Wes Andersoni hiljutise filmi "Grand Budapest Hotel" tegevus võib küll toimuda väljamõeldud riigis nimega Żubrówka, kuid see on ikkagi inspireeritud Ungari pealinnast. Budapest on üks suurejoonelisemaid pealinnu Ida-Euroopas ning on Doonau poolt kaheks jagatud - Budaks ja Pestiks. Mida see imeline linn pakub, seda soovitavad linna parimate hotellide uksehoidjad.

Oma nõuandeid jagavad:
Márta Andrási, Four Seasons Gresham Palace
Lóránt Molnár-Fritsch, Autograph Collection Hotel Boscolo Budapest
Tamas Ungár, Corinthia Hotel Budapest

Tere, olen siin esimest korda. Palun öelge mulle Budapesti kohta midagi sellist, mida inimesed tavaliselt ei tea.

Márta: Jälgi linna minevikust võib leida igal sammul - nii jälgi Rooma impeeriumist kui ka 17. sajandi Türgi okupatsioonist, samuti ka Habsburgide dünastia ajast.
Lóránt: See võib tunduda naljakas, aga linnapargi termaalvesi on mõjunud positiivselt loomaaia jõehobude viljakusele.

Millist vaatamisväärsust peaksin ma kindlasti vaatama minema?

Márta: Buda lossi piirkond on kindlasti ilus ja romantiline, pakkudes samal ajal hingematvaid vaateid kogu linnale.
Lóránt: Buda loss on see, mida peab kindlasti nägema.
Tamas: Széchenyi basseinid ehk üks suurimaid basseinikomplekse kogu Euroopas on asutatud 1879. aastal. Vesi kümblusbasseinidesse ammutatakse termaalvee allikatest Budapesti alt – vesi on nii soe, et seda saab kasutada ka talvisel ajal välitingimustes.

Milline on kõige enamkülastatavam atraktsioon, mida soovitaksite pigem vältida?

Márta: Vältida võiks rahvamasse Citadellas Gellérti mäel. Samas on see hea koht piltide tegemiseks.
Lóránt: Mulle endale ei paku vaimustust Szoborpark (Memento Park) arvestades veel, kui kaugel on see tegelikult kesklinnast.

Milliseid kultuurisündmusi soovitate?

Márta: Siin on väga palju festivale, mida tasub külastada. Saad nautida klassikalise muusika kontserte märtsi lõpus toimuval Kevadfestivalil, samas pakub ka häid etendusi Ungari riigiooper, mis tegutseb igal aastal septembrist juunini.
Lóránt: Riigioooperisse tasub minna nii etendusi vaatama kui ka lihtsalt esinduslikku maja seestpoolt imetlema.
Tamas: Kaunite kunstide muuseum on muljetavaldava hollandi, saksa ja prantsuse 15.-19. sajandi kollektsiooniga. Lisaks sellele on väljas ka maailma suuruselt teine hispaania maalikollektsioon (Madridi Prado järel) sellistelt tuntud eistritelt nagu El Greco, Velazquez ja Goya.

Kus õnnestuks mul teha Budapestist parimad pildid?

Márta: Head pildid saab Gellérti mäelt või Pesti poolelt St. Stepheni katedraali juurest.
Lóránt: Fantastilised vaated on Doonau promenaadilt.
Tamas: Gellérti mäelt.

Tahaksin siin midagi täiesti uut proovida. Mida soovitate?

Márta: Linna all on üks looduslik koobas. Privaatgiidide juhatusel on võimalik sinna ekskursioonile minna. See nõuab ka teatud füüsilist pingutust - vahepeal on vaja vees kahlata ja üles-alla turnida.
Lóránt: Tasub käia Szamosis – Ungari kuulsas kondiitritoodete tehases, mida tuntakse eelkäige nende martsipani pärast. Saab osaleda kursustel, kus õpetatakse, kuidas ise teha häid trüflikomme ja szaloncukore, traditsioonilisi ungari jõulumaiustusi.

