal Uus-Meremaal.

Iiri uus kaitseala laiub Iveraghi poolsaarel, mis jääb Iirimaa väheasustatud piirkonda ja kus elab vaid 4000 elanikku.

6000 aastat tagasi ehitasid kohalikud elanikud Iveraghi poolsaarele kivimonumente päikese, kuu ja tähtede liikumise jälgimiseks. Uue kaitseala loomisega loodetakse väheasustatud piirkonda meelitada rohkem turiste, kes on huvitatud tähevaatlusest.

Julie Ormonde, kes juhtis 148-leheküljelise programmi koostamist turistidele Kerry Dark Sky Groupis, usub piirkonna võimalustesse külastajaid rohkem ligi meelitada: "Eelmisel aastal läbis Kerry maakonda pool miljonit turisti. Maakonna läbimine ongi nende põhitegevus, aga nad ei saa aru, et nii jäävad neil siin pooled asjad nägemata. Tulge öisel ajal ja siis kerkivad hoopis teised vaatamisväärsused esile."

Nii loodab ta, et turistid teevad maakonnas vähemalt ühe ööbimise. Kaitseala aitab ära hoida valgusreostust ja tagab kindluse tähetornide ja planetaariumide rajajatele.

Suurbritannias on kaks tumeda taeva kaitseala: Brecon Beaconi Rahvuspargis ja Exmoori Rahvuspargis, need on aga hõbedase tasemega.

Kuu Kerry kaitseala selges ja tumedas taevas.

Mis on tumeda taeva kaitseala?

Tavaliselt on see avalikest ja eravaldustest koosnev suurem piirkond, kus saab hästi tähti vaadelda. See moodustatakse maaomanike koostöös kaitsmaks öötaevast regulatsioonide, kokkulepete ja pikaajalise planeerimisega, et valgusreostus öist vaadet ei rikuks. Kaitseala sisaldab nn tuumik-ala ja ääreala.

Kus need kaitsealad asuvad?

Praegu on kokku olemas seitse kaitseala, sealhulgas Kerry Rahvusvaheline Tumeda Taeva Kaitseala, Mont Mégantic (Quebec, Kanada), Exmoori Rahvuspark (Suurbritannia), Aoraki Mackenzie (Uus-Meremaa), Brecon Beacon (Wales, Suurbritannia), Pic du Midi (Prantsusmaa).

Mis vahe on neil ja tumeda taeva parkidel?

Pargid on lihtsalt avalikud väiksemad maa-alad, kus on hea tähistaevast vaadelda. Kokku on registreeritud 13 sellist parki. Vaata nende kohta lisaks www.darksky.org/night-sky-conservation/dark-sky-parks.