Need tegevused korduvad tavaliselt lugematutes reisisoovitustes, mis pakuvad mõnes tuntud sihtkohas ettevõtmisi, mida saab tasuta. Seega — kui reisid mitte väga ekstreemses sihtkohas, siis need seitse võimalust on alati olemas, et odavamalt reisielamust saada.

1. Hääleta

Hääletamine on vana ja läbiproovitud viis odavalt edasiliikumiseks. Ehkki see on mõnedes riikides ohtlik ja isegi keelatud, on paljudes turvalistes sihtkohtades hääletamine igati sobilik. Näiteks Islandil on hääletaja pealevõtmine üsna levinud. Bussid on seal kallid ja ei liigugi igal pool aastaringselt, autorent samuti kulukas ja paljudesse väheasustatud kohtadesse saabki kõige lihtsamini kohalike abiga. Hollandis on hääletajatele lausa omaette kohad ja liiklusmärgid.

Hääletamine on enamasti maailmas lubatud, kuid üksikutes riikides ka keelatud: näiteks Hiinas, Myanmaris (välismaalastele), Singapuris, kohati ka USA-s ja Kanadas. Mõnedes riikides peetakse normaalseks hääletamise eest ka maksta — näiteks Lõuna-Aafrika Vabariigis küsitakse sama teekonna eest tavalise mikrobussi piletitasu, Kuubal, Mehhikos, Moldovas, Marokos, Mongoolias, Indias, Nigeerias, Venemaal ja Indoneesias võidakse samuti küüdi eest raha küsida. Väga raske on küüti saada muidugi seal, kus see on illegaalne ja mõnedes Euroopa riikides, näiteks Prantsusmaal, Rootsis, Šveitsis. Lisaks tänaval ülestõstetud pöidlaga hääletamisele tagab parema pealesaamisvõimaluse ka mõnes autode peatuspaigas (bensiinijaamas, parklas) juhtidelt küüdi küsimine sõbralikult kohalikus keeles.

2. Sohvasurf — ööbimine kohalike juures

Kodumajutusteenus Couchsurfing aitab leida tasuta kodusid, kus öö mööda saata. Pakutakse nii diivaniserva, voodit eraldi magamistoas kui lihtsalt põrandapinda, kuhu oma matt ja magamiskott visata. Lisaks saad boonusena kaasa võimaluse suhelda kohalikega ja tutvuda nende koduse eluoluga. Kes tahab rohkem kohalikega kokku puutuda, selle jaoks on Couchsurfing heaks alternatiiviks hotellile. Kohalikud aitavad ka muus osas kulusid kokku hoida, juhatades soodsatesse poodidesse ja söögikohtadesse ning aidates põnevaid atraktsioone leida. Mõni teeb ehk tasuta ekskursioonigi.

3. Avalikud pidustused ja tänavafestivalid

Kui kontserdipiletid tunduvad liiga kallid, siis säti oma reis suurte avalike karnevalide ja pidustuste ajaks — siis tuuakse pidu tänavatele ja sellest saab osa võtta tasuta. Näiteks võid osaleda Tais Täiskuu pidustustel, Brasiilias Rio karnevalil või New Orleansis Mardi Gras´ festivalil.

4. Muusemid on ka mõnikord tasuta

Iga kuu esimesel pühapäeval saab Louvre´i tasuta. Meilgi Eestis on kevadeti kord aastas tasuta muuseumiöö. See kehtib ka üle Euroopa — kord ühel laupäevasel maikuuööl avavad Euroopa muuseumid oma uksed, et kõik saaksid neid tasuta külastada. Sel aastal toimub taoline ettevõtmine 16. mail. Mõnedel maailmakuulsatel muuseumidel on tasuta ekspositsioonid fuajees või esimesel korrusel.

5. Jaluta parkides — nii palju kui jaksad!

Linnapargid on mõnusad kohad, kus saab jalutada ja puhata täiesti tasuta. Mõnedes parkides on ka piknikuplatsid. Sealgi on võimalik suhelda kohalikega. Parkides korraldatakse aeg-ajalt ka tasuta üritusi, kuhu saab end sokutada. Kohalikud turud on teinegi koloriitne koht, kus ringi jalutada ja ahmida eksootikat ning kaubelda hindade üle.

6. Tasuta ekskursioonid kõigile

Kui niisama jalutamisest villand, võib teha jalgsituuri ka kogenud kohaliku asjatundja juhendamisel. Enamuses suurlinnades on kindlatel aegadel tasuta linnaekskursioonid, millega saab liituda igaüks. Siit leiad aga tasuta ekskursioone 18 maailma linnas, siit tasuta jalgsiekskursioone Ameerikas.

7. (Peaaegu) tasuta lõunad? Mõnikord leiab ka neid

Ehkki klassikud kinnitavad, et tasuta lõunaid pole olemas, leiab mõnikord ka neid. Money Crashersi veebileht pakub välja mõned võimalused, kuidas tasuta süüa: võta vastu või otsi kutseid mõne ürituse järelpidudele või vastuvõttudele (messidel võib neid üsna tõenäoliselt alati leida); otsi hotellide ja restoranide kuponge ja promoüritusi (see kehtib eriti USA-s, kus võib mõnele online-küsitlusele vastates ära teenida mõne pannkoogikupongi); Foursquare´i ja mõnede teiste toiduga seotud sotsiaalvõrkude pakkumistest võib leida ka lähimaid tasuta söögi-joogi pakkumisi; mõnikord on laopoodides degusteerimisüritusi; paku end kohalikus restoranis ajutiseks vabatahtlikuks töötajaks ning tasuks on tavaliselt tasuta söök-jook.

Allikas: Huffington Post