Kuidas võtta parim Budapesti kuumaveebasseinidest? (Ja kas on ka mingid käitumisreeglid, millest kinni pidada?)

Márta: Pole mingit erilist käitumisetiketti. Peaasi, et naudiksid ja ei segaks teisi. Eraldi privaatsuse jaoks on võimalik Szechenyi basseinimajas reserveerida katuseterrass VIP-salongiga.
Lóránt: Enne külastust uuri, kas on eraldi külastusajad naistele ja meestele. Ära unusta kaasa võtmast basseiniskäimise täisvarustust: ujumistrikood, kummisandaale, pesemisvahendeid, rätikuid ja vannimütsi.
Tamas: Lisaks Széchenyi külastamisele soovitan ära käia ka Császáris Buda poolel, mis on tuntud ka Veli Bej nime all. See on Türgi saun 16. sajandist ja pärast uuendamist pakub asutus nii moodsaid teenuseid kui ka ajaloolisi elamusi.

Tahaksin osta mõne ebahariliku suveniiri - mida soovitate?

Márta: Teksapaar traditsioonilise Ungari Kalocsa lillemustriga. Need on muutunud isegi kuulsuste seas populaarseks: näitena võib tuua Nicole Kidmani.
Lóránt: Ungari on kuulus oma ratsutamiskultuuri poolest. Hobusejõhvist kattega plasku sobiks näiteks.

Milline on praegu linna parim restoran?

Márta: Michelini soovituste järgi oleks praegu parimad Onyx ja Costes, kuid meie lemmikuks on Greshami restoran ja Aszú.
Lóránt: Päris linnasüdames asuv Michelini tärniga Onyx pakub praegu linna parimat kööki.
Tamas: Soovitaksin traditsioonilist Gundeli restorani, mis pakub Ungari rahvustoite ja head veinivalikut. Magustoiduks tellige pannkooke.

Milline on aga kõige huvitavam restoran?

Márta: Spiler keset Juudi kvartalit – õhustik on seal fantastiline, ükskõik mis ajal külastades.
Lóránt: Sir Lancelot viib tagasi keskaega. Sööjatel on võimalus süüa paljaste kätega ja söömingu ajal esinevad näitlejad ajastukohaste etteastetega.
Tamas: Legenda Boat pakub söögiga kruiise Doonaul.

Kus on parimad baarid? Ei soovi midagi väga turistilikku...

Márta: Meie hotelli Lobby Bar pakub parimaid kokteile ja, uskuge või mitte, see pole väga turistilik. Muude soovitustena pakuks veel Boutiq Bari, kus on mõnus õhustik ja väärt joogid.
Lóránt: DiVino, mis asub Sas Utcas, kohe St. Stephani katedraali kõrval.
Tamas: Mulle meeldib Kiosk, mis on täiesti uus ja pakub head valikut veinidest ja õlledest. Terrass vaadetega Gellérti mäele on suvel populaarne.

Milline on kõige parem kohvik?

Márta: New York Cafe hiljuti restaureeritud New York Palace´is.
Lóránt: Meie enda New York Café on üks ilusamaid kohvikuid maailmas, tõeline Budapesti pärl.
Tamas: The Centrali kohvik linnasüdames on parim kohvi ja koogi võtmiseks, see on ka hea kohtumispaik nii nooremale kui vanemale generatsioonile.

Tahaksin võtta ühepäevase ekskursiooni linnast välja. Kuhu minna?

Márta: Päevase reisi võiks võtta Egeri veinipiirkonda koos privaatse veinide degusteerimisega või külastada Herendi portselanitootmist, mis on tõeline ostuparadiis.
Lóránt: Doonau jõekruiis on hea idee, sest teele jääb palju kauneid maastikke.
Tamas: Doonau jõekruiisid viivad Esztergomi, mis on koduks riigi suurimale katoliku kirikule; või Visegrádi, kust võib leida endise kuningalossi; Szentendre on aga mõnus väike külake hubaste galeriide ja kohvikutega.