Valgete laudlinadega kaetud lauad, tervituseks pakutav vitamiinirikas hommikusmuuti, värsked lilled vaasis ja presskannuga lauda saabuv hommikukohv on von Stackelbergi klientide jaoks muidugi täiesti igapäevane, aga tänavalt sisse astujat üllatab väga meeldivalt.

Stackelbergi hommikusöögisaal asub maja soklikorrusel ja trepist alla suundudes ei ole ootused kõrged — ei saa öelda, et keldrirestoranides midagi toredat oleks reeglina. Kuid soe ruum, vaikselt mängiv muusika, laudpõrand ja kaunilt serveeritud toit selle kõige juures ei tekita absoluutselt mitte mingit keldris istumise tunnet.

Valin vaba laua, kaunilt kaetud ja lilleõis vaasis — nagu kõik teisedki lauad — ja teenindaja saabub sekundiga, et küsida minu joogisoov. Kohv presskannuga ja piim väikeses eraldi kannus saabuvadki hetke pärast.

Toit on kaunilt serveeritud pikal kitsal letil, nii et tunglemist ei teki ja ei toit ega puhtad nõud ei lõppe hommikusöögi ajal otsa.

Sooja toidu valikust leiab nii krõbeda peekoni, munapudru, tervisliku kaerahelbepudru kui ka pannkoogid. Võib-olla on viimased kella üheksaks juba natuke liiga maha jahtunud, ent luksuslik moosivalik kompenseerib selle kindlasti.

Kogu atmosfäär on selline, et täiesti loomulik on, et keedumunad on vastavalt sööjate maitsele keedetud kas 5 või 7 minutit, singitaldrik ehitud värskete lilledega ja ja müslipurgi kõrvat leiab ka suure valiku tervislikke kuivatatud marju. Jogurteid on valikus küll vaid üks maitsestatud variant ja paksu head kreeka jogurtit letilt leida ei õnnestu.

Ehkki tööpäeviti serveeritakse hommikusööki kella kümneni, saabub värsket kuuma munaputru ja peekonit letile juurde veel veerand tundi ennegi — ka sööjad ei ole kiirustanud lahkumisega. Hommikusöögikaaslased restoranis ei räägivad nii saksa, inglise kui rootsi keelt ja tunduvad kõik Tallinnas talvisel puhkusereisil viibivat.

Puuviljavalik on serveeritud eraldi laual ja seal on nii õunu, pirne, mandariine kui ka viinamarju. Magusate saiakeste asemel on hommikusöögilaual šokolaadikringel.

Jookidest on lisaks kohvile ja teele valida ka palju mahlu, siiski mitte värskelt pressitud. Baarileti tagant paistab ka samovar, ent sellega pakutakse hommikul teed vaid väga erandlikel juhtudel.

HIND: 15 eurot

HINNANG

Atmosfäär: 9/10
Teenindus: 10/10
Toidu väljapanek: 10/10
Maitseelamus: 8/10
Kohv: 8/10

KOKKU: 45 punkti (50 võimalikust punktist